vineri, 29 martie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariActiune de evaluare a efectivelor de pelicani creti si pelicani comuni in...

Actiune de evaluare a efectivelor de pelicani creti si pelicani comuni in Delta Dunarii

In perioada 6 – 7 mai 2017, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a desfasurat o serie de actiuni de evaluare a efectivelor de pelicani creti si pelicani comuni de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD).

Aceasta actiune s-a desfasurat in colaborare cu Societatea Ornitologica Româna si reprezinta al doilea Recensamânt International in Sud – Estul Europei al speciilor de pelicani, coordonat de catre Society for the Protection of Prespa (Grecia).

Numaratoarea efectiva s-a realizat cu specialistii institutiei noastre acoperind un numar mare de lacuri si zone umede din RBDD si zona costiera a Marii Negre, pentru a obtine date cât mai exacte asupra prezentei exemplarelor din cele doua specii de pelicani. Observatiile au fost efectuate in: complexul Matita-Merhei, Lacul Fortuna, Lacul Isac, Lacul Gorgova, golful Musura, meleaua Sf. Gheorghe, Lacul Dranov-golful Holbina, Lacul Sinoie. De asemenea, reprezentantii ARBDD impreuna cu alti specialisti au efectuat survolarea zonelor greu accesibile sau inaccesibile in care se afla colonii de pelicani, precum Rosca-Buhaiova si Lac Lejai.

Aceste zboruri s-au facut utilizând un avion usor (achizitionat in cadrul proiectului LIFE „Salvati pelicanul cret” implementat in perioada 2005-2009) pentru a obtine o imagine cât mai fidela asupra populatiilor de pelicani din aceste zone.

Scopul acestui recensamânt coordonat la nivel international este de a obtine, sincronizat, date numerice cu privire la populatiile de pelicani creti (Pelecanus crispus) si pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus), atât la adulti si estimarea perechilor cuibaritoare, cât si a numarului de pasari imature, necuibaritoare. Obtinerea acestor date este foarte importanta pentru a afla proportia dintre adulti si exemplarele necuibaritoare in cazul ambelor specii. Tarile participante in acest an sunt: Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria si România.

Sursa comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

pescuit la scrumbie

Pescuitul sezonier la scrumbie în Rezervația Biosferei Delta Dunării 2024 –...

0
Activitatea de pescuit sezonier la scrumbie 2024 se va desfăşura cu respectarea legislaţiei specifice de protecţia mediului în vigoare și a următoarelor condiţii prevăzute...

RECOMANDAM