Dispare permisul de pescuit ANPA? – noul proiect ordin pescuit recreativ

Cu noua propunere de Ordin privind condiţiile de acordare a dreptului de pescuit în scop recreativ în habitatele piscicole naturale publicata recent pe site-ul ANPA se schimba total modalitatea legala de a pescui recreativ in apele naturale.

Prima noutatea pe care o aduce prezenta propunere de ordin o reprezinta Art.8 care precizeaza ca „pentru zonele de pescuit recreativ neatribuite către asociaţiile de pescuit recreativ Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură instituie regim de protecție totală a resurselor acvatice vii atâta timp cât zonele rămân neatribuite.”

Asta inseamna ca ce nu-i atribuit asociatiilor devine zona interzisa pescuitului!! Dar nu-i bai, veti vedea un pic mai jos de ce.
Daca ne-am bucurat ca nu mai platim taxa ANPA iata ca noul articol 7.–(1) „Beneficiarii contractelor pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ au obligația să achite anual o sumă egală cu 25% din valoarea cotizațiilor anuale încasate statutar pentru pescuitul recreativ corespunzător numărului de membri pescari recreativi ai asociației.”, ne strica bucuria deoarece asociatiile vor trebui sa ridice tarifele la cotizatiile de membri deoarece un sfert din incasari vor pleca catre stat. Pam, pam!
Surprizele continua!

Citeste mai departe…

Permis ANPA – cum pescuim legal in 2017

UPDATE: la nici 3 ore de la publicarea articolului, pe site-ul ANPA a fost schimbat anuntul, astfel: „Până la încheierea contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ, pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se va desfășura de către persoanele fizice pe baza permiselor de pescuit eliberate doar de asociațiile de pescari legal constituite aflate în evidența MADR-ANPA, care au contracte aflate în derulare, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură. Permisele emise de ANPA în anii anteriori pot fi vizate pentru anul 2017 de către aceste asociații.”

A fost publicata si o lista provizorie cu situatia contactelor pescuit: http://www.anpa.ro/category/s3-anpa/c3-recreativsportiv/


La inceputul acestui an, datorita vidului legislativ „până la încheierea contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ, pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se va desfășura de către persoanele fizice pe baza permiselor de pescuit care au fost eliberate de către ANPA sau de asociațiile de pescari legal constituite aflate în evidența MADR-ANPA, după caz, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură.” (sursa comunicat ANPA)

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura: „pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se practică în baza unui permis de pescuit emis de către beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ.”

Conform comunicatului ANPA, „documentele reprezentate de:

  • chitanță de 30 lei/10 lei, după caz, emisă de Trezorerie pe numele beneficiarului;
  • talon de pensie;
  • certificat de handicap;
  • adeverință de elev/student,

vor fi vizate prin semnătură și ștampilă de către asociațiile de pescari legal constituite care desfășoară activități de pescuit în scop recreativ.”(sursa comunicat ANPA) Citeste mai departe…

Sarbatori fericite!

craciun fericit!

Tuturor cititorilor, prietenilor, colaboratorilor nostri le uram Sarbatori magice si un 2017 cat mai frumos si plin numai de lucruri bune!

Va dorim ca Sarbatorile de iarna sa va aduca liniste si pace in suflete si bucurie alaturi de cei dragi.

Va multumim ca sunteti alaturi de noi, ca ne sprijiniti, ne cititi si ne iubiti.

Va multumim ca iubiti Delta Dunarii, ca o respectati si ca o pastrati frumosa pentru generatiile urmatoare!

La multi ani si nu incetati sa iubiti Delta Dunarii!

Fii si tu un Mos Craciun! La Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii

Pana in data de 22 decembrie 2016, la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunarii” din str. 14 Noiembrie, nr.1 se va desfasura Editia 2016 a Campaniei cu scop umanitar ”FII SI TU UN MOS CRACIUN!”, ai carei beneficiari sunt copiii dezavantajati din satele judetului Tulcea.

Donatiile pot fi dulciuri, obiecte de imbracaminte si incaltaminte, carti, rechizite, jucarii.

Donatorii pot contribui de asemenea la impodobirea ”bradutului cu globulete personalizate” si astfel pot participa la tombola organizata pe data de 23 decembrie 2016.

Marele premiu al tombolei va fi chiar bradutul, iar celelalte 6 premii vor consta in câte o invitatie pe baza careia se va putea vizita gratuit muzeul.

O campanie initiata de Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Gavrila Simion Tulcea.  Informatii suplimentare la tel.: 0340 105652

Sursa: comunicat presa ICEM Tulcea

Prohibitie pescuit scumbie de Dunare 2017

In 2017 pescuitul in scop comercial, familial si recreativ/sportiv la scrumbia de Dunare, conform proiectului de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017 publicat de ANPA, se stabileste pe sectoare astfel:

  1. pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Marea Neagra pana la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durata de 10 zile, in perioada 14 aprilie –23 apilie inclusiv;
  2. pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, pana la Vadul Oii, km 238, pe o durata de 20 de zile, in perioada 20 aprilie – 09 mai inclusiv;
  3. pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Vadul Oii, km 238, pana la Gura Timocului, km 845,6, pe o durata de 30 de zile, in perioada 01mai –30 mai inclusiv;
  4. in conformitate cu prevederile legale in vigoare in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maxim 2 setci in perioada 04 apilie –13 apilie inclusiv, in zonele aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.
  5. in sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice ( sanger, novac, cosas) se pot retine in vederea valorificarii.

Proiectul de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017 poate fi consultat integral in sectiunea Legislatie.