Filtru:

Cherdele

Categoria: specific dobrogene
Redactia Info-delta.ro, incearca sa va prezinte o parte din mancarurile ce se preparau pe vremuri ( si inca se mai prepara) in zona Dobrogei de nord. De aceea, a cules pentru dumneavoastra retete direct de la sursa, asa cum au fost ele prezentate de doamnele bucatarese cu care am vorbit.
 
Una din retetele vechi din Dobrogea de nord, este cea de Cherdele. Ce sunt cherdelele ? Mai pe intelesul nostru, este in fapt o placinta ce se prepara in general atunci cand se facea paine in casa, folosindu-se o parte din aluatul de paine.
 
Aluatul: apa, sare, drojdie si faina. Se adauga o cana de apa, se da un praf de sare, un cubulet de drojdie si se amesteca. Se toarna faina si se framanta pana se obtine coca. Se lasa aluatul la dospit, acoperit la caldura pana creste.
 
Umplutura : branza amestecata cu ou si cu verdeata tocata marunt (marar si foi de ceapa verde). 2 maini bune de verdeata, 1/2 kg de branza si 4 oua.
 
Din coca dospita se intind foi de latimea de aproximativ 10 cm, pe mijlocul acestora se adauga umplutura, se pliaza pe latime si se portioneaza in bucati. Se lasa 10-15 minute la crescut si apoi se aseaza pe o tava unsa cu untura (sau ulei). Dupa aceea, bucatile se ung cu putina untura (sau ulei) pe deasupra si se da tava la cuptorul incins in prealabil. Cand aproape s-au copt, se scoate tava din cuptor si bucatile se ung pe deasupra cu un amestec de iaurt (sau lapte dulce) cu oua. 400 g de iaurt si 3 oua. Apoi se introduce iar tava la loc in cuptor si se mai lasa pana se rumenesc.
 
 
   
 Materia prima    Aluatul dospit    Amestecul de verdeata
   
 Verdeata+oua+branza    Compozitia de umplutura    Se intinde aluatul
   
 Se adauga compozitia    Se pliaza pe latime foile    Se portioneaza
     
 Se unge tava cu untura    Tava gata de cuptor    Amestecul de iaurt si oua
         
Aproape este gata, se unge
cu amestecul de iaurt si ou
   Se scoate tava de la cuptor    Iata rezultatul! Pofta buna!

© Info-delta.ro. Toate drepturile rezervate


Adaugat de Redactia Info-delta.ro, la 18/02/2009. Vizualizat de 10085 ori. Comentarii 16

Comentarii despre aceasta reteta culinara:

Comentariu adaugat de Rodica la data de 01/05/2009

Hmm ! Am mancat aceasta placinta acum 3 ani si de atunci am cautat reteta ca sa fac si eu acasa. Ma bucur ca am gasit-o la voi! Felicitari si pentru poze :) O sa incerc reteta si va spun de mi-a iesit!
Comentariu adaugat de Redactia info-delta.ro la data de 13/06/2009

Iata ca beneficiind de "asistenta autorizata" am preparat cherdele. Imaginile din timpul prepararii spun totul. Fara sa exageram, va spunem ca au iesit exceptionale! Spor la cherdele si pofta buna!
Comentariu adaugat de marius la data de 18/06/2009

Foarte frumos si cred ca si .... foarte gustos!
Comentariu adaugat de lilly la data de 30/08/2009

sunt foarte bune se fac la zebil
Comentariu adaugat de alis la data de 31/10/2009

doar in valea teilor am mancat cherdele.sunt foarte bune, iar acestea cu verdeata stiam ca se cheama pampusti.
Comentariu adaugat de Andreea S. la data de 30/12/2009

tare am mai poftit cand am vazut imaginile si descrierea, asa ca am facut si eu :D sunt foarte bune si cu siguranta o sa mai fac! nici macar nu-s greu de facut - zic eu, care tocmai am facut prima placinta din viata si ca tot se schimba anul, va doresc un an nou plin de bunatati! ;))
Comentariu adaugat de Ana la data de 11/04/2010

Am copilarit cu cherdele, ghiozlomele, placinta cu branza de oi sau telemea de vaca facute cu indemanare de mama mea, de fel din Valea Teilor. Oricum, o astfel de colectie de retete este foarte importanta pentru mine si amintirile mele, si ma bucur ca exista.
Comentariu adaugat de Felicia la data de 25/04/2010

