Ce poti face in Delta Dunarii – sa mananci mult peste

He, suna ciudat pentru multi dintre voi, insa credeti-ne pe cuvand: o gramada de oameni merg in Delta doar ca sa manance preparate traditionale din peste. Atat! Ce mai este pe langa, adica mai un pescuit, mai o plimbare cu barca, este bine venit, dar motivul principal este „cura de peste„. 

Si unde in alt loc din tara asta poti manca peste mai bine, mai diversificat, mai bun… decat in Delta Dunarii? Doar aici in Delta Dunarii ai ocazia unica sa mananci un bors de peste facut asa traditional, pe malul baltii cu apa din Dunare. Este o experienta, sa stiti. O practica aflata pe cale de disparitie (pentru turisti) deoarece respectivul bors se mai serveste doar pe la adaposturile pescaresti sau in cadrul unor evenimente organizate, in mod normal la pensiuni gatindu-se cu orice apa (din categoria potabila), numai cu cea din balta, nu. Dar, nu fiti tristi, borsul de peste din Delta Dunarii indiferent cu ce apa este facut, este foarte bun, maiestria bucatareselor de aici dand acea savoare ce nu poate fi reprodusa de noi acasa.

Si daca tot vorbim despre celebrul bors de peste din Delta Dunarii, inca mai aveti timp sa va pregatiti de doua mari serbari ale borsului de peste. Una este in Crisan, Festivalul Borsului de peste al Deltei Dunarii si se desfasoara in perioada 8 -10 septembrie 2017 si cealalta la Jurilovca, Serbarea Borsului Pescaresc si se desfasoara in perioada 9 -10 septembrie 2017.

Pentru pasionatii in gastronomie bazata pe peste, va anuntam ca aici in Delta Dunarii nu exista limite in a gati cu peste. Practic cam tot ce se face din alt tip de carne se poate face si din peste. Vorba unui amic: „am mancat atatea feluri de mancare de peste incat ma intreb daca nu ne-o servi si ceva prajitura din carne de peste”.  Citeste mai departe…

Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti construirii podului peste Dunare de la Braila

Pe site-ul Ministerului Transporturilor in iulie 2017 a fost publicat pentru dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenti obiectivului de investitii „Pod supendat peste Dunare in zona Braila”, judetele Braila si Tulcea.

Podul suspendat va fi pozitionat între km 4+596.10 – km 6+570.52 pe drumul principal Braila – Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare masurat de la Sulina) si are trei deschideri: o deschidere principala (1.120 metri) si doua deschideri laterale de 489,65 metri pe malul Braila si 364,65 metri pe malul Tulcea.

Podul suspendat are o lungime totala de de 1.974,30 m cu o deschidere centrala de 1.120,00 m si doua deschideri laterale de 489,65 si 364,65 m. Gabaritul pe verticala va fi de 38 m de la nivelul de inundatii maxim îndeplinind criteriile de navigatie pe Dunare.

Podul suspendat este pozitionat intre km 4+596.10 – km 6+570.52 pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare masurat de la Sulina), are trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) si doua deschideri laterale de 489,65 m pe malul Braila si 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte si de alta sunt doua viaducte de acces în lungime de cate 110 m fiecare. Lungimea totala a podului suspendat, inclusiv viaductele de acces va fi de 2.194,3 metri. Calea pe pod are 22,00 metri fiind alcatuita din 4 benzi de circulatie de 3,50 m fiecare, 4 benzi de încadrare de cate 0,5 m, doua acostamente de 1,50 m si o zona mediana de 3,00 m. La aceastea, se adauga, de o parte si de alta, 2 benzi aditionale pentru trafic pietonal, biciclete si întretinere, trotuarele avand 2,80 m fiecare. În total latimea totala podului va fi 31,70 m. Proiectul de investitie, cu o lungime totala de 23,413 km cuprinde inclusiv proiectarea si executia drumului principal, Braila – Jijila si a drumului de legatura cu DN22, Smardan – Macin. Citeste mai departe…

Bucataria traditionala din gospodarie recunoscuta de ANSVSA

O veste extraordinara citita astazi pe platforma de socializare facebook publicata de domnul Teodor Frolu (GM la DC Communication din Romania.)

Victorie! Astazi am primit vestea cea mare! Dupa aproape un an de negocieri si discutii conceptul de Punct de Gastronomie Locala ( adica bucataria traditionala din gospodarie) este recunoscuta de ANSVSA permitand acreditarea si functionarea legala a sute de mii de gospodarii. Aviz Gal-urilor, Flag-uri si Ministerul Turismului in acreditarea agropensiunilor si stanelor turistice.Multumim expertilor ANSVSA ce au gasit echilibrul dintre siguranta alimentara si traditia gastronomica. @IvanPatzaichin este ingerul pazitor al acestor decizii. Fara el nu s- ar fi miscat nimic .”

