Relieful si structura geologica

Teritoriul judetului Tulcea este cel mai vechi si cel mai complex dintre tinuturile de podis ale tarii noastre.

Cu toate ca in altitudine se mentine doar intre 100 m in partea centrala si 467 m in virful cel mai inalt din nord, prezinta o alcatuire geologica variata de la formatiunile considerate printre cele mai vechi ale scoartei terestre - sisturile verzi, care dateaza de la inceputul paleozoicului, pana la formatiunile neogene si loessul cuaternar care le acopera pe toate celelalte.
 
Suprafata judetului cuprinde doua unitati fizica-geografice, bine delimitate: Horstul dobrogean si Delta Dunarii.
 
 Horstul dobrogean, constituie un rest al cutarilor hercinico-kimerice si caracterizeaza ca un relief tipic de platou, avand ca elemente caracteristice: Muntii Macinului, Podisul Niculitel, Podisul Babadagului, Podisul Casimcei si Dealurile Tulcei.
Muntii Macinului formati din roci sedimentare paleozoice, cu crestele ascutite: Pricopan (467 m - inaltimea maxima la Greci), si dealurile Turcoaia, Piatra Rosie, Priopcea - Carcaliu. Pe versantul oriental al Muntilor Macinului, in zona de padure - Luncavita, se afla rezervatia forestiera Valea Fagilor, care pastreaza pe circa 2 hectare un faget - relict tertiar, adevarata curiozitate stiintifica a Dobrogei de Nord.
  

 Podisul Niculitel si Dealurile Tulcei - formatiuni sedimentare si diabaze, cu inaltimi de 200-350 m in zona Isaccea-Niculitel. (Dealul Bujorilor - 352 m) si muntii izolati din jurul Tulcei (dealurile Consul si Somova), dealurile calcaroase din imprejurimile Tulcei cu inaltimi ce nu depasesc 200 m
Podisul Babadagului, sedimentare predominant cretacica, cu inaltimi cuprinse intre 100-400 m.
Podisul Casimcei constituit din sisturi verzi reprezentand astazi o vasta regiune prepaleozoica peneplenizata, cu inaltimi intre 300-400 m (Dealul Mare 300, Cioplan 369 m, Sacar 333 m, Altin-Tepe 319).

Horstul Dobrogean, se prezinta ca un platou tipic, ce determina existenta a 3 zone biogeografice (stepa, silvostepa si padurea). Fondul stepei este unitatea biogeografica cea mai tipica a judetului. Silvostepa si padurile se dezvolta pe portiuni mai restranse.
 
 
 
 
 
Cea de-a doua unitate fizico-geografica a judetului Tulcea, Delta Dunarii este o campie aluvionara in plina evolutie si reprezinta cel mai tanar relief de acumulare din tara noastra la aparitia caruia au participat si participa in egala masura fluviul si marea.  

 Imagini Romeo Huidu | info-delta.ro

    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari retete

Recomandari pescuit

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

  • o pagina dedicata;
  • puteti adauga promotii, oferte
  • galerie foto dedicata;
  • nu exista intermediari
  • optimizare pentru motoarele de cautare;
  • link direct catre site-ul dumneavoastra;
  • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 Articole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site