Impresii din Delta Dunarii - Delta Dunarii si oamenii ei - Alex Tomazatos

Cel mai tanar pamant romanesc a fascinat si continua sa o faca. Anual, frumusetile acestuia aduna sute de mii de turisti care intra in Rezervatia Biosferei Delta Dunării. Însă pe lângă cele peste 2000 de specii de insecte, 1200 de specii de plante, 300 de specii de păsări şi peste 100 de specii de peşti, în acest paradis natural mai trăiesc şi aproximativ 16000 de români, ruşi-lipoveni şi haholi(ucrainieni) în 28 localităţi rurale şi un mic oraş – Sulina. Aceştia împart mai puţin de 20% din suprafaţa reprezentată de uscatul deltei. Restul este apă. Promovarea deltei după 1990 a facut-o să fie brăzdată de trasee turistice cu diverse obiective, ceea ce a contribuit la schimbarea sa până la nerecunoaştere. Preţurile au urcat la “nivel european”, iar peisajul este acum dominat de pensiuni şi vile de prost gust înălţate de oricine de prin ţară care işi permite şi bineînţeles căruia i se permite.

Cine se află pe vreun traseu turistic, fie că e la Maliuc, Crişan, Sulina sau Sfântu Gheorghe, o duce mai bine cel puţin in sezon, insa în celelalte părţi ale deltei cum ar fi satele aflate la nord de Sulina, pe grindul Letea sau de pe braţul Chilia oamenii sunt la fel de izolaţi ca acum zeci de ani, înconjuraţi de ape şi abandonaţi.

Peştele este una din principalele surse de venit a locuitorilor deltei şi în acelaşi timp una din cele mai afectate resurse din această regiune. Aici, omul obişnuia sa coexiste cu natura, însă in haosul apărut dupa 1989, stocurile de peşte au început să fie exploatate iraţional fără ca nimeni să se gandească la consecinţele ce vor urma. Braconajul a ajuns ceva normal, fie că e practicat doar pentru a supravieţui sau pentru a mai ridica o pensiune multicoloră. Cu organele de control implicate in pescuitul ilegal, pescarii trebuie să plătească tributul, să facă loc şi să inchidă ochii. Banii câştigaţi astfel alimentează transformarea distructivă a deltei, prin depersonalizarea caselor tradiţionale care acum emană kitsch şi a modului de viaţă tradiţional. Peste tot in deltă se aşteaptă inevitabilul – oamenii ştiu că e o chestiune de timp până când pescuitul va fi oprit de tot, iar ei nu vor mai putea supravieţui în cea mai izolată parte a ţării.

In locul deltei adevarate, ne rămân doar bărcile de sute de cai putere care înghit cu valurile lor viaţa sălbatică de pe malurile canalelor, iar muzica lor răsună în una din cea mai importantă zonă umedă a lumii.

Un fotoreportaj de Alex Tomazatos
Fotografii
© Alex Tomazatos
    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari retete

Recomandari pescuit

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

  • o pagina dedicata;
  • puteti adauga promotii, oferte
  • galerie foto dedicata;
  • nu exista intermediari
  • optimizare pentru motoarele de cautare;
  • link direct catre site-ul dumneavoastra;
  • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta DunariiArticole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site