Prohibitie 2018 – proiect de ordin

Pe site-ul ANPA a fost publicat proiectul de ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2018.
Conform acestui act, perioada generala de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

  • Pe raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.
  • Pe fluviul Dunarea in zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 45 de zile, in perioada 15 aprilie – 30 mai inclusiv.
  • In zona Garla Turceasca – Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.
  • In Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe o durata de 60 de zile, in perioada 07 aprilie –05 iunie inclusiv.

La stiuca se modifica prohibitia fata de anul trecut, in ce-a de-a 2-a perioada de prohibitie fiind permis pescuitul la artificiale si cu eliberare. Se interzice pescuitul comercial, recreativ si familial al stiucii intre 15 februarie -15 martie inclusiv. In perioada 07 aprilie – 05 iunie inclusiv, pescuitul stiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ si a momelilor artificiale, cu eliberarea capturii de indata in mediul acvatic natural.

Pescuitul urmatoarelor specii este interzis tot timpul anului: pietrarul, fusarul, ghibortul de rau, cernusca, salaul vargat, aspretele pecarina , guvidul de balta, guvidul, zglavoaca rasariteana, lostrita, mihaltul, caracuda, coregonul, lipanul, pastravul de mare, sturionii.

In Marea Neagra se interzice pescuitul sturionilor tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific; pescuitul guvizilor, pe o durata de 31 de zile, in perioada 1 mai – 31 mai inclusiv; pescuitul delfinilor, tot timpul anului, mentinandu-se bligativitatea raportarii capturilor accidentale de delfini inclusiv din ZEE (zona economica exclusiva); retinerea la bord a femelelor de rechin gestante, pe toata perioada anului; pescuitul rechinului, detinerea si comercializarea acestuia, in perioada 15 martie – 15 aprilie inclusiv si in perioada 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv

Prohibitia pescuitului in scop comercial, familial si recreativ a scrumbiei de Dunare este ca de obicei stabilita pe sectoare si perioade, fiind detaliate pe larg in proiectul de ORDIN .

Asa cum scriam intr-un alt articol despre propunerea inaintata de ARBDD cu privire la retinerea unor exemplare din anumite specii in Delta Dunarii, iata ca aceasta se concretizeaza in propunerea de Ordin.
„Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” pescuitul recreativ este permis numai cu eliberarea capturilor de somn, stiuca, crap, salau . Populatia locala cu domiciliul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (detinatoare de permis de pescuit familial) face exceptie de la prevederile prezentului alineat si poate practica pescuitul recreativ in conditiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Vezi integral proiectul de ORDIN publicat pe site-ul ANPA

 


15 comentarii la “Prohibitie 2018 – proiect de ordin

Comentariu adaugat de S.Cezar la data de 15/12/2017 la 1:59 am

Bine ca au voie cu navodu si curentu si la magazine „crap” de abia i se vad mustatile.

Comentariu adaugat de VASILE la data de 08/12/2017 la 9:36 am

PROIECTUL A FOST RETRAS DE PE SITEUL ANPA.
ASTEPTAM O NOUA VERSIUNE IN CARE SA SE TINA CONT DE AMENDAMENTELE DEPUSE DE NOI PESCARII SPORTIVI

Comentariu adaugat de rusu la data de 05/12/2017 la 9:53 am

A sustine ca pescuind cu undita se poate face prapad si se decimeaza fauna piscicola, e o mare timpenie.Sunt pescar de copil si am convingerea ca experienta a mai tuturor pescarilor unditari e similara cu a mea : dai „lovitura” o data si pleci cu traista goala de zece ori.A pescui nesportiv poate fi o problema, dar doar de etica.Dpdv economic, este o problema atit de mica prin comparatie cu dezastrul provocat de braconajul electric sau cu plase, incit efectele punerii in aplicare a unui asemenea proiect vor fi insesizabile.In plus, si spun asta avind toata simpatia pt localnicii din delta,cita vreme se face referire strict la pescuitul recreational, de divertisment, si nu de subzistenta,de ce turistul ar trebui sa elibereze pestele si localnicul nu.Repet, nu e vorba de a muri si capra vecinului.Sesizez doar inteligenta celor ce ne decid pina si petrecerea timpului liber.

