Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Sediul Muzeului de Etnografie si Arta Populara (fostul sediu al Bancii Nationale a Romaniei – Agentia Tulcea) este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, impreuna cu alte constructii, exemple valoroase ale arhitecturii de forme nationale.
Constructia are la baza un proiect elaborat in 1924 si a fost ridicata in perioada interbelica (1924-1927), deci, la finele epocii de manifestare a curentului national in arhitectura Romaniei.

 
Imobilul are o compozitie echilibrata generata si de pozitionarea intr-o intersectie, dar si de functionalitatea initiala.
Acest edificiu public poate fi considerat un exemplar reusit al arhitecturii moderne, edificate pe valorile celei traditionale, ce a marcat prima parte a secolului al XX-lea.
Patrimoniul Muzeului de Etnografie si Arta Populara reflecta, prin diversitatea colectiilor, un model cultural unic generat, in Dobrogea, de convietuirea etnica dintre romani si celelalte populatii (aromani, bulgari, turci, tatari, rusi-lipoveni, ucraineni, greci etc).
Acest patrimoniu este valorificat in expozitia Multiculturalitate dobrogeana care ofera publicului vizitator imaginea identitatii culturale a unora din populatiile care au convietuit cu romanii cat si fenomenul locuirii interetnice. In salile expozitiei sunt prezentate aspecte ale locuintei traditionale romanesti (patul, lada de zestre, lavita, razboiul de tesut, stergare, laicere, scoarte s.a.), aromanesti (locuinta – cort cu tesaturile decorative specifice), slava (lijanca, iconostasul, samovarul, dulapul de haine), port popular romanesc, aromanesc, turcesc si tatarasc, bulgaresc, grecesc, lipovenesc. In ultimele doua sali sunt prezentate elemente ale interiorului orasenesc tulcean de la inceputul secolului al XX-lea.

Curtea muzeului constituie spatiul expozitional in care sunt prezentate aspecte ale practicarii diferitelor ocupatii si mestesuguri traditionale: agricultura, viticultura, pescuitul, apicultura, olarit, atelierul fierarului, atelierul mesterului tamplar.
 
Ca expozitie permanenta: Ocupatii si mestesuguri nord-dobrogene - ofera posibilitatea vizitatorilor de a cunoaste o parte din instrumentarul utilizat in practicarea ocupatiilor (agricultura, oierit, viticultura, albinarit) si mestesugurilor (prelucrarea firului, lemnului, lutului) traditionale nord-dobrogene.

In cursul anului muzeul organizeaza expozitii temporare legate de sarbatorile fiecarui anotimp: Traditii de primavara, Pastele in credintele romanilor, Rodul pamantului, Bogatiile toamnei, Obiceiuri de iarna etc.
 
Program de vizitare: mai-octombrie 10-18; noiembrie – aprilie 8-16
Taxe pentru anul 2010: 2 lei – copil; 4 lei – adult; Optional: 10 lei – fotografierea; 30 lei – filmarea.
 
Prietenii Muzeului de Etnografie
 
Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea desfasoara in timpul anului scolar diferite activitati educationale in parteneriat cu institute de invatamant.
Dintre acestea amintim:
Ateliere pedagogice – in cadrul carora elevii isi manifesta creativitatea realizând lucrari inspirate din patrimoniul etnografic (oua incondeiate, icoane, jucarii, tesaturi, accesorii vestimentare, impletituri papura, prelucrare lemn s.a)
Lectii tematice – pe problematici de etnografie si folclor – Costumul popular insemn al identitatii culturale; Uratul si colindatul la români. Identitate culturala in contextul globalizarii; Martie – martisor!.Reinvierea naturii; Obiceiuri de peste an din perspectiva multietnica; Din creatia populara a etniilor din Dobrogea, Sarbatorile de Pasti. Simbol si semnificatie, s.a.
Minispectacole – sustinute de elevi dar si de institutii profesioniste – parteneri ai muzeului cum ar fi:
 • Din lumea basmelor – partener Teatrul Gulliver Galati
 • Creanga si personajele lui – partener creatorul de masti populare Paul Buta, Galati
 • Din lumea personajelor lui Caragiale au prezentat elevi de la Colegiul Dobrogean Spiru C. Haret, profesor coordonator Mihaela Vicol
 • Dragobete – Cap de Primavara sustinut de Ansamblul Folcloric “Baladele Deltei” Tulcea, coordonat de Stefan Coman
Expozitii pedagogice – in care elevii parteneri expun lucrari realizate in cadrul atelierelor pedagogice
Premiile Micul Etnograf . La incheierea fiecarui an scolar Muzeul de Etnografie si Arta Populara acorda trofee, diplome, premii colectivelor de elevi ce s-au evidentiat prin participarile si activitatile inscrise in cadrul parteneriatelor educationale. Este un eveniment sarbatoresc la care participa elevii, parintii, profesorii, colaboratorii muzeului.
Manifestarea cuprinde:
 • Organizarea unei expozitii cu tematica din lumea copiilor
 • Minispectacol oferit de elevi
 • Minispectacol oferit de Ansamblul folcloric de copii „Doruletul” Tulcea
 • Festivitatea de premiere
 • Se desfasoara in parteneriat cu Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”.
Localizare: Strada 9 Mai, Nr. 2, orasul Tulcea, judetul Tulcea -  Tel. 0240-51.62.04
Fotografii expozitie:
   
Interior romanesc inc.sec. XX   Interior romanesc inc.sec. XX   Interior aromanesc sf.sec. XIX
 
 
Multumiri ICEM Tulcea ©  Imagini ICEM Tulcea | Romeo Huidu
    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari retete

Recomandari pescuit

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

 • o pagina dedicata;
 • puteti adauga promotii, oferte
 • galerie foto dedicata;
 • nu exista intermediari
 • optimizare pentru motoarele de cautare;
 • link direct catre site-ul dumneavoastra;
 • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta DunariiArticole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site