joi, 18 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariCartografia cetatilor medievale disparute din Dobrogea - Proiect cultural

Cartografia cetatilor medievale disparute din Dobrogea – Proiect cultural

Proiectul cultural Cartografia cetatilor medievale disparute din Dobrogea” implementat de Asociatia Pro Noviodunum in parteneriat cu Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea “Gavrila Simion”, Facultatea de Istorie si Stiinte Politice din cadrul Universitatii “Ovidius” Constanta, Muzeul National de Istorie si Arheologie Constanta se deruleaza in perioada 21 ianuarie – 15 noiembrie 2016 si este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (A.F.C.N.).

Proiectul nostru are ca obiectiv aplicarea metodelor si tehnologiilor moderne, precum: cartografia, topografia, GIS, fotografia aeriana etc.,  pentru a redescoperi si valorifica cetatile medievale disparute din Dobrogea.

Asociatia pro noviodunumCe ne-am propus:

  • Imbunatatirea activitatii de colectare de date si de monitorizare a patrimoniului cultural imobil.
  • Descoperirea si diseminarea cercetarilor din domeniul istoriei, arheologiei si cartografiei specialistilor din domeniu, dar si marelui public, care va intelege mai bine importanta protejarii, conservarii si valorificarii patrimoniului cultural;
  • Sustinerea abordarii alternative si neconventionale de promovare a patrimoniului prin utilizarea celor mai noi tehnici de cercetare in arheologie si istorie,  pentru descoperirea cetatilor medievale disparute din Dobrogea;
  • Imbunatatirea accesului si a participarii elevilor/tinerilor din medii de rezidenta si sociale diferite la cunoasterea patrimoniului cultural, care contribuie la dezvoltarea de audienta.

Cui ne adresam:

  • specialistilor din domeniul arheologiei, muzeologiei,  patrimoniului cultural si istoriei;
  • elevilor/tinerilor;
  • voluntarilor Asociatiei Pro Noviodunum;
  • publicului larg.

Ce vom face:

In cadrul proiectului cultural ”Cartografia cetatilor medievale disparute din Dobrogea”, vom realiza o cartografiere a cetatilor medievale disparute din Dobrogea utilizând metode interdisciplinare moderne, care sa vizeze inregistrarea acestora accelerata si completarea dosarul istoric al Dobrogei cu cetatile “disparute”.

Rezultatele obtinute vor fi valorificate prin organizarea unui workshop in luna octombrie 2016, cu tema ”Dobrogea otomana-coordonate istorice si arheologice” in cadrul caruia se vor prezenta studii, rapoarte, note prin care sa se valorizeze cercetarile istorice si arheologice, care vizeaza perioada secolelor XV-XIX.

Studiile, rapoartele, notele prezentate in cadrul workshop-ului vor fi publicate in cadrul unui volum in care se vor regasi contributiile participantilor la workshop si rezultatele proiectului, constituind un exemplu de buna practica.

Valoarea adaugata a proiectului este data si de alte activitatile propuse a se derula precum: organizarea unei expozitii foto-documentare itinerante in muzee, cu scopul promovarii fortificatiilor Dobrogei medievale disparute (cetati si forturi de pamânt) marelui public.

Pentru a face cunoscute rezultatele cercetarii noastre, vom organiza activitati muzeale cu elevii si tinerii, cu titlul “Acces la patrimoniu”, care sa ofere posibilitatea acestora sa inteleaga mai bine evolutia istorica a Dobrogei, in speta, perioada stapânirii otomane din Dobrogea, evolutia economica, aspecte ale vietii cotidiene  a provinciei in epoca medievala.

Rezultatele vor fi publicate pe website-ul proiectului, pe parcursul implementarii acestuia.

Sursa comunicat de presa Asociatia Pro Noviodunum

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM