Nicu

despre pescuit si pelicani
info-delta.ro DreamTeam

M-am invartit ce m-am invartit si iata ca am ajuns pentru al doilea an consecutiv in Thassos. De aceasta data am urmat celebrul si mediatizatul drum prin Makaza si nu mi-a parut rau chiar daca la dus am stat 30 minute in vama. Am compensat la intoarcere cand era pustiu in vama. Drumul prim Makaza este mult, mult mai frumos decat cel parcurs anul trecut (prin Svilengrad). Cu siguranta este mai “scurt”, realitate valabila doar pentru cei care isi proptesc bine de tot piciorul in acceleratie.

Daca sunteti ca mine, genul care mai admira din cand in cand si peisajele nu numai indicatorul de acceleratie nu poti scoate timpi record de genul 6 ore. Unde mai pui ca am “pierdut” o ora deoarece drumul era deviat prin pasul Shipka (o deviere de 40 si ceva de km printr-o zona superba de munte plina de serpentine) . Deci la dus 12 ore si la intors 11 ore. Asta cu opriri, dezmortiri de membre, cu respectat indicatoare de viteza, vami, vaporase tot tacamul. Ca idee, nu are rost sa gonesti ca nebunul pentru ca Thassos nu pleaca nicaieri.

Alte mici detalii zic eu utile: la bulgari clar “vigneta”, la bulgari clar benzen mai ieftina (2,52 leva super de 95), la greci 2,40 euro taxa de autostrada, la greci vaporasul 20 euro masinuta, 3 euro adultul si 1,5 euro copilul < 12 ani. In rest muzica, voie buna si ceva radare atat la vecinii bulgari (pe portiunea noua intre Kardzali- Makaza) cat si la greci (in apropiere de Keramoti).

Gata cu drumul, hai cu impresiile din insula. M-am cazat ca si anul trecut la acelasi hotel Akti Belvedere, din Skala Rahoniou. Pentru ca locatia e perfecta pentru mine si familia mea. Insula este superba, dar acest lucru deja il stiti. Nu am stat locului asa ca am “batut” peste 400 km in cele cateva zile petrecute aici. Am avut cateva “tinte” si le-am atins: Golden Beach, Marble Beach, Livadi Beach, Giola si satul Theologos. 

Golden Beach: o plaja curata, nisip fin, apa mica si limpede, locul perfect daca ai copii mici. Poti “inchiria” un sezlong toata ziua cumparand ceva de baut. Terase destule unde poti manca diversificat  incepand de la mititei romanesti pana la mancaruri traditionale grecesti. No problem, meniuri in romana.

Marble Beach: o parere sincera? Nu m-a dat deloc pe spate. Nu stiu cum a fost plaja asta acum ceva ani insa acuma pare a fi altceva. Drumul pana la plaja nu este asa de groaza cum citesti pe net, este un drum forestier, plin de praf, nu-ti rupi masina doar o umpli de praf. Realitatea din teren o vezi pe fetele celor care ajung aici. Am facut doua feluri de foto: superba plaja Marble si reala plaja Marble. Va dati voi seama care si in ce fel sunt. Ploile au spalat plaja asa ca a mai ramas o mica portiune de plaja formata din “margelute” din marmura si astea pe cale de disparitie deoarece majoritatea celor care veneau aici plecau cu minim 1 kg de “amintiri” din plaja. Asa ca grabiti-va daca vreti sa mai simtiti ceva din farmecul plajei de marmura, in ritmul asta la anu’ cine stie.

Livadi Beach: Ce s-a intamplat cu plaja mea de suflet? Nu am mai recunoscut locul mirific din 2013. Practic plaja aia formata din pietre de diferite marimi frumos rotunjite de apa … a disparut. Apa era murdara, parca disparuse si nisipul. Nu am stat, nu mi-a venit sa cred ce am vazut, nici fotografii nu am mai facut. Pacat, am plecat.