Comentariu adaugat de Bogdan la data de 26/11/2017 la 12:46 pm

Ar fi de ajuns sa se aplice legea in vigoare si nu ne-am mai face atatea probleme. De fapt prin acesta masura se clarifica anumite lucruri in dd, cum ar fi favorizarea pescuitului industrial. Si asta o spune chiar dl Malin Guvernatorul in interviul de la Digi 24 „am luat masuri pentru a limita pescuitul industrial prin marirea ochiului la plasa si practicarea pescuitului sportiv doar in regim C&R”
Da, s-a marit ochiul la plasa, dar s-a marit si perioada in care este permis pescuitul la plasa. A arata cu degetul spre unditari este jenant. Prin aplicarea acestei masuri se incurajeaza mascat pescuitul comercial.
Sa nu uitam ca dd a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991, fiind clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national in Romania si ca parc national in taxonomia internationala a IUCN. Asta insemna niste reguli de respectat. Ceea ce se intampla acum practic se da liber la exploatare industriala, asta pe langa tot ce se mai intampla aiurea in delta, gen agricultura si pesticiele ei. Numai rezervatie nu se numeste ce-i acum dd.
S-a cerut vehement de catre grupurile de interes desfiintarea rbdd si preluarea gestionarii dd de catre localnici. Foarte grav!!!!! Nu avea cum sa se intample acest lucru, insa se pare ca in spatele cortinei s-a ajuns la un compromis prin aplicarea unor „penalitati” comunitatii de pescari sportivi si usor, usor excluderea lor din dd si crearea unui drum liber si fara de oprelisti pescuitului comercial.
Din pacate pentru noi pescarii sportivi, Dl Malin Guvernatorul a uitat de comunitatea din care s-a ridicat si a inceput sa joace dupa cum ii canta interesele pescuitului comercial. Nu asa se protejeaza dd, ci asa se protejeaza interesele unora!

Comentariu adaugat de nicu la data de 26/11/2017 la 9:59 am

Sunt total de acord cu aceasta masura care e va impune in delta. Daca ar fi dupa mine ar extinde pe o perioada de 5 ani in toate baltile si raurile din romania. Ceea ce se intampla acum la noi este un genocid. Numai sa va uitati pe facebook, acolo unde au acces numai un mic procent din asa zisii pescari. Vedeti ce se posteaza. Saci intregi de pesti, cate 4-5 somni mari retinuti pe partida, zeci de stiuci, pesti subdimensionati, etc. Totul e pe fata, un adevarat genocid tolerat de gasti de indivizi erijati in admini si moderatori de grupuri, oameni care in cardasie inchid gura oricui semnaleaza o neregula, un abuz, o incalcare a legii. Ganditi-va ca ceea ce se vede pe facebook este doar un 2% din ce se intampla cu adevarat pe baltile noastre. Ceea ce vad eu, vedeti si voi si vad si cei care propun astfel de masuri si le dau dreptate.
Da, o sa ma afecteze si pe mine, pentru ca si mie imi placea sa iau 2-3 pesti acasa. Dar, ma gandesc ca in cativa ani de restictie poate ne revenim ca natie si vom intelege cum se face un pescuit civilizat atunci cand se va da drumul iarasi la retinerea pestelui.

Comentariu adaugat de vlad la data de 21/11/2017 la 11:02 am

Noile legi care vor guverna in DD , nu au nici o legatura cu combaterea Braconajului. Ci cu inchiderea DD si crearea de posibilitati pentru smecheri , care sa concesioneze ieftin zone, sa le exploateze fara cap si sa scoata bani. Braconajul se face industrial cu buna stiinta si acceptul autoritatilor iar aia care nu cotizeaza , ajung la TV ca trofeu al celor care combat braconajul. Nu este nevoie de noi legi atita timp cit cele in vigoare nu sint respectate deloc. In atitia ani de pescuit in Delta, doar de doua ori am fost intrebat de cantitatea de peste pe care o am . Nu se fac controale absolut deloc. Cei care ar trebui sa amendeze pe cei care campeaza, nu fac altceva decit sa treaca sa isi ia „dreptul” si inchid ochii la mizeria lasata de unii pescari.
Legile in vigoare , prevad , interdictia de campare, cantitatea de peste, interzis braconajul.. etc. De ce nu se respecta si nu se pun in aplicare legile?.
Cit despre acei pescari adepti ai Catch and releas, pot sa le spun ca ar trebui sa militeze si pentru vinatoarea catch and release. Ca de’… de ce sa pleci co o caprioara cind poti sa ii dai drumul dupa ce ai impuscat-o.
DD va deveni un lux pentru multi, si peste ani vom vedea cum va fi plina de turisti straini care isi permit sume aberante sa stea in pensiuni ” ecolorgice” cu asfalt la poarta, iar romanii se vor uita la documentarele despre DD de la F & H chanel. Cu asta vom ramine.
Cu alte cuvinte, interzicerea de pescuit sportiv cu retinere , este o masura care nu are legatura cu lipsa pestelui. APLICATI LEGILE in vigoare si va fi mai bine fara sa veniti cu aberatii.

