vineri, 26 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pasari din Delta Dunarii

Aici, in Delta Dunarii, pentru o clipa nici nu-ti dai seama ca te afli in locul unde milioane de pasari vin din indepartate colturi ale lumii sa se hraneasca si sa-si depuna ouale. Te intampina o liniste suspecta si cauti cu indarjire imaginea formata despre “Raiul pasarilor”.

Uneori, cerul este brazdat de stoluri de pelicani sau cormorani, cativa pescarusi si cateva chire se tin scai dupa pasager, iar niste lebede iti atrag atentia prin sunetul lor specific. Te intrebi unde sunt pasarile ce fac faima Deltei Dunarii?
In marea intindere de stuf, caminul ce adaposteste in desisurile sale parte din cele 327 de specii de pasari, adica aproximativ 81% din avifauna Romaniei. Locul unde ferite de privirea ta cuibaresc 218 specii.

Navigand pe canalele ce strabat acest teritoriu in lung si in lat, esti in permanenta insotit de pasari, in special de starci, egrete si din cand in cand de cate un pascaras albastru ce te amageste ca-l il vei putea fotografia.

Cele mai numeroase specii de pasari ce le poti intalni in calatoria ta sunt cele acvatice, reprezentand 82% din avifauna acvatica europeana, 114 specii in total, din care aici cuibaresc 81 specii si migreaza prin Delta 60 specii.
O parte dintre aceste pasari sunt sedentare: pescarusul, piciorongul, starcul, lacarul cenusiu, cufundacul, lopatarul, cristeiul, fluierarul, stancuta, vulturul codalb, soimul dunarean, chirighita, bufnita, vanturelul, lisita, gainusa de apa, prundasii, porumbelul de scorbura, califarul alb, corcodelul, cioara, ciocanitoarea, gugustiucul, pitigoiul, vrabia.
Dar majoritatea pasarilor pasarilor ce pot fi intalnite fac parte din categoria celor migratoare: egreta mare, rata rosie, lebada, cormoranul mare, hoitarul alb migreaza din Asia; lebada de iarna, fluierarul negru, becatina, huhurezul mare, rata salbatica migreaza din regiunea siberiana ; din zona sudica vin pelicanul comun si pelicanul cret, rata cu ciuf, barza alba, cocorul, lastunul de mal, iar gasca cu piept rosu, sitarul, rata cu cap negru, garlita migreaza din regiunea arctica.

Nimic nu se compara cand intalnesti in calatoria ta coloniile de pasari. In departare, pe lacuri, grinduri sau la malul Marii Negre, tacute sau zgomotoase, simple sau mixte, acestea ofera adevarate spectacole ce merita privite fara sa le tulburi cu prezenta ta.
Poti intalni aici diverse tipuri de colonii de pelicani ,cormorani, starci, lopatari, tiganusi, de pescarusi, de avoazete si ciocantorsi precum si colonii mixte de pelicani si cormorani sau de starci si lopatari. Stiati ca cea mai mare colonie mixta din Europa este cea din zona cu regim de protectie integrala Rosca-Buhaiova, unde se asociaza mai multe mii de perechi de pelican comun, cu sute de perechi de pelican cret si cormoran mare?

Unele dintre cele mai numeroase colonii de pasari sunt cele de la Uzlina, Nebunu, Sacalin-Zatoane, Purcelu sau cele din sudul Rezervatiei, de la Grindul Lupilor sau Grindul Chituc.

Pe langa aceste specii de pasari, in zonele populate de oameni mai regasim si vrabia, randunica, gugustiucul, barza, mierla, pitigoiul, ciocanitoarea, acvila pitica, graurul si sa nu uitam codalub-ul, specii pe care le regasim in padurile Letea si Caraorman. Prepelita, ciocarlia, sunt specii specifice zonelor de pajiste de stepa nisipoasa.

Delta Dunarii este cu certitudine locul pe care il cauti, daca doresti sa observi pasarile.

Priveste-le, admira-le, fotografiaza-le dar nu le tulbura viata. Poarta-te ca un musafir in marea lor casa, Delta Dunarii.

Vezi index pasari Delta Dunarii

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Cetatea romano-bizantina Dinogetia

Cetatea Dinogetia – Video

0
Cetatea Dinogetia este situată la aproximativ 5 km de comuna Jijila, judetul Tulcea. Aceasta reprezintă o importantă fortificație romană din perioada târzie a Imperiului...

RECOMANDAM

Hotel Wels din Baltenii de Sus Delta Dunarii

Hotel Wels

0