Giola: de aceasta data a aparut un indicator. L-am urmat. Am mers cu masina pana la un punct. De acolo conform unui mic indicator mai erau 700 m pana la tinta. Nu am riscat masina si am luat-o pe jos. Majoritatea insa continuau drumul pana sus unde era loc de parcare. Ca sa ajungi la Giola treci printr-o propietate privata si omul intreprinzator a facut drum, a facut “curat”  ca sa ai loc de parcare, a montat indicatoare si a deschis un mic bar cu preturi decente. Drumul pe jos te rupe. Ca sa citez o doamna ” Unde dracului m-ai adus mai Ioane prin tarana asta? Nu mi-era de ajuns aia de acasa? “. O sa spuneti ca sunt insensibil insa nici acest obiectiv nu m-a impresionat. Pentru efortul depus sub soarele de la mijlocul zilei … sa zicem ca am vazut si Giola.

Theologos: vizita la ora de pranz in pauza dintre plaje, fara sa iau loc la masa vreunei taverne. Doar o plimbare prin sat, asa la pas. Ca o experienta inedita era sa iau o teapa frumusica de la  “femeia cu barba”, o aparitie destul de pitoreasca din sat ce vinde miere, dulceturi, palinca si ulei handmade. Miere de …. smochine, cat de exotic suna. Am fost la un pas sa sa cumpar o miere ce practic nu exista deoarece florile de smochin sunt aproape invizibile, asa de “mari” sunt. Am gustat, mi-a placut insa nu am putut cumpara asa ceva. Am preferat sa cumpar miere de portocal, de la magazinul de suveniruri din sat.

Thassos pentru mine nu inseamna doar plaje, soare, peisaje ci si mancare. Nu poti sa ajungi aici si sa nu incerci cate putin din bucataria zonei. Asa ca am testat cate putin din mult. Acum imi dau seama ca desi in fiecare zi am mancat diferite feluri de mancare la capitolul foto mancare nu prea stau bine … hmm, oare de ce?

Poti manca incepand de la 2,5 euro portia de Gyros si poti ajunge sa platesti chiar 60-80 euro pe o portie de homar. Eu zic ca un 10 euro pe o portie de creveti imperiali prajiti sau de caracatita este un pret decent pe care-l platesti ca sa-ti satisfaci poftele.

La final, va recomand ca din bagaj sa nu va lipseasca echipamentul pentru snorkeling. Si daca nu aveti … sa va cumparati din Thassos. Ochelari, tub si incaltari (labe inot) in cazul in care explorati malul stancos unde sunt multi arici de mare. Nici nu va imaginati cat de frumoasa poate fi lumea subacvatica din marea Egee. In scufundarile de la Alexander Beach m-am simtit ca intr-un acvariu, inconjurat fiind de sute de pesti.  Oricum, la urmatorul sejur pe insula mi-am propus sa urmez un curs de scuba diving. Asa pentru mine.

Aste fiind spuse va urez drum bun pana in Thassos si inapoi si concediu placut.

2 Comentarii la “Despre Thassos, al doilea an”

  • Vali:

    Frumos ,aceeasi femeie cu barba ,a incercat sa ne vinda si noua ulei de masline nefiltrat ,nenorocul ei ,am stat prin Orientul mijlociu 11 ani 🙂 Anul viitor vom fi din nou prezenti .

    • Nicu:

      Da, am gustat si eu din uleiul “produs” de ea. Si din palinca. Pentru “cunoscatorul” din mine pareau ok. Insa nu m-am aventurat.

Scrie un comentariu

Nu jigni, nu spama, adauga doar linkuri ontopic in mesaj. Multumesc!

ferma pupaza
RVP
Ancaar
o oarecare aranjare pe categorii
Informare privind ©
Întreg conținutul de pe acest site este protejat de legea dreptului de autor. Informațiile, imaginile de pe acest blog nu pot fi copiate și folosite pe alte site-uri, blog-uri, radio, tv, ziare sau alt mijloc de comunicare în masă fără consimtământul scris al autorului. Am zis!