Comentariu adaugat de martok la data de 20/11/2017 la 3:24 pm

Marius, care miile de pescari in delta ? Anul acesta am fost in luna iulie, perioada 8-15 iulie, si intr-o saptamana am vazut 3 pescari. Am fost in zona Crisan si am am pescuit pe o raza de 10km, plus ca mie mi sa pare ca prohibitia nu are absolut nici un efect. De zeci de ani e prohibitie si s-a si inasprit… i se pare cuiva ca este mai mult peste in apa ?. Acu’ cativa ani cand s-a inchis pescuitul pe perioada prohibitiei, nu ne-am dus la pescuit, normal, dar mai dadeam o tura pe raul Timis sa vedem ce si cum… pai numa’ bine am vazut ca au coborat nivelul Timisului cu 1m si toate icrele erau pe uscat, deci poti sa te caci pe ea prohibitie cand dintr-o manevra de baraj distrugi toate increle dintr-un foc.

Comentariu adaugat de Marius la data de 18/11/2017 la 9:45 am

De fapt ce va deranjeaza? Toata lumea tipa ca nu mai este peste, insa pescarul amator cand se trezeste pe balta rade tot, pe principiul daca nu iau eu ia altul.
Daca iei 10 pescari amatori la intamplare de pe malurile deltei si ii intrebi de permise, de dimensiuni minime pesti, de ecologie, de camparea in delta o sa vedeti ca 8 insi habar nu au de ele.
Si asta credeti ca-i corect? Ia faceti un calcul cu miile de pescari asa zisi amatori si vedeti care este impactul lor asupra pestilor?
Nu sunt din Delta, ca sa nu ma acuzati de una alta, sunt pescar la fel ca voi, musafir in Delta. Dar am vazut de-a lungul timpului ce se practica: zeci de lansete de pescar intinse pe malul dunarii. Corturi peste tot, asa cum vrem noi, unde vrem noi, in natura, fara sa se tina cont de vreo restrictie. Gunoi cat casa lasat la asa zisul loc de pescuit. Orice peste prins, indiferent daca e sub limita legala sau nu, e aruncat imediat la ceaun sau bagat la sare.

Din toate discutiile de peste tot, mai ales de le facebook, reiese ca de fapt ca lumea revoltata de masura restrictionarii retinerii anumitor pesti se duce la praduit in delta nicidecum la pescuit.
Pana cand se va respecta legea si mai ales natura, astfel de masuri sunt cele mai potrivite.

Comentariu adaugat de marin la data de 16/11/2017 la 4:30 pm

ca orice propunere se poate contesta

Comentariu adaugat de Ordinul privind prohibitia pescuitului 2018 - consultari elaborare -Blog Info-delta.ro la data de 16/11/2017 la 8:09 am

[…] UPDATE 15.11.2017: a fost publicat proiectul ORDIN privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitulu… […]

Comentariu adaugat de nelu la data de 15/11/2017 la 3:01 pm

De cand pescuitul sportiv e mai distructiv decat cel comercial? De ce suna aceasta modificare in lege ca o mica discriminare?

Daca se doreste refacerea populatiei piscicole, atunci sa se interzica total pescuitul pe o perioada determinata de timp si atunci cu siguranta se va reface totul. A, ce facem cu pescarii comerciali? Pai ce au facut si danezii (si altii) acum ceva ani buni cand au terminat-o cu pescuitul si cu traditiile de pescari din tata in fiu. Programe pe bani europeni cu reconversii profesionale. Ajutoare de reconversie, etc.

Daca se doreste refacerea populatiei piscicole, atunci sa se termine si cu agricultura in fostele ferme piscicole iar acestea sa fie redate pescuitului comercial.

Daca se doreste refacerea populatiei piscicole, atunci sa se termine si cu braconierii. Atata timp cat iau NUP pe banda rulanta pe dosarele de braconaj nu o sa schimbe nimic.

Daca se doreste refacerea populatiei piscicole, atunci sa se termine si cu smecheriile de la cherhanale. Vorbim de micsorarea dramatica a pestilor in delta? Comparam cu anii din-ainte de 89? Dar de ce nu vorbim despre cum se facea atunci pescuitul comercial. Cat se pescuia inainte de 89 industrial pe incinte si cat se pescuia pe natural? Care era presiunea pe natural atunci si care este acuma?

