joi, 12 septembrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariPictura din tarile dunarene - Expozitie itineranta 2011-2013 "Omul. Fluviul"

Pictura din tarile dunarene – Expozitie itineranta 2011-2013 „Omul. Fluviul”

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii din cadrul Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea organizeaza miercuri, 25 ianuarie 2012, ora 16, vernisajul expozitiei „Omul. Fluviul”. Evenimentul marcheaza inceputul calatoriei unui important proiect de arta prin ţările riverane Dunării, călătorie ce se va încheia în vara anului 2013 la Ulm/Germania.

Proiectul ”Omul. Fluviul” urmărește crearea unei simbioze cu caracter de unicitate între arta plastică pe de o parte, istoria şi miturile Dunării pe de altă parte. Proiectul de artă doreşte să surmonteze distanţe reale şi ideologice şi să lege între ele diferite ţări şi culturi. Artişti plastici din ţările riverane Dunării, de la izvor şi până la vărsare, au fost solicitaţi să-şi imortalizeze viziunea asupra fluviului maiestuos în tablouri, iniţiatorii expoziţiei mizând pe stabilitatea estetică şi cognitivă a tabloului: pictura este o formă de exprimare, iar tablourile sunt „semne de viaţă”. Obiectul central al tablourilor este omul, condiţia umană. Rezultatele proiectului revelează viziunea unor tineri artişti plastici, unică în felul ei, asupra fluviului şi oamenilor ce trăiesc de-a lungul acestuia. Această viziune este însă una cu totul individuală, izvorând din lumea reprezentărilor şi trăirilor interioare a fiecărui artist în parte, reliefând totodată specificul fiecărei ţări reprezentate. Arta devine astfel un ”catalizator pentru schimburi sociale şi relaţii de colaborare, de bună vecinătate”.

Expoziţia se adresează tinerilor artişti plastici din ţările dunărene cărora proiectul le oferă un forum de a-şi prezenta lucrările pe plan internaţional şi de a intra între ei în interacţiune creativă. Selecţia artiştilor a fost preluată de istorici de artă sau artişti plastici recunoscuţi din ţările dunărene. Aceştia au nominalizat câte doi artişti din propria ţară, reprezentativi pentru creaţia artistică a generaţiei în vârstă de 30-40 ani şi ale căror lucrări se integrează în tematica expoziţiei ”Omul. Fluviul”.

Pe cât de diferită este originea şi amprenta personală a celor 18 artişti, pe atât de variată este expresia artistică. Pictura ţărilor dunărene, prezentată în selecţie în această expoziţie, evidenţiază un spectru larg de posibilităţi în privinţa conţinutului şi a tehnicilor. Datorită acestui fapt, tematica expoziţiei este prezentată în faţete multiple. Artiştii din această generaţie sunt preocupaţi de situaţia politică şi personală a omului, de comunitate, de vecinătate, de migraţie, dar şi de sublimul naturii, de problematica Dunării şi a apei ca element primordial, dezvoltând imaginaţii asociative fantastice, mituri şi multe altele.

Expoziţie itinerantă

Fiind conceput ca expoziţie itinerantă, proiectul ţine cont şi de evoluţia istorică a regiunilor dunărene precum şi de situaţia lor actuală. Ideea de a prezenta lucrările de artă realizate în cadrul proiectului de-a lungul fluviului este parte integrantă a concepţiei expoziţionale. Itinerariul expoziţiei doreşte să readucă aminte de istoria europeană comună.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

salupe rapide excursie delta dunarii

Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi

0
Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi. Nu poți înțelege taina canalelor sale înguste, șoaptele stufului legănat de vânt și liniștea amurgului într-o...

RECOMANDAM