Studiind informatiile postate pe site-urile oficiale www.cjtulcea.ro si www.ddbra.ro am gasit informatii contradictorii privind taxele de acces turistic in Rezervatia Delta Dunarii.
Primul site analizat este al Consiliului Judetean Tulcea:
Extras din H.C.J. 141/12.2009 privind stabilirea taxelor de autorizare pentru organizarea si desfasurarea unor activitati economice, de turism si agrement pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, pentru anul 2010
Taxă de intrare în scop turistic în rezervaţie – Persoane fizice 1 10 lei / pers./sejur 1 elevii, copiii, studenţii, persoanele cu dizabilităţi, veteranii de război, foştii deţinuţi politici, urmaşii eroilor martiri şi răniţii din Revoluţia din decembrie 1989, sunt scutiţi.
Turism neorganizat (din judeţ şi din afara judeţului): – cu ambarcaţiuni fără motor – – cu amb. şi nave autopropulsate cu motor de capacitate de până la 25 CP inclusiv 10 lei /amb/zi sau 105 lei /amb/an
– cu amb. şi nave autopropulsate cu motor de capacitate 26 – 74 CP 20 lei / amb/zi sau 215 lei /amb/an
– cu amb. şi nave autopropulsate cu motor de capacitate 75 – 149 CP 30 lei / amb/zi sau 320 lei /amb/an
– cu amb. şi nave autopropulsate cu motor de capacitate 150 – 250 CP 45 lei / amb/zi sau 430 lei /amb/an
– cu amb. şi nave autopropulsate cu motor de capacitate mai mare de 250 CP 55 lei / amb/zi sau 535 lei /amb/an
– cu nave nepropulsate de transport şi cazare (tip ponton dormitor) 45 lei /amb/zi 430 lei /amb/an
Tot pe site-ul Consilului Judetean Tulcea gasiti si pliantul: „Intrarea pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”.
Al doilea site analizat este cel al Administratiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării:
Extras din Reguli de desfăşurare a turismului în RBDD :
- Intrarea turiştilor în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se face în baza permisului de acces în rezervaţie, obţinut de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării-Tulcea şi este condiţionat de plata unei taxe în valoare de: 5,00 lei/persoană/zi; 15,00 lei/persoană/săptămână şi respectiv 30,00 lei/persoană/an.
Tariful prevăzut pentru Permisul de acces în rezervaţie nu se aplică pentru copii, elevi, studenţi, pensionari, veterani de război, foşti deţinuţi politici, urmaşii eroilor martiri şi răniţii din Revoluţia din decembrie 1989.- Încasarea taxei de intrare în scop turistic stabilită conform ORDINULUI Nr. 610 din 19 mai 2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, emis de Ministrul Mediului şi Pădurilor,se poate face la sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării de Luni – Joi: 08.00 – 16.30; Vineri: 08.00 – 14.00.
- Accesul cu nave şi ambarcaţiuni în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se face respectând ORDINUL 111/2007 Reguli privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul RBDD, emis de Ministerul Mediului şi Pădurilor, în baza permisului de acces pentru nave şi ambarcaţiuni.
Obţinerea permisului este condiţionat de plata unei taxe: 100,00 lei/ambarcaţiune/an, respectiv 20,00 lei/ambarcaţiune/sejur.
Încasarea taxei pentru accesul cu nave şi ambarcaţiuni se face la sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării de Luni – Joi: 08.00 – 16.30; Vineri: 08.00 – 14.00.
Accesul cu autovehicule în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se face în baza unui permis de acces pentru autovehicule, ce este condiţionat de plata unei taxe în valoare de 100,00 lei/autovehicul/an, respectiv 10,00 lei/autovehicul/zi. Permisul se obţine de la sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, de Luni – Joi: 08.00 – 16.30; Vineri: 08.00 – 14.00.
Foarte ciudat si derutant! Informatia ar trebui sa fie unitara la ambele institutii, in schimb fiecare prevede taxe diferite, care ce-i drept la data publicarii acestui articol, sunt in vigoare.
Am trimis un e-mail la ambele institutii, ca sa ne clarificam si noi. Sa speram ca ne vor raspunde!
platesc si cei care sunt din judet sau oras aceste taxe.nu cred ca este normal.daca fac naveta cu barca tulcea victoria si retur?
toti se plang ca nu plateste lumea taxa de intrare in delta! pai cum sa o plateasca daca cei ce administreaza aceste taxe NU spun clar care este treaba cu ele? unul zice „hais” si celalat zice „cea”. na ca eu vreau sa platesc taxele! domnii de la ecologie si cei de la locala imi pot spune clar unde si ce platesc? fara sa alerg eu ca nebunu’ prin Tulcea ca un dezinformat ce sunt?
Dupa 7 zile de tacere, astazi am retransmis solicitarea catre cele 2 institutii:
„Revenim cu solicitarea de a ne preciza care taxe turistice de acces in Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii” sunt in vigoare?
H.C.J. 141/12.2009 privind stabilirea taxelor de autorizare pentru organizarea si desfasurarea unor activitati economice, de turism si agrement pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” sau Ordinul Nr. 610 din 19 mai 2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” ?”
Am urmarit un caz legat de „gropile in asfalt” la un prieten, care a trimis scrisoare la instit autoriz. si rasp . a fost o abureala stil politic, o invaluire de idei de nu intelegi nimc. Caci asta e scopul. 🙁
M-ati facut curios si am puricat si eu cele 2 site-uri. Ambele acte normative sunt in vigoare. Normal ca Biosfera taxeaza dupa ordinul ministerului mediului, pentru ca i se subordoneaza. Numai ca la pensiune te poate taxa si dupa hotararea consiliului judetean, ca ei sunt obligati sa dea banutii acolo. Acum cum sta treaba? 2 taxe pentru acelasi lucru?
Voi chiar credeti ca o sa primiti vreun raspuns de la cele 2 institutii?
Salut, acum m-am intors din delta si pot sa va spun ca am platit la sediul ARBDD o taxa de 5 lei pe zi de persoana. Pentru mine si sotia am dat 20 lei pentru 2 zile.