joi, 18 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Avat – Aspius aspius

Avatul este un peste impresionant, poate cel mai sportiv peste de la noi, un luptator inascut, cu talente la sarituri si in apa si pe mal. Este bine sa eliberam acesti pesti pentru ca nu sunt prea buni la gust si au oase foarte multe, singurele metode de preparare sunt marinat sau in combinatie cu alte specii, tocat si preparat chiftelute, dar daca pestele este grav ranit, de preferat ar fi sa-l pastram (acest lucru ar fi valabil la orice specie).

Prezinta un trup alungit, zvelt usor comprimat lateral, capul conic, gura mare, taiata oblic in sus, falca de jos mai iesita, solzi marunti si doua siruri de dinti ascutiti in fundul gurii. Pe spate este negru-albastrui, pe coaste albastrui-alb, iar pe burta, alb ca zapada. Aripioara dorsala si coada bat spre vanat, iar celelalte spre rosu.Traieste in toate raurile de ses, insa urca si pana in regiunea desisurilor; ii plac apele clare si repezi, dar il intalnim si in lacurile si baltile adanci, cu fundul nisipos si pietros. Vaneaza aproape numai la suprafata si numai ziua, in special la rasarit si la apus, pesti de talie mica, de preferinta obletele.

Descriere – Caracteristici principale:
  • Lungime: 50 – 60 cm (exceptional 1m)
  • Greutate: 4 – 7 kg (exceptional 15 kg)
  • Durata de viata: 10-15 ani

Cum pescuim avatul?

Dupa ce am localizat zona in care avatul isi face de lucru printre baboi, scoatem arsenalul, de preferat este sa avem o lanseta cu actiune medie dar sa aiba o rezerva de putere in talon destul de considerabila pentru ca adversarul nostru este destul de puternic, eu folosesc totusi o lanseta cu actiune heavy pentru ca am intalnit cativa “clienti” care erau sa mi faca praf batul, si nu va ganditi acum la cine stie ce dihanii, acestia nu treceau de 2 kilograme. Da, este foarte adevarat, sunt foarte puternici, mai ales in momentul atacului si spre sfarsitul drillului, deci atentie in momentul in care vreti sa scoateti pestele din apa.

avat pestePrefer lansetele puternice pentru ca nalucile pe care le folosesc in Delta, sunt mari, spre deosebire de alti pescari care dau cu voblere, linguri rotative de dimensiuni mici, eu zic ca acestea sunt facute pentru clean sau pastrav, aici avem deaface cu un adversar redutabil care prefera mancare serioasa. Acum este aprecierea fiecarui pescar, si in functie de cum s-a obisnuit fiecare dintre noi, de multe ori acest aspect este subiectiv. Din experienta mea, conteaza intradevar foarte mult tipul nalucii, dar cel mai important este calitatea ei, deci folositi naluci de calitate si insistati pe locul care va facut cu ochiul, cautati locurile bune. Cand spun sa insistati pe loc, inseamna sa faceti putina febra la mana, pentru ca altfel va asigur ca nu veti avea rezultate, acesta este unul din marile secrete ale pescuitului, aveti multa rabdare si incapatanare iar rezultatele vor fi pe masura. Dintre nalucile mele preferate pentru avat se afla in mod special voblerele Rapala ( Husky Jerk., Original, Shad Rap si Popere cu marimi de la 7 la 11 cm), Yo-Zuri foarte bune, Boomber (toata smecheria este sa aveti voblere de tip Jerk, chestiile astea suple da pe spate avatul ), sa nu va fie teama sa dati cu naluci mari pentru va asigur ca avatul nu se va sfii sa le atace. Dintre fieratanii prefer lingurile mari de la Berti, cu Linxul am avut rezultate bune, merge foarte bine si cu tablele pe care le confectioneaza pentru pastrav, rotativele sunt minunate dar la fel va spun folositi lucruri de calitate si marimi pe masura, adica de la nr. 3 in sus ( Vibax este o minune, Mepps, Berti). Culorile trebuie sa le alegeti in functie de “filingul” dumneavoastra, toata smecheria este sa nu va aruncati la treburi iesite din comun si care nu au legatura cu natura, cele versatile naluci raman cele care contin culori neutre (alb, negru).

Daca v-ati hotarat ce puneti la capatul firului este cazul sa lansati, atentie avatul de cele mai multe ori ataca imediat dupa ce naluca atinge apa (asta in cazul in care ati gasit locul magic).Tehnica recuperari nalucii este foarte simpla, mentineti naluca undeva intre ape, si recuperati destul de rapid, nu va sfiiti sa folositi si batul pentru a imprima naluci o miscare cat mai atractiva. Traiectoria sa fie lineara, si miscarile sacadate chiar la intervale de timp egale, adica recuperati rapid 3 m, stopati pentru cateva momente si reluati, am avut rezultate bune cu miscarea asta. De multe ori pe miscarea rapida folosesc lanseta, daca imi permite spatiul, adica trageti de lanseta paralel cu pamantul, stopati reventi cu lanseta in fata recuperand firul si repetati, sa simtiti miscarea nalucii prin apa.

Nu uitati sa folosit si popere, mai ales atunci cand avatul este activ, va veti da seama imediat pentru ca avatul poate fi foarte galagios.

„Avatul, cum il pescuim” – material de Mihalache M.

Mai puteti citi si: Despre avatii din Delta Dunarii – ce naluci recomandam la pescuitul de avat

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0