Permis de pescuit ANPA 2017 – proiect de ordin

Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (anpa.ro) a fost postat Proiectul de Ordin privind conditiile de acordare a dreptului de pescuit in scop recreativ in habitatele piscicole naturale pentru anul 2017. Permis pescuit ANPA 2017.

permis-pescuit-anpa-recreativProiectul precizeaza ca in anul 2017 activitatea de pescuit recreativ se va realiza in baza unor contracte de concesionare a resursei acvatice vie in scop recreativ, pe habitate piscicole clar delimitate si in baza unor planuri de management a pescuitului in scop recreativ prezentate de asociatiile de pescari recreativ elaborate de institutiile specializate din domeniul pescuitului si acvaculturii.

Permisele de pescuit recreativ se emit de catrea ANPA si se elibereaza prin asociatiile de pescuit recreativ care au incheiate contracte de concesionare pentru exploatare durabila prin pescuit recreativ a resurselor acvatice, in conditiile legii.

Permisele de pescuit recreativ pentru zonele recreativ neconcesionate de asociatiile de pescuit recreativ se elibereaza de catre ANPA.

In Delta Dunarii permisul ANPA nu are valabilitate. Citeste mai departe…

Secretele borsului de peste din Delta Dunarii

Toata lumea care a mancat in Delta Dunarii bors de peste se intreaba care-i secretul de iese atat de gustos. Ei bine, trebuie sa stiti ca in prepararea unui bors de peste ca in Delta Dunarii exista cateva secrete. In primul rand pestele folosit la bors trebuie sa fie mult, diversificat si foarte proaspat (de aici provenind si vorba ca cel mai bun bors de peste se face cu apa din Dunare). Nu se folosesc multe legume pentru ca ciorba sa pastreze gustul pestelui. Borsul se acreste intotdeuna cu otet, alt ingredient fiind neadecvat.

Pentru ca borsul sa iasa asa ca-n Delta Dunarii aveti nevoie de peste gras: somn, sanger, crap, caras alaturi de peste slab: salau, stiuca, biban. De la pestii mari veti folosi capetele si cozile, iar pe cei mici bucatiti in totalitate.

Pentru ca borsul sa iasa ca-n Delta Dunarii trebuie sa-l preparati la ceaun, la foc de lemne. Puneti ceaunul la foc cu apa calculata cat sa depaseasca cu putin pestele. Adaugati legumele, ceapa taiata solzisori, cartofi taiati cubulete si cand acestea s-au patruns adaugati incet pestele si rosii taiate si ardei grasi. Cand pestele incepe sa fiarba adaugati o lingura de sare si doua de otet. Potriviti la sfarsit borsul de sare si otet dupa gust si adaugati verdeata tocata marunt.

Traditional se serveste mai intai pestele scos pe un platou cu mujdei de usturoi , iar apoi se serveste borsul dres si el cu mujdei.
Spor la gatit!

Festivalul Borsului de peste al Deltei Dunarii editia a IV-a – Crisan, Delta Dunarii

Perioada de desfasurare 2 – 4 septembrie 2016. Locul de desfasurare – centrul localitatii Crisan, judetul Tulcea.

bors-peste9In cadrul Festivalului Borsului de peste al Deltei Dunarii, vor fi organizate concursuri gastronomice pe baza de retete traditionale deltaice preparate de echipe de bucatari de pe intreg teritoriul Deltei, ce se vor intrece in maiestria gatitului pe parcursul a doua manse si sectiunea „cel mai bun bors de peste”. Cele trei sectiuni se vor desfasura pe parcursul a doua zile cand se va prezenta si folclorului local de catre etniile deltaice si frumusetile biodiversitatii Deltei.

In fiecare an minim 10 echipaje au participat la concurs, fiecare echipaj reprezentand o localitate din Delta Dunarii. Echipajele cu traditie sunt: Sfantul Gheorghe, Crisan, Sulina, Mahmudia, Tulcea, Caraorman, Mila 23.

“Folclorul local asigura o vizibilitate si o promovare a tuturor etniilor conlocuitoare din Delta Dunarii. Vor canta corurile din Mila 23, Crisan, Caraorman. Se vor prezenta si ne vor incanta ansamblul folcloric de la Casa de Cultura Sulina, ansamblul folcloric de la Caminul Cultural Mahmudia. Invitat de onoare este Radu Captari. Lista este doar provizorie si pana la eveniment va fi completata.

Program de desfasurare:

Citeste mai departe…

Serbarea borsului pescaresc – Jurilovca

In data de 4 septembrie 2016, in Portul turistic Jurilovca, in umbra Palatului Pescariilor se va desfasura Serbarea Borsului Pescaresc.

Muzica, preparate tradiționale, voie-buna, parada costumelor traditionale, activitați interactive, plimbari cu caiacul, povesti despre pescuit si alte surprize mari si mici.

serbarea-borsului-jurilovca1

Programul serbarii:

Citeste mai departe…

1 Septembrie 2016- Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării şi unităţile geografice vecine au fost declarate rezervaţie a biosferei. Totodată a fost înfiinţată Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ca instituţie specializată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural şi dezvoltarea durabilă a regiunii.

delta dunariiAnul acesta, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va marca aniversarea a 26 de ani de la declararea rezervaţiei biosferei prin acţiuni de conştientizare şi educaţie ecologică în cadrul Festivalului Borşului de peşte de la Crişan, ediţia a IV- a, unde în colaborare cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Filiala Tulcea, se vor organiza (în data de 2 septembrie) concursuri pentru copii cu tematică ecologică şi gastronomie, ateliere de creaţie, jocuri, etc.
Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european şi, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din reţeaua naţională care a dobândit triplu statut internaţional.

Delta Dunării a fost desemnată Rezervaţie a Biosferei în anul 1990 de către Programul „Man and Biosphere” (MAB) al UNESCO şi tot în acelaşi an, prin Decretul nr. 187/1990, România acceptă Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural, adoptată de Conferinţa generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, la 16 noiembrie 1972, la Paris. Citeste mai departe…