Istoricul orasului Tulcea

Orasul este mentionat pentru prima data in documente de Diodor din Sicilia in secolul III i.H, sub numele de Aegyssus. Ovidiu mentioneaza intre cele 2 episoade din “Ex Ponto”, precizand ca cetatea antica, poarta numele intemeietorului sau, getul Carpyus Aegyssus. Cetatea Aegyssus mai este amintita si in Notitia Episcopatum, in geografia politica “Thematibus. La Muzeul Tulcean de Istorie este expusa o inscriptie funerara descoperita pe culmea dealului ce are incrustat numele Aegyssus.

Izvoarele arheologice, ca si cele cartografice sau epigrafice de mai tarziu, sustin ca teritoriul orasului Tulcea a fost habitatul unor comunitati stabile care au evoluat si s-au dezvoltat din preistorie si pana in zilele de astazi. Acesta asezare umana a jucat un rol important si inaintea venirii romanilor, reprezentand o citadela a lumii geto-dace.
Dupa luptele din anii 12-13 d.H, cetatea Aegyssus a fost cucerita de romani. Acestia au reconstruit-o dupa tehnica si arhitectura lor, au reorganizat-o din punct de vedere urban, pastrand statutul de fortareata militara, ca dovada fiind zidurile de incinta si turnurile de aparare ale acropolei orasului.

Din anul 1416 otomanii controleaza Dobrogea, localitatea devenind Hora-Tepe ( Hora colinelor )
Numele orasului ne este consemnat in documente destul de tarziu, consululul Andrei Taranowski scrie in jurnalul lui de calatorie (1570) " De la Chilia am navigat in sus pe Dunare ... si am ajuns la un orasel cu numele de Tulcea". 12 ani mai tarziu, negustorul englez John Newberie spune si el ca a ajuns intr-un targ caruia i se spune Tulcea.

In 1595 Tulcea este consemnata si in harta lui Paulo Giorgici, iar marele carturar turc Evlia Celebi ( sec. XVII) e cel ce vorbeste despre Tulcea ca fiind un oras cu 600 de case locuite de valahi. Incepand cu sec. XVIII Tulcea este tot mai des mentionata in documentele si planurile cartografice.

In timpul razboaielor ruso-turce din secolul al XVIII –lea si inceputul secolului al XIX-lea, Dobrogea devine principalul teatru de razboi fiind pustiita si devastata, fiind numit atunci Drumul Tatarilor sau Drumul Razboiului. Otomanii au acceptat asezarea lipovenilor, ucrainienilor si bulgarilor veniti din nordul Crimeii, cat si pe germanii din sudul Rusiei, cat si pe greci, evrei si armeni adusi aici de comertul infloritor.

Razboiul de independenta (1877-1878) a pus capat a cinci secole de dominatie otomana carea au influentat viata etnografica si cultura locala. Din 14 noiembrie 1878 Dobrogea intra sub guvernarea Statului Roman, orasul Tulcea devenind resedinta administrativa a judetului Tulcea . In 1860 aici se gaseau mai multe consulate: roman, turc, francez, austriac, german s.a.

Numele orasului are o origine incerta. Dupa unele ipoteze, cuvantul Tulcea ar proveni din doua cuvinte : "tul", ce inseamna caramida si "cea", ce inseamna pamant.
Nicolae Iorga afirma ca "tul" ar fi de fapt numele unui guvernator (Tula-bey) la care s-a adaugat terminatia "cea" prezenta si in alte cazuri de denumiri: Casimcea,Isaccea, Hazamcea, etc..
 


    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari retete

Recomandari pescuit

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

  • o pagina dedicata;
  • puteti adauga promotii, oferte
  • galerie foto dedicata;
  • nu exista intermediari
  • optimizare pentru motoarele de cautare;
  • link direct catre site-ul dumneavoastra;
  • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta DunariiArticole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site