Ce inseamana acest lucru? Inseamna ca o gospodarie taraneasca poate oferi masa traditionala la turisti in regim de afacere de familie. Adica poate functiona legal, ceea ce nu se putea pana acum din punct de vedere al normelor de securitate alimentara. 

Ce inseamna acest lucru? Inseamna un pas mare pentru gospodaria romaneasca traditionala!

*ANSVSA = Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Ce poti face in Delta Dunarii – sa pescuiesti

„Te duci in Delta la pescuit, nu? „ Intrebare clasica si oarecum legitima tinand cont ca pentru o treime dintre persoane, a merge in Delta inseamna a merge la pescuit.

Domnii mei, nu mai este ca pe vremuri, cand te prezentai in Delta cu-n bat si prindeai peste in orice ochi de apa. De ceva vreme bune s-a cam rarit treaba, ca sa nu zic ca „s-a racit” si din nefericire pescuitul a devenit mai mult o actiune de urmarire decat un mod de relaxare. Complicata treaba, mergi pe recomandari, usor, usor te transformi fara sa-ti dai seama in detectiv, dai telefoane sa afli unde musca stiuca, la ce mananca crapul, unde s-a ascuns somnul, urmaresti unde se duc pescarii, te ancorezi acolo unde-s cele mai multe barci chiar daca nu stii ce-i cu ele acolo, ca pe vremea lui ne’a Nicu cand te asezai la coada fara sa stii ce o sa vina si daca o sa vina ceva. Esti gata sa „cinstesti” pe oricine iti vinde un pont.

pescuit-stiuca-delta-dunarii-1

A devenit de rasu’ plansu’ faze de genul: se intalnesc pe un lac 3 barci cu pescari la stiuca, asa la o barfa mica, la un schimb de sticle „antistres” si intr-un sfert de ora constati ca zona s-a populat subit cu inca 10 barci care pe principiul unde-i gramada mai mare acolo-i stiuca! Deceptie mare, cum e si normal, si cum nu cade nimic uite ca barcile incep sa zburde cu motoarele turate la maxim care mai incotro, in cautarea de alte aglomerari de barci. Faze de acest fel sunt la pescarii de stiuca. Citeste mai departe…

Festivalul Borsului de peste al Deltei Dunarii – Crisan 2017

Festivalul Borsului de peste al Deltei Dunarii se desfasoara in perioada 8 -10 septembrie 2017 in centrul localitatii Crisan Delta Dunarii.

In cadrul evenimentului se organizeaza concursuri gastronomice pe baza de retete traditionale deltaice de catre echipe de bucatari de pe Intreg teritoriul deltei, ce se intrec in maestria gatitului pe parcursul a doua manse si sectiunea „cel mai bun bors de peste” sectiuni ce se vor desfasura pe parcursul a doua zile.

Pe langa concursurile gastronomice se va organiza si Concursul de canotci pentru juniorii Deltei patronat de Ivan Patzaichin.

Pentru a facilita accesul oaspetilor la festival, NAVROM pune la dispozitia acestora in ziua de sambata 9 septembrie, o cursa speciala cu nava de pasageri cu plecare din Tulcea ora 8.00 si sosire la Crisan ora 10.00.

Pentru retur plecarea navei de pasageri NAVROM din Crisan este la ora 17.00 si sosire la Tulcea la ora 20.00.

 

 

 

 

Programul de desfasurare :

Vineri 8 septembrie 2017
– amenajare si echipare standuri
– pregatire si instalare echipe
– startul la degustari

Sambata 9 septembrie 2017
– ora 8.00 – plecare din Tulcea pasager NAVROM
– ora 9.30 – inscrierea echipajelor de juniori la concursul de canotci
– ora 10.00 – sosire la Crisan a pasagerului NAVROM
– ora 11.00 – startul competitiei de canotci pentru juniori
– ora 12.00 – alocatiune oficialitati si premierea sportivilor
– startul competiei gastronomice prima mansa
– prezentare folclor deltaic
– ora 17:00 – plecarea navei de pasageri NAVROM spre Tulcea
– folclor deltaic
– ora 18 jurizare
– folclor deltaic – ora 20:00 – sosire la Tulcea a navei de pasageri NAVROM

Duminica 10 septembrie 2017
– ora 10 – etapa a doua a competitiei gastronomice – Cel mai bun bors de peste
– ora 12 – jurizare , ceremonia de premiere
– prezentare folclor deltaic

Festivalul este sustinut de catre veradatour.ro si descoperadeltadunarii.ro. Bilete si rezervari www.festivalulborsuluidepeste.ro