Prohibitie pescuit stiuca 2018

Conform proiectului de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018, perioada generala de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

In aceasta perioada de prohibitie generala (07 aprilie – 05 iunie inclusiv) ESTE PERMIS pescuitul stiucii  numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ si a momelilor artificiale si cu eliberarea capturii de indata in mediul acvatic natural.

In schimb, SE INTERZICE pescuitul comercial, recreativ si familial al stiucii intre 15 februarie -15 martie inclusiv.

Practic, numai intre 15 februarie si 15 martie inclusiv nu ai voie sa pescuiesti la stiuca.

ATENTIE la noua prevedere care face referire la pescuitul stiucii in Delta Dunarii: Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” pescuitul recreativ este permis numai cu eliberarea capturilor de somn, stiuca, crap, salau . Populatia locala cu domiciliul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (detinatoare de permis de pescuit familial) face exceptie de la prevederile prezentului alineat si poate practica pescuitul recreativ in conditiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare.”

 

Prohibitie 2018 – proiect de ordin

Pe site-ul ANPA a fost publicat proiectul de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.
Conform acestui act, perioada generala de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

  • Pe raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.
  • Pe fluviul Dunarea in zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 30 mai inclusiv.
  • In zona Garla Turceasca – Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.
  • In Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.

La stiuca se modifica prohibitia fata de anul trecut, in ce-a de-a 2-a perioada de prohibitie fiind permis pescuitul la artificiale si cu eliberare. Se interzice pescuitul comercial, recreativ si familial al stiucii intre 15 februarie -15 martie inclusiv. In perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, pescuitul stiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ si a momelilor artificiale, cu eliberarea capturii de indata in mediul acvatic natural.

Pescuitul urmatoarelor specii este interzis tot timpul anului: pietrarul, fusarul, ghibortul de rau, cernusca, salaul vargat, aspretele pecarina , guvidul de balta, guvidul, zglavoaca rasariteana, lostrita, mihaltul, caracuda, coregonul, lipanul, pastravul de mare, sturionii.

In Marea Neagra se interzice pescuitul sturionilor tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific; pescuitul guvizilor, pe o durata de 31 de zile, in perioada 1 mai – 31 mai inclusiv; pescuitul delfinilor, tot timpul anului, mentinandu-se bligativitatea raportarii capturilor accidentale de delfini inclusiv din ZEE (zona economica exclusiva); retinerea la bord a femelelor de rechin gestante, pe toata perioada anului; pescuitul rechinului, detinerea si comercializarea acestuia, in perioada 15 martie – 15 aprilie inclusiv si in perioada 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv

Prohibitia pescuitului in scop comercial, familial si recreativ a scrumbiei de Dunare este ca de obicei stabilita pe sectoare si perioade, fiind detaliate pe larg in proiectul de ORDIN .

Asa cum scriam intr-un alt articol despre propunerea inaintata de ARBDD cu privire la retinerea unor exemplare din anumite specii in Delta Dunarii, iata ca aceasta se concretizeaza in propunerea de Ordin.
„Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” pescuitul recreativ este permis numai cu eliberarea capturilor de somn, stiuca, crap, salau . Populatia locala cu domiciliul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (detinatoare de permis de pescuit familial) face exceptie de la prevederile prezentului alineat si poate practica pescuitul recreativ in conditiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Vezi integral proiectul de ORDIN publicat pe site-ul ANPA

 

ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018 – proiect

Avand in vedere Referatul de aprobare nr…………al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si Referatul de aprobare nr………….. al Directiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului;

Luand in considerare prevederile:

– art. 12 alin.(4) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare;

– art. 1 din Anexa la Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul protectiei resurselor piscicole si reglementarea pescuitului in raul Prut si in lacul de acumulare Stanca – Costesti, semnat la Stanca la 1 august 2003, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1207/2003;

– art. 9 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr.30/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea si functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor si art. 13 alin.

(4) din Hotararea Guvernului nr. 19/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si pentru modificarea unor acte normative.

ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale si ministrul mediului emit urmatorul ordin:

CAPITOLUL I – Zone si perioade de prohibitie

Art. 1 -(1) Se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

(2) Se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.

(3) Se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in fluviul Dunarea in zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria, pe o durata de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 30 mai inclusiv.

(4) Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in zona Garla Turceasca – Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv. Art. 2 – In Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv. Citeste mai departe…

Din 2018 nu mai ai voie sa retii pestii prinsi in Delta Dunarii

UPDATE 15.11.2017: Propunerea s-a transcris in proiectul ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor deprotectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.

Acest lucru se va intampla daca se vor pune in aplicare propunerile legislative inaintate de catre ARBDD.

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a inaintat autoritatilor nationale propunerea ca pescarii amatori care vor pescui incepand cu anul 2018 in Delta Dunarii sa pescuiasca in regim „prinde si elibereaza” pentru patru specii de pesti: somn, salau, stiuca si crap. La pestii rapitori se va permite numai pescuitul cu naluci artificiale.

„Nu mai ai voie sa opresti niciun exemplar din cele patru specii. Aceasta noua parte de lege referitoare la pescuitul sportiv nu se aplica si la nivelul pescuitului familial, acolo unde se foloseste o lanseta”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, guvernatorul Musetescu.”

In prezent, legea precizeaza ca se pot retine pana la 5 kg de peste pe zi sau un singur exemplar ce depaseste 5 kg.

Sursa informatiei: www.agerpres.ro

Ordinul privind prohibitia pescuitului 2018 – consultari elaborare

UPDATE 15.11.2017: a fost publicat proiectul ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor deprotectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.

Incepand cu data de 1 noiembrie, ARBDD anunta inceperea consultarilor cu privire la stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018 pentru Delta Dunarii. Discutiile purtate cu factorii interesati si reprezentativi ai pescarilor comerciali dar si cu institutele de cercetare vor sta la baza intocmirii referatului Directiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Mentionam ca elaborarea Ordinul privind prohibitia pescuitului in 2018 are la baza referatul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si referatului Directiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) este institutie publica, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Ca informare, proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii pentru 2017 a fost publicat pe siteul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) in noiembrie 2016.