Prohibitie pescuit 2014

Update: a aparut Proiectul de Ordin privind prohibitia pescuitului in anul 2014

De dragul statisticii publicam o analiza pe ani a ultimelor perioade de prohibitie la pescuit.

Analizand datele putem specula ca pentru 2014 prima zi de prohibitie generala, data si in functie de starea vremii, ar fi 07 aprilie  sau 14 aprilie. Daca avem o iarna grea, cu ingheturi prelungite ale apelor, prohibitia va incepe aproape de jumatatea lunii aprilie.

Pentru 2014 putem specula ca stiuca poate fi prohibita intre 15.01.2014 si 31.04.2014. Asta daca ne luam dupa versiunea initiala a Ordinului de prohibitie din 2013 (proiectul de Ordin). Insa cum aceasta perioada a fost exclusa din documentul oficial publicat in MO nu ne mai ramane decat sa ne orientam dupa anii precedenti, cand perioadele de prohibitia la stiuca au fost date in functie de data aparitiei Ordinelor in Monitorul Oficial. Deci prohibitia la stiuca va incepe odata cu publicarea in Monitorul oficial al Ordinului privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2014.

tabel-prohibitie-2008-2014

Elaborarea reglementarilor referitoare la conservarea si managementul resurselor acvatice vii, existente in apele maritime si continentale, implementarea si controlul aplicarii si respectarii acestora, sunt in atributia Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA).

Aceasta institutie propune prin ordin perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului, precum si zonele de protectie a resurselor acvatice vii. In general, la sfarsitul lunii octombrie are loc o intalnire a reprezentantilor institutelor de cercetare acreditate, a ministerelor implicate precum si reprezentantii ARBDD, in urma careia se stabileste „proiectul de ordin” de prohibitie pentru anul urmator. Acest proiect se publica spre informare pe site-urile institutilor implicate, urmand ca in anul ce urmeaza sa fie aprobata si publicata in Monitorul Oficial forma finala.

Un prim raspuns la intrebarea „Care este perioada de prohibitie pentru anul 2014” ne asteptam sa-l obtinem pe la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie 2013 dupa publicarea proiectului de ordin pe site.

Si un al doilea raspuns, conform proiectului de Ordin:

„Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie – 30 mai inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.”

Viziteaza periodic aceasta pagina pentru a afla ultimele noutati referitoare la prohibitia pescuitului pe 2014!!

 

 


5 comentarii la “Prohibitie pescuit 2014

Comentariu adaugat de info-delta.ro la data de 28/12/2013 la 8:47 am

Am observat si noi. Speram ca Ordinul sa cuprinda si perioada aceea de pescuit sportiv.

Comentariu adaugat de Radulescu Andrei la data de 28/12/2013 la 8:42 am

propunere pentru 2014:
„ştiuca, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 15 martie inclusiv în perimetrul Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi până la data de 25 martie inclusiv în restul habitatelor piscicole naturale;”

ordinul pe 2013:
„stiuca, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la data de 25 martie; in perioada 8 aprilie-6 iunie inclusiv, pescuitul stiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv si a momelilor artificiale, cu eliberarea capturii in mediul acvatic natural;”

ei? Nu-i asa ca lipseste ceva?

Comentariu adaugat de Rodrigo la data de 26/11/2013 la 8:29 am

7 aprilie 2014! Primesc un bonus daca am ghicit corect? 🙂

Comentariu adaugat de cobra la data de 02/11/2013 la 12:53 pm

am avut cazuri cind bagau plasele in apropiere de mal zona stoenesti olt la tavi va rugam luati masuri drastice cu cea ce fac inseamna branconaj

Comentariu adaugat de tonea la data de 02/11/2013 la 12:49 pm

pe raul olt se intimpla ceva foarte grav branconaj la greu cu plase monofilament noi pescari sportivi nu putem pescui de rau lor

Spune parerea ta:


Nume *
Email *
Adresa web(adresa sa contina http://)
* toate campurile sunt obligatorii. Adresa de e-mail trebuie sa fie valida. Nu va fi publicata pe site.
Daca apasati pe butonul Comenteaza, inseamna ca sunteti de acord cu regulamentul de postare comentarii a acestui site.