Biserici din Tulcea

In Municipiul Tulcea exista mai multe biserici dintre care: 11 Biserici Ortodoxe, 4 Biserici Ortodoxe de rit vechi, o Biserica Romano-Catolica, o Biserica Baptista, o Biserica Adventista, Case de rugaciuni (baptisti, evanghelisti), Templul Evreiesc, o moscheee musulmana. Traiesc in Tulcea 14 etnii grupate in mai multe culte, deservite de 20 lacasuri de cult.
 
Dintre aceste lacasuri de cult in continuare va vom prezenta 4 dintre cele mai importante. Acestea sunt: Catedrala Sfantul Nicolae, Biserica cu Ceas, Biserica “Buna Vestire si
Geamia catedrala “Azzizie”,  lacasul de cult reprezentant al comunitatii musulmane.

Catedrala Sfantul Nicolae

Catedrala Sfantul NicolaeSituata in centrul orasului, la intersectia strazilor Frumoasa, Babadag si Progresului, locasul sub patronatul Sfantul ierarh Nicolae, a fost ridicat in anul 1865 in timpul stapanirii otomane.
Construita in stil bizantin din piatra si caramida, cu o inaltime de aproximativ 30 m, biserica are trei turle ( doua asezate in fata, iar a treia, mai mare, in centru ), in interior, tavanul in 15 bolti fiind sustinut de opt stalpi masivi din caramida si piatra. Pictura bisericeasca a fost executata de catre pictorul D. Marinescu, intre anii 1905-1906. Langa Biserica mare se afla in partea de nord vechea bisericuta.
Sub domnia lui Carol I a fost facuta o reparatie radicala in anul 1897, de catre guvernul Roman condus atunci de Dimitrie Sturza, iar lucrarile de restaurare au fost continuate in timpul lui guvernului G. Cantacuzino. Lacasul a fost sfintit in data de 29 mai 1900.


Biserica “Buna Vestire”


Este una dintre cele mai vechi biserici din nordul Dobrogei ale carei lucrari de constructie s-au finalizat in anul 1854 sub indrumarea arhitectului Stefan Dupron.
Primul titular cunoscut al Mitropolie de la Tulcea a fost Panaret, fost Episcop al Ecumeniei. Urmasul acesteia a fost Dionisie.
Lucrari de reparatii interioare si exterioare au fost realizate incepand cu anul 1985 pana in anul 1989 , iar intre anii 1988 si 1989, pictorii Virginia Videa si Gheorghe Zaharia au definitivat pictura. In urma definitivarii lucrarilor de reparatie si pictura, la 25 martie 1990, a avut loc resfintirea bisericii de catre Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Lucian al Tomisului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi si de un numar mare de credinciosi.
Prin strangerea de fonduri, au continuat lucrarile de modernizare ale bisericii, montandu-se mozaic venetian, incalzire termica si restaurarea clopotelelor.


Biserica cu Ceas


biserica cu ceasSituata pe strada Pacii din Tulcea, Biserica Santul Gheorghe este un monument istoric inscris in listele de patrimoniu national. Terminata si sfintita in anul 1857, sub ctitoria lui Dumitrache Bei Teodorof si lui Hagi Valici Stefanoff, in timpul stapanirii otomane, constructia este zidita in forma basilica romana (corabie) , fara turle, in interior avand 12 coloane si 12 stalpi masivi care sustin boltile.
Pictura bisericeasca realizata in ulei de catre pictorul Pavlov, a fost restaurata intre anii 1989 si 1992 de catre pictorul restaurator Nicolae Gheorghe si echipa sa, fiind resfintita la 4 octombrie 1992 de catre Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Lucian Florea al Tomisului.
In aceasta biserica se regasesc elemente din patrimoniul national (icoane, carti de valoare), Cateapeteasma bisericii fiind declarat monument de arta.
Casa parohiala a fost construita de credinciosi in anul 1927, fiind demolata in anul 1989, clopotnita dateaza din anul 1857 iar cupola si ceasul dupa 1877.

Geamia catedrala Azzizie

Geamia catedrala “Azzizie”, situata pe strada 14 Noiembrie, este lacasul de cult reprezentant al comunitatii musulmane din municipiul Tulcea.
Ridicata initial de catre conducatorului local Ismail Pasa in anul 1877, a fost reparata de mai multe ori in anii 1899, 1924. Geamia catedrala “Azzizie”, este declarata monument istoric si de arhitectura .
Construita din piatra cioplita cu grosimea de 85 cm, edificiul se remarca prin numarul mare de ferestre, in numar de 32, din care 18 sunt dispuse in zona superioara si 14 dispuse in zona inferioara.
Este una dintre cele mai inalte constructii din oras.
 

 Imagini Romeo Huidu | info-delta.ro    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

  • o pagina dedicata;
  • puteti adauga promotii, oferte
  • galerie foto dedicata;
  • nu exista intermediari
  • optimizare pentru motoarele de cautare;
  • link direct catre site-ul dumneavoastra;
  • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta DunariiArticole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site