Prohibitie pescuit scumbie de Dunare 2017

In 2017 pescuitul in scop comercial, familial si recreativ/sportiv la scrumbia de Dunare, conform proiectului de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017 publicat de ANPA, se stabileste pe sectoare astfel:

  1. pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Marea Neagra pana la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durata de 10 zile, in perioada 14 aprilie –23 apilie inclusiv;
  2. pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, pana la Vadul Oii, km 238, pe o durata de 20 de zile, in perioada 20 aprilie – 09 mai inclusiv;
  3. pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Vadul Oii, km 238, pana la Gura Timocului, km 845,6, pe o durata de 30 de zile, in perioada 01mai –30 mai inclusiv;
  4. in conformitate cu prevederile legale in vigoare in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maxim 2 setci in perioada 04 apilie –13 apilie inclusiv, in zonele aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.
  5. in sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice ( sanger, novac, cosas) se pot retine in vederea valorificarii.

Proiectul de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017 poate fi consultat integral in sectiunea Legislatie.

Prohibitie pescuit stiuca 2017

In 2017 pescuitul la stiuca este interzis in perioada perioada 01 aprilie –30 mai inclusiv (60 zile) perioada valabila in habitatele piscicole naturale, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 01 aprilie – 15 mai inclusiv, conform proiectului de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017 publicat de ANPA.

delta-oct-2010-9In raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti, pescuitul la stiuca este interzis pe o durata de 60 de zile, in perioada 01 aprilie – 30 mai inclusiv.

In fata gurii Dunarii – Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pescuitul la stiuca este interzis pe o durata de 60 de zile, in perioada 01 aprilie –30 mai inclusiv.

In Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice (inclusiv stiuca), pe o durata de 60 de zile, in perioada 01 aprilie –30 mai inclusiv.

Pentru stiuca se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv si familial pe o durata de 35 zile, in perioada 10 februarie – 15 martie inclusiv, cu respectarea prevederilor art. (1) (perioada de prohibitie generala)

Ca o noutate fata de anii trecuti se introduce sintagma “zone de protectie la iernat” . Astfel, articolul 3 interzice pescuitul in perioada 01 ianuarie – 15 martie fara a aduce atingere perioadei prohibitiei generale in urmatoarele zone:
– 500 m amonte si aval pe axul albiei minore, in zona podurilor, peste cursurile de apa care au cel putin un punct de sprijin in albia cursului de apa;
– raul Mures in zona localitatii Arad, intre cartierele Micalaca si Subcetate (zona dintre podul rutier si podul CFR) precum si in zona balastierelor „La Vulpe” si ” Del Bono”; Citeste mai departe…

Modificari in legislatia referitoare la pescuit si acvacultura

Reglementarile nationale din domeniul pescaresc au fost modificate in cadrul sedintei de Guvern din data de 23 noiembrie 2017 astfel incat sa se conformeze cu noua Politica Comuna in domeniul Pescuitului (PCP) a Uniunii Europene.

dsc_1451Modificarile aduse de Executiv Ordonantei de Urgenta Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura vizeaza intarirea rolului administrativ al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), dezvoltarea acvaculturii, imbunatatirea sistemului de inspectie, control si colectare date si asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Astfel, ANPA va exercita, in numele statului, prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care sunt amplasate amenajari piscicole si va concesiona terenurile pe care sunt amplasate acestea. Prin aceasta masura, peste 31.000 ha de terenuri aflate in domeniul public al statului pe care sunt amplasate amenajari piscicole vor fi introduse in circuitul productiv, ceea ce va asigura productii suplimentare de peste si consolidarea sigurantei alimentare in Romania.

De asemenea, se legifereaza accesul inspectorilor piscicoli ai ANPA la unitatile de productie din domeniul pescaresc, obligativitatea operatorilor economici din domeniul pescaresc de a furniza date de productie, economice, precum si sanctionarea agentilor economici care refuza sa furnizeze date sau obstructioneaza accesul pentru inspectie si control. Citeste mai departe…

Scrumbia de Dunare afumata, aproape de dobandirea protectiei la nivelul Uniunii Europene

„Scrumbia de Dunare afumata” este obtinuta prin metoda de sarare si afumare la rece, specifice ariei geografice de provenienta, care confera unicitate produsului propus pentru inregistrare la nivel european.

scrumbie-afumataDosarul pentru „Scrumbia de Dunare afumata” a trecut de etapa opozitiei nationale si a fost transmis la Bruxelles conform procedurilor europene, in vederea inregistrarii si dobandirii protectiei la nivelul Uniunii Europene ca Indicatie Geografica Protejata (IGP).

Potentialul gastronomic si natural al Romaniei, pus in valoare de Politica Agricola Comuna prin politica de calitate, poate constitui un element important in vederea cresterii valorii adaugate a produselor agroalimentare care poate duce la dezvoltarea zonelor rurale, in special si a comertului cu produse de calitate in general.

Romania detine deocamdata trei produse romanesti recunoscute la nivel european: Magiunul de prune de Topoloveni (Indicatie Geografica Protejata), Salamul de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata) si Telemeaua de Ibanesti (Denumire de Origine Protejata). Alte doua produse se afla in analiza la Comisia Europeana, „Novac afumat din Tara Barsei” si „Carnati de Plescoi”.

Mai multe informatii referitoare la „Scrumbie de Dunare afumata” se pot obtine accesand site-ul MADR la urmatorul link: http://www.madr.ro/industrie-alimentara/sisteme-de-calitate-europene-si-indicatii-geografice/produse-agricole-si-alimentare/caiete-de-sarcini-2016.html .

Sursa MADR

Ziua Internationala a Marii Negre – 31 octombrie 2016

A 20-a aniversare de la semnarea Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii.

marea-meagra-gura-portiteiIn fiecare an, data de 31 octombrie marcheaza aniversarea Zilei Internationale a Marii Negre – cea mai izolata mare fata de oceanul planetar. La aceasta data, in anul 1996, ministrii mediului din cele sase tari riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina- au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre. Acesta contine un set cuprinzator de strategii si masuri pentru protectia si reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mari ale lumii. Planul reprezinta practic instrumentul prin care tarile riverane lupta pentru a proteja Marea Neagra impotriva poluarii. Planul a fost revizuit de catre cei sase ministri in data de 17 aprilie 2009, la Sofia, Bulgaria.

In luna aprilie 1992, reprezentantii României, Bulgariei, Georgiei, Federatiei Ruse, Turciei si Ucrainei au semnat la Bucuresti, dupa sase ani de negocieri, Conventia pentru Protectia Marii Negre impotriva Poluarii ce a fost ratificata de tara noastra prin Legea nr. 98/1992 (Conventia este cunoscuta ca si Conventia de la Bucuresti). Principalele obiective ale acestei Conventii se refera la reducerea poluarii din surse de pe uscat si de pe mare, protectia si conservarea biodiversitatii marine si a peisajului, promovarea managementului integrat al zonei costiere si cooperarea in cazul poluarilor accidentale cu impact tranfrontier.

Comisia Marii Negre este o organizatie interguvernamentala responsabila cu punerea in aplicare a Conventiei privind protectia impotriva poluarii Marii Negre, care stabileste cadrul juridic pentru cooperarea regionala si eforturile necesare pentru a reduce poluarea si a creste gradul de protectie a mediului marin. Partile la prezenta conventie, Bulgaria, Georgia, România, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina, toate sunt reprezentate in cadrul Comisiei. Secretariatul Permanent al Comisiei Marii Negre se afla in interiorul complexului Palatul Dolmabahce din Istanbul, Turcia. Citeste mai departe…