Daca se doreste refacerea populatiei piscicole, sa se respecte legea in vigoare. ARBDD-ul sa-si ia in serios atributiile si sa efectueze controale pana intra bune in cap tuturor ca nu-I de gluma. Acum, nu te controleaza nici dracu. Nimanui nu-I frica de control, pentru ca el lipseste cu desavasire. Este eveniment de presa atunci cand ies la control cei de la ARBDD.

Este mai simplu si mai comod sa te iei de o minoritate, cea de pescari sportivi decat sa-ti pui in cap afaceristii si patronii din delta.

Intrebare pentru ARBDD: pentru implementarea acestei masuri s-a facut vreun studiu? S-a calculat ceva? S-a mers in teren? Exista vreo baza stiintifica la temelia acestei masuri? Daca da, dorim sa-l vedem. Daca nu, cum justificati masura?

Comentariu adaugat de Flavius la data de 15/11/2017 la 1:59 pm

Pana sa apara ideea asta de ordin, eram de acord cu Malin Musatescu. Am zis, da domnule, e o idee buna, uite ca se incepe protejarea pestilor in delta. Trebuie sa se inceapa cumva de undeva. Apoi, citesc ce zice in ordin si ce credeti ca vad?

„Se interzice folosirea uneltelor de pescuit de tip setca cu ochiul de plasa mai mic decat (a=70mm, 2a=140 mm) in baltile, lacurile, garlele si canalele de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, in perioada 01 iunie – 30 septembrie inclusiv”

cum a fost in 2017?

„Se interzice folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălțile, lacurile, gârlele și canalele de pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în perioada 1 iunie-30 septembrie inclusiv. ”

Incep sa cred ca e ceva ascuns in intentiile „binevoitoare” ale dlui guvernator prin favorizarea pescuitului comercial & familiar in detrimentul celui amator.

In plus e aiurea sa pescuiesti in regim c&r cand langa tine altii retin peste fara grija sau intind plase.

Comentariu adaugat de Caraiman la data de 15/11/2017 la 1:46 pm

Ce spune un pescar sportiv/amator despre pescarii sportivi: „Nu există niciun argument care să mă convingă să retrag propunerile privind interzicerea capturării exemplarelor din cele patru specii de către pescarii recreativi. Readucem pescuitul recreativ din România pe făgaș, așa cum se întâmplă peste tot în Europa. Dar sunt mulți pescari recreativi care nu sunt educați și ei încă mai cred că a pescui recreativ înseamnă să-ți compensezi din cheltuielile venirii în Deltă de la Buzău, Cluj sau eu știu de unde prin cantitățile extrase. Permisul este zero lei, deci ei nu au niciun argument. Și eu plătesc să merg la schi, dar nu plec cu telefericul acasă”, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervației.

Daca o sa vina la guvernare un guvernator „pasarar” o sa interzica fotografiatul pasarilor in delta din aceleasi motive. „Fotografi needucati care vin de la Buzau sa streseze pasarile cu aparatele lor.”

Comentariu adaugat de Redactia info-delta.ro la data de 15/11/2017 la 11:03 am

ART. 9 din ORDIN Nr. 975/172 din 22 iunie 2010 pentru aprobarea Normelor privind practicarea activităţii de pescuit pentru consumul familial în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării:

Deţinătorii de permise de pescuit pentru consumul familial pot pescui o cantitate de 3 kg de peşte pe zi sau un singur exemplar ce depăşeşte 3 kg.

Comentariu adaugat de MMusetescu la data de 15/11/2017 la 10:48 am

Populatia locala cu domiciliul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ( detinatoare de permis de pescuit familial) face exceptie de la prevederile prezentului alineat si poate practica pescuitul recreativ in conditiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare.

Adica, ei au voie sa retina pana in 5 kg/zi sau 1 bucata mai mare de 5 kg. Sa o vad si pe asta! Sa vad eu cum elibereaza un localnic marlitele. Ar fi EXTRAORDINAR!!!

Imi doresc ca atunci cand voi manca la o pensiune in Delta sa nu mai vad in farfurie somotel de 20 cm sau salau si stiuca de 20 cm. Ca astia nu i-a prins pescarul amator ci tot localnicii care i-a vandut la pensiuni.

Imi doresc sa se faca controale de 10 ori pe zi. Si cine-i prins sa fie amendat.

Spune parerea ta:


Nume *
Email *
Adresa web(adresa sa contina http://)
* toate campurile sunt obligatorii. Adresa de e-mail trebuie sa fie valida. Nu va fi publicata pe site.
Daca apasati pe butonul Comenteaza, inseamna ca sunteti de acord cu regulamentul de postare comentarii a acestui site.