Placinta dobrogeana cu branza este o placinta simpla si buna, ce nu lipseste de pe mesele dobrogenilor. Mai jos va prezentam o reteta traditionala dobrogeana.
Cum se prepara aluatul pentru Placinta dobrogeana
Aluatul: faina, apa, 1 ou, grasime (untura cat o nuca sau o lingura de ulei), sare. Se amesteca totul pana se obtine un aluat potrivit de moale, dupa care se lasa la “odihnit” circa o jumatate de ora. Dupa care se imparte in 6 bucati si se incepe intinderea foilor cu facaletul de lemn, pe masura tavii.
Cum se prepara umplutura pentru Placinta dobrogeana
Umplutura: avem nevoie de branza (dulce sau sarata in functie de preferinte) si de oua. Compozitia se face in functie de cantitatea de aluat, astfel: daca se face aluatul dintr-o cana de apa si faina (cuprinde cam 500 – 600 g), atunci pentru umplutura este de ajuns 700 g de branza si 6 oua. Branza faramitata se amesteca energic si cu spor cu oualele batute.
Cum se prepara reteta culinara Placinta dobrogeana cu branza
Umplutura se pune din loc in loc pe jumatate din foaia unsa cu untura (sau untdelemn), apoi se acopera cu cealalta jumatate de foaie fara compozitie, incretindu-se cu mana din laterala spre centru. Se aseaza foile umplute in tava bine unsa cu untura (sau untdelemn), se ung si pe deasupra, se portioneaza si se dau la cuptorul incins in prealabil. Intre timp, se face un amestec din 4 oua si jumatate de kilogram de iaurt sau smantana. Dupa aproximativ 30 minute, cand incepe placinta sa se rumeneasca, se toarna uniform peste placinta amestecul de oua si iaurt (smantana). Se mai lasa la cuptor aproximativ 15 minute.
Dupa ce se scoate din cuptor placinta dobrogeana cu branza si se mai raceste un pic, se da peste un praf de zahar pudra. Versiunea rapida si confortabila a acestei placinte consta in folosirea foilor de placinta “de-a gata”, cele din comert, dar incontestabil se pierde din savoarea acestei placinte.
Este foarte buna, o recomand!