Actiune de evaluare a efectivelor de pelicani creti si pelicani comuni in Delta Dunarii

In perioada 6 – 7 mai 2017, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a desfasurat o serie de actiuni de evaluare a efectivelor de pelicani creti si pelicani comuni de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD).

Aceasta actiune s-a desfasurat in colaborare cu Societatea Ornitologica Româna si reprezinta al doilea Recensamânt International in Sud – Estul Europei al speciilor de pelicani, coordonat de catre Society for the Protection of Prespa (Grecia).

Numaratoarea efectiva s-a realizat cu specialistii institutiei noastre acoperind un numar mare de lacuri si zone umede din RBDD si zona costiera a Marii Negre, pentru a obtine date cât mai exacte asupra prezentei exemplarelor din cele doua specii de pelicani. Observatiile au fost efectuate in: complexul Matita-Merhei, Lacul Fortuna, Lacul Isac, Lacul Gorgova, golful Musura, meleaua Sf. Gheorghe, Lacul Dranov-golful Holbina, Lacul Sinoie. De asemenea, reprezentantii ARBDD impreuna cu alti specialisti au efectuat survolarea zonelor greu accesibile sau inaccesibile in care se afla colonii de pelicani, precum Rosca-Buhaiova si Lac Lejai.

Aceste zboruri s-au facut utilizând un avion usor (achizitionat in cadrul proiectului LIFE „Salvati pelicanul cret” implementat in perioada 2005-2009) pentru a obtine o imagine cât mai fidela asupra populatiilor de pelicani din aceste zone.

Scopul acestui recensamânt coordonat la nivel international este de a obtine, sincronizat, date numerice cu privire la populatiile de pelicani creti (Pelecanus crispus) si pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus), atât la adulti si estimarea perechilor cuibaritoare, cât si a numarului de pasari imature, necuibaritoare. Obtinerea acestor date este foarte importanta pentru a afla proportia dintre adulti si exemplarele necuibaritoare in cazul ambelor specii. Tarile participante in acest an sunt: Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria si România.

Sursa comunicat presa ARBDD


Spune parerea ta:


Nume *
Email *
Adresa web(adresa sa contina http://)
* toate campurile sunt obligatorii. Adresa de e-mail trebuie sa fie valida. Nu va fi publicata pe site.
Daca apasati pe butonul Comenteaza, inseamna ca sunteti de acord cu regulamentul de postare comentarii a acestui site.