Ziua Voluntarului Dunarii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a organizat la Sulina, in data de 5 octombrie 2017, evenimentul „Ziua Voluntarului Dunarii” ce face parte dintre activitatile proiectului DANUBEparksCONNECTED – Reteaua de Arii Protejate Dunarene, un Coridor de Habitate al Dunarii. Activitatea reprezinta, de asemenea, o manifestare specifica de celebrare a Zilei Internationale a Educatiei, stabilita de catre UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) in data de 5 octombrie.

In deschiderea actiunii de voluntariat, reprezentanti ai Administratiei Biosferei Delta Dunarii si ai Asociatiei Euro Tulcea au adresat tuturor elevilor si cadrelor didactice de la Liceul Teoretic “Jean Bart” din Sulina, un mesaj cu privire la importanta educatiei si a necesitatii protejarii biodiversitatii, obiectivele Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii privind conservarea, protectia mediului, cresterea nivelului de constientizare a publicului si promovarea atitudinii responsabile fata de mediul inconjurator in rândul vizitatorilor Rezervatiei, dar si a populatiei locale.

Ziua Voluntarului Dunarii s-a desfasurat in zona plajei Sulina, respectiv in arealul de habitate de interes comunitar – dune embrionare mobile, populat cu specii vegetale costiere, ce asigura un prim stadiu de fixare a nisipurilor marine si a carei structura este influentata de prezenta speciilor invazive. Singura metoda de mentinere a habitatului intr-o stare favorabila de conservare o reprezinta eliminarea speciilor invazive. Citeste mai departe…

Permis ANPA – pescuit 2018

Anul 2017 nu a fost prea prielnic celor de la ANPA si nici pescarilor care doresc sa pescuiasca legal. Lucrurile s-au miscat destul de greu inca de la inceputul anului cu publicari repetate de proiecte de Ordin care sa defineasca cadrul legislativ de eliberare a permiselor de pescuit in baza atribuirilor luciurilor de apa catre diverse asociatii de pescari.

Intr-un final a aparut  Ordinul nr. 60 din 8 martie 2017 privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale, cu exceptia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”

Apoi ANPA a publicat o serie de anunturi si decizii prin care reglementa pescuitul sportiv. In mai se anunta eliberarea permiselor de pescuit pentru Dunare cu bratele sale si Marea Neagra (Permisul ANPA albastru) iar in august se anunta prin publicarea sub forma unor procese verbale atribuirea zonelor de pescuit recreativ catre asociatii, pe zone.

La sfarsitul lui septembrie abia se semnau contractele de utilizarea resurselor acvatice vii in scop recreativ intre ANPA si asociatiile castigatoare. La inceputul lui octombrie, asociatiile incep sa distribuie permisele ANPA (cele albe).

Permis ANPA pescuit 2018. Ce trebuie sa faci ca in anul 2018 sa pescuiesti legal?

Iata pasii de urmat: Citeste mai departe…

Picnic la Cetatea Noviodunum

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, în parteneriat cu Primăria orașului Isaccea, Asociația Culturală Tomis și Asociația Pro Noviodunum au organizat duminică, 24 septembrie 2017 un Picnic la Cetatea Noviodunum. Evenimentul a avut scopul de a dezvolta conexiuni și a întări legătura între colectivul de cercetare al Șantierului arheologic Cetatea Noviodunum, comunitate și autoritățile locale.
 
Picnic la Cetatea Noviodunum reprezintă o abordare alternativă și neconvențională de promovare a patrimoniului cultural local dobrogean, contribuind totodată la îmbunătățirea accesului și a participării comunității locale la cunoașterea patrimoniului arheologic. Spațiul verde din incinta Bazei arheologice Cetatea Noviodunum a fost pregătit pentru activitățile nonformale și interactive. # Zonă de relaxare și cel mai mare Picnic din Isaccea; # Zona pentru copii; #Zona de distracție și sport. La acest eveniment au participat prieteni, prieteni ai prietenilor noștri și oameni care au înțeles care este scopul activităților pe care le desfășuram la Cetatea Noviodunum. Astfel, am dorit să sensibilizam comunitatea locala, să înțeleagă ce înseamnă Patrimoniul …
Proiectul adresează deopotrivă nevoia de a desfășura activități educaționale, cât și de a organiza evenimente culturale în spații alternative, pentru a atrage un nou public, care să înțeleagă ce reprezintă patrimonial cultural, protejarea acestuia și beneficiile pentru comunitatea locală. Totodată, acest demers reprezintă și un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa infrastructurii cultural locale și a spațiilor destinate organizării unor astfel de evenimente.  Baza arheologică a Șantierului Arheologic Cetatea Noviodunum, poate găzdui evenimente activități educative și interactive, cu deschidere către copii și publicul adult.

 

Picnicul și relaxarea în mijlocul naturii este o abordare neconvențională de a utiliza potențialul acestui spațiu din vecinătatra orașului Isaccea, dorind să revitalizeze spiritul cultural al orașului prin programul, și activitățile sale. În viziunea noastră, activitatea de duminică este un „call-to-action” către publicul local de a folosi Cetatea și spațiul verde la potențialul lui maxim.

Citeste mai departe…

Proiectul de act normativ ce reglementa puterea motoarelor ambarcatiunilor din Delta Dunarii a fost retras

Pe adresa redactiei am primit informarea ARBDD privind propunerea de act normativ pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. 

„În urma discuțiilor purtate cu factorii interesați de modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării postată pe siteul ARBDD, vă informăm că în data de 03.10.2017 va avea loc o nouă întâlnire privind consultarea proiectului de act normativ supus dezbaterii publice.

Din aceste considerente, ARBDD va retrage de pe siteul instituției proiectul de act normativ, urmând ca după întâlnirea programată să posteze proiectul de act normativ actualizat cu amendamentele care corespund realităților din RBDD și care să conducă la o aplicare imediată și eficientă a legii.

În procesul de elaborare a proiectului de act normativ vor fi respectate regulile de aplicare pentru asigurarea transparenței decizionale în administrația publică prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională.”

Sursa comunicat presa ARBDD

Noile reguli privind accesul si circulatia navelor si ambarcatiunilor pe canalele si lacurile interioare din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Pe site-ul ARBDD a fost publicata spre dezbatere publica modificarea  Hotararii Guvernului nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul si circulatia navelor si ambarcatiunilor pe canalele si lacurile interioare din perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.

Astfel, se propune limitarea puterii maxime admise a motoarelor din dotarea navelor si ambarcatiunilor care navigheaza pe canalele si lacurile interioare din perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”. Se propune o putere maxima admisa de 100cp si prin exceptie la aceasta, inca 2 puteri maxime admise in functie de anumite zone din rezervatie: 10cp si 40cp.

Extras din proiectul de modificare HG:

Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Puterea maxima admisa a motorului, la navele si ambarcatiunile care navigheaza pe canalele si lacurile interioare din perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, cu exceptia celor prevazute in anexa nr. 1, este de 40 cp.

 (2) Puterea maxima admisa a motorului, la navele si ambarcatiunile care navigheaza pe canalele de circulatie din perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, prevazute in anexa nr. 1, este de 100 cp.

(4) Este obligatorie dotarea ambarcatiunilor si a navelor cu veste de salvare pentru toate persoanele aflate la bord, conform legislatiei in vigoare. In cazul ambarcatiunilor nepuntate, aflate in mars, purtarea vestelor de salvare este obligatorie. Citeste mai departe…