Permis ANPA – pescuit 2018

Anul 2017 nu a fost prea prielnic celor de la ANPA si nici pescarilor care doresc sa pescuiasca legal. Lucrurile s-au miscat destul de greu inca de la inceputul anului cu publicari repetate de proiecte de Ordin care sa defineasca cadrul legislativ de eliberare a permiselor de pescuit in baza atribuirilor luciurilor de apa catre diverse asociatii de pescari.

Intr-un final a aparut  Ordinul nr. 60 din 8 martie 2017 privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale, cu exceptia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”

Apoi ANPA a publicat o serie de anunturi si decizii prin care reglementa pescuitul sportiv. In mai se anunta eliberarea permiselor de pescuit pentru Dunare cu bratele sale si Marea Neagra (Permisul ANPA albastru) iar in august se anunta prin publicarea sub forma unor procese verbale atribuirea zonelor de pescuit recreativ catre asociatii, pe zone.

La sfarsitul lui septembrie abia se semnau contractele de utilizarea resurselor acvatice vii in scop recreativ intre ANPA si asociatiile castigatoare. La inceputul lui octombrie, asociatiile incep sa distribuie permisele ANPA (cele albe).

Permis ANPA pescuit 2018. Ce trebuie sa faci ca in anul 2018 sa pescuiesti legal?

Iata pasii de urmat:

  1. trebuie sa verifici pe site-ul ANPA in functie de zona, ce ape (portiuni de rauri, lacuri etc) au trecut in 2017 in gestiunea unor asociatii de pescari sportivi. Este posibil ca pe parcursul lui 2018 pentru zonele nepreluate inca de catre asociatii sa se atribuie drept de pescuit recreativ altora care depun dosare. Apoi trebuie sa devii membru al acelei asociatii de pescari sportivi pentru a intra in posesia permisului ANPA alb. Acest tip de permis este eliberat de ANPA numai prin intermediul asociatiilor de pescari recreativi autorizate. Acesta iti da dreptul de a pescui in zonele atribuite catre respectivele asociatii si prin reciprocitate in restul zonelor atribuite catre alte asociatii din alte zone ale tarii, cu respectarea regulamentelor impuse de catre acestea. „Permisul de pescuit recreativ este valabil atât pentru zonele pe care asociaţia al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât şi pentru zonele pe care alte asociaţii au încheiate contracte, pe bază de  reciprocitate, fără a se depăşi capacitatea anuală de pescuit stabilită pe bază de studii ştiinţifice de specialitate”
  2. trebuie sa te prezinti la sediul ANPA Bucuresti sau la Serviciile teritoriale ANPA/DPIM Constanta/ANPA pentru ridicarea permisului de pescuit pentru Dunare cu bratele sale si Marea Neagra, adica permisul ANPA albastru. In Ordinul 60 se precizeaza ca permisul ANPA eliberat direct de catre ei este valabil pentru Dunare cu bratele sale, Marea Neagra și habitatele piscicole naturale necontractate de asociațiile de pescari recreativi.

De unde se obtin permisele ANPA in 2018?

  1. Permisul ANPA de pescuit pentru Dunare cu bratele sale si Marea Neagra se obtine de la sediul ANPA Bucuresti sau la Serviciile teritoriale ANPA/DPIM Constanta/ANPA.
  2. Permisul ANPA de pescuit recreativ pe luciurile de apa atribuite catre diverse asociatii de pescari se obtine de la Asociatiile de pescari sportivi care le au in administrare pe baza contractului incheiat cu ANPA.

Atentie! Nu toate asociatiile de pescari sportivi elibereaza permisele ANPA, ci numi cele care au contracte incheiate cu ANPA!

Exista si optiunea sa nu va afiliati la o asociatie de pescari in scop recreativ, dar pentru a pescui intr-o zona care se afla in custodia unei asociatii trebuie sa o faceti „în baza regulamentului propriu al asociației care are încheiate contracte de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ pentru zona/zonele de pescuit recreativ solicitată/solicitate de aceștia.” Probabil si mai mult ca sigur ca acest lucru inseamna o taxa de pescuit impusa de catre respectivul custode al respectivului luciu de apa.

Insa cel care detine ambele permise ANPA nu ar trebui sa aiba niciun fel de problema legala atunci cand va pescui in apele publice (cu respectarea legislatiei in domeniu).

De mentionat ca permisele ANPA nu sunt valabile in Delta Dunarii. Pentru a vedea cum poti pescui legal in Delta Dunarii acceseaza sectiunea dedicata.

Cat costa un permis de pescuit? Permisele ANPA sunt gratuite indiferent de cine sunt eliberate. Veti achita la Asociatiile de pescari recreativi doar cotizatia de membru afiliat.

Vizitati periodic siteul ANPA pentru a fi la zi cu ultimele noutati legate de reglementarea pescuitului recreativ.


Un comentariu la “Permis ANPA – pescuit 2018

Comentariu adaugat de Emil la data de 10/10/2017 la 2:40 pm

Bun, clar. Deci 3 acte: carnet membru + 2 ANPA. Imi trebuie portdocument special pentru actele de pescuit….
Imi doresc ca pe site-ul anpa sa fie liste pe zone cu asociatiile autorizate. Sa fie ceva clar pt toata lumea. Sa deschid lista si sa zic: pentru Maramures este asociatia x. Clar!
Imi doresc …

Spune parerea ta:


Nume *
Email *
Adresa web(adresa sa contina http://)
* toate campurile sunt obligatorii. Adresa de e-mail trebuie sa fie valida. Nu va fi publicata pe site.
Daca apasati pe butonul Comenteaza, inseamna ca sunteti de acord cu regulamentul de postare comentarii a acestui site.