Eu am mancat la Ceatalchioi,la bunica.Foarte bune!
Comentariu adaugat de Laura la data de 20/05/2010

Bunicuta mea din Horia face cele mai bune cherdele!
Comentariu adaugat de mihaela la data de 26/11/2011

eu am mancat preparate de bunica mea din zebil. sunt geniale. cele cu sos de usturoi se numesc pampusti.
Comentariu adaugat de Tiberiu Cazacioc la data de 23/12/2011

Forma conteaza ? Poate da. Bunica mea, la Balabancea (Hamcearca), punea cherdelele, sub forma de spirala, intr-o forma de aluminiu. Iar coacerea lor era realizata intr-un cuptor de pamant, in curte.
Comentariu adaugat de Maria la data de 15/02/2012

Cele mai bune placinte, cherdele(pesmeti); pampusti cu sos de urturoi, miere si nuca; varzar care se face tot gen cherdele cu umplutura din: ceapa, marar, branza, jumari sunt o nebunie si numai la Niculitel se fac.
Comentariu adaugat de Nicu la data de 15/02/2012

Pampusti cu sos de urturoi? Varzar? Nu am auzit de ele, desi reteta asta de cherdele am cules-o din vecini (valea Teilor).Sunt chiar curios. Ca sa nu se piarda, ne poti ajuta cu aceste retete?
Comentariu adaugat de Moroianu la data de 19/04/2012

Ma bucur ca am gasit reteta .Ca tot ma rog de mama sa imi faca asa cum am mancat eu de la bunici mei la Frecatei ...cele mai bune cherdele
Comentariu adaugat de Valentina la data de 12/04/2013

Pampuste facea si mamaia mea; este aluat de paine modelat in rulouri, se aranjeaza in forma de spirala in tava si se cresteaza; dupa ce se coace, se rup bucatele, care se inmioaie intr-un sos facut din sare, usturoi zdrobit, apa si ulei. Pampuste cu miere si nuca n-am avut placerea, dar probabil ca seamana cu mucenicii. Varzarile se umpleau cu varza murata calita, taiata fin si jumeri (de-asupra nu se pune iaurt cu ou). Mamaia mea era din Bestepe, poate se fac altfel in alte parti.
Comentariu adaugat de Marcela la data de 02/04/2013

Dragii mei, sunteti geniali, ca dati astfel de retete, care ne amintesc de bunatatile facute de mamicile noastre.Imi amintesc, de cherdelele facute de mamica mea, care le facea cu mult drag si ne indemna sa mancam din ele.Dumnezeu sa o odihneasca!

Spune parerea ta despre aceasta reteta

Daca ati testat aceasta reteta culinara, va rugam sa lasati un comentariu completand formularul de mai jos.
Nume *
Email *
Adresa web(adresa sa contina http://)
* toate campurile sunt obligatorii. Adresa de e-mail trebuie sa fie valida. Nu va fi publicata pe site.
Cod de verificare *
Daca apasati pe butonul Comenteaza, inseamna ca sunteti de acord cu regulamentul de postare comentarii a acestui site.



Retete culinare pe baza de peste. Retete ce se pot prepara si la vatra focului. Retete specific dobrogene.

Autorul este singurul responsabil pentru inregistrarile si comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele daune, in cazul unor actiuni inaintate impotriva celor afirmate. Info-delta.ro nu poate fi facuta responsabila pentru continutul inregistrarilor si comentariilor postate de cititori.

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari retete

Recomandari pescuit

Statistici

Articole: 663
Unitati cazare:129
Fotografii:3456
Retete:110
Locuri pescuit:50
Comentarii:351
Ghid in Delta Dunarii:140

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

ArtFishing magazin

- Eco Chettusia

......................................................

Ghid in Delta Dunarii

Descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

Ultima Frontiera
Periprava
....................................
Wels
Baltenii de Sus

Adauga in info-delta.ro

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

  • o pagina dedicata;
  • puteti adauga promotii, oferte
  • galerie foto dedicata;
  • nu exista intermediari
  • optimizare pentru motoarele de cautare;
  • link direct catre site-ul dumneavoastra;
  • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta Dunarii



Articole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site