miercuri, 13 noiembrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDelta DunariiDespre Delta DunariiAgricultura in Delta Dunarii

Agricultura in Delta Dunarii

Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, terenurile agricole reprezinta o proportie de 12,9% , insumand un total de 61.453 ha.
Din suprafata de 61.453 ha teren agricol, 39.947 ha (64 %) se afla in incintele agricole indiguite si desecate din interiorul Deltei Dunarii, 10.617 ha (17,3%) se afla in incinte agricole indiguite si desecate situate de-a lungul bratului Sf. Gheorghe, restul fiind pe grindurile continentale, grindurile de mal ale retelei hidrografice interioare, grindurile fluvio-marine si sesul deltaic, in regim liber de inundare.

Ca structura de folosinta a terenurilor agricole, cea mai mare pondere o are terenul arabil (63%), urmat de pajisti naturale (36,7%). Viile si livezile ocupa suprafete nesemnificative pe terenurile private ale locuitorilor.
Ca localizare, majoritatea terenurilor arabile sunt localizate in zona economica a deltei fluviatile, mai evoluata sub aspect morfologic si pedologic.
In conditiile unui management bun, ecosistemele agricole din delta fluviatila pot avea o mare capacitate de productie pentru cereale paioase, porumb, legume, cartofi, soia si plante furajere.
In Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, sunt cinci amenajari agricole, care ocupa o suprafata totala de 39.947 hectare: Sireasa (5.480 ha), Pardina (27.032 ha), Tataru (2.061 ha), Carasuhat (2.863 ha), Dunavat-Murighiol (2.538 ha).

Ca forma de proprietate, amenajarile agricole din Rezervatie sunt domeniu public de interes local (3.044 ha) si judetean (36.930 ha) si se afla in administrarea Consiliilor Locale si Consiliului Judetean Tulcea.
In incintele agricole indiguite terenurile arabile sunt utilizate in mare parte pentru producerea cerealelor. Suprafetele cele mai mari sunt cultivate cu grau, porumb, floarea soarelui, rapita, culturi furajere.
Activitatea agricola pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se desfasoara in baza autorizatiilor de mediu pentru terenurile din categoria „terenuri agricole” si in baza permiselor de practicare a agriculturii pe terenurile iesite temporar de sub ape.

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in calitate de autoritate de mediu pe teritoriul RBDD a autorizat pana in anul 2012 un numar de 16 societati comerciale pentru desfasurarea activitatii de agricultura in urmatoarele amenajari agricole: Amenajarea Agricola Carasuhat (1338 hectare), Amenajarea Agricola Dunavat -Murighiol (931 hectare), Amenajarea Agricola Tatanir (13192 hectare), Amenajarea Agricola Sireasa, Amenajarea Agricola Pardina, Amenajarea Agricola Tulcea – Nufaru (577,48 hectare), Amenjarea Piscicola Rusca; Amenjarea Piscicola Dunavat II.
Societatile care desfasoara activitatea de agricultura fara servicii anexe agriculturii respectiv: irigatii, desecari, servicii pentru mecanizarea chimizarea agriculturii si protectie fitosanitara, nu se supun procedurii de autorizare.
Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii impune prin autorizatiile de mediu utilizarea de substante fitosanitare specifice pentru RBDD.
In anul 2012, ARBDD a eliberat 12 avize pentru igienizare prin ardere a stufului. In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii se practica si cultivarea terenurilor iesite temporar de sub apa.
Pentru cultivarea unor astfel de terenuri ARBDD a eliberat in anul 2012, un numar de 30 de permise, pe o suprafata totala de 2,5 hectare in vecinatatea urmatoarelor zone:
Canal Sontea – Noua, Mila Marina 8 – Br. Sulina, mal stang canal Papadia Noua, complex Isac – Uzlina, canal Sireasa, canal Cazanele, canal Draghilca, canal Trofilca, Sontea -Noua, canal Periteasca, pentru persoanele fizice din RBDD si din municipiul Tulcea, in baza art. 10 din Legea nr. 82 din 20 noiembrie 1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”.
Pe aceste terenuri au fost cultivate in special culturi de zarzavat, cartofi, leguminoase si porumb.

ARBDD a luat decizia de a nu mai elibera permise pentru terenuri amplasate pe traseele turistice datorita aspectului mai putin placut pe care il ofera aceste terenuri si schimbarii peisajului specific Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Pentru cultivarea acestor terenuri prin permisul eliberat de catre ARBDD, se impune utilizarea de tehnologii traditionale, se interzice folosirea produselor fitosanitare si a mijloacelor mecanice si sunt interzise amplasarea de constructii de orice fel.

Cresterea animalelor – cealalta ramura a agriculturii – este o indeletnicire veche a populatiei locale de pe teritoriul Rezervatiei.
Peste 36% (22.545 ha pajisti) din terenurile agricole si in mica masura alte terenuri neagricole sunt folosite pentru cresterea animalelor, care este o activitate traditionala a locuitorilor din Rezervatie.
Cresterea animalelor in RBDD se face in sistem extensiv. Bovinele, cabalinele sau porcinele sunt crescute in stabulatie libera pe grindurile deltaice sau pe terenurile proaspat iesite de sub inundatie. Cresterea ovinelor este organizata in mod traditional si se practica in principal pe pasunile (izlazurile) comunale. De asemenea, suprafete cu folosinta agricola amplasate in incinte amenajate categoria „arabil”, sunt deseori utilizate pentru pasunat, dupa cum si suprafete cu folosinta „stuf” sau „forestiera” au fost utilizate ca pasune.
In anul 2012 au fost eliberate 3 permise pentru pasunat animale in zonele Cardon, Dranov si Somova-Parches si o autorizatie de mediu pentru cresterea bovinelor de lapte in localitatea C.A. Rosetti.

Sursa informatiei publice: Raportul privind starea mediului in rezervatia biosferei Delta Dunarii 2012

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

caii salbaticiti padurea Letea

Caii sălbatici (sălbăticiți) din pădurea Letea

0
Situată în nordul Deltei Dunării, pădurea Letea este cunoscută nu doar pentru peisajele sale unice de dune și liane, ci și pentru prezența impresionantă...

RECOMANDAM