vineri, 21 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăLegislatie pescuitProhibitie 2017 Delta Dunarii

Prohibitie 2017 Delta Dunarii

A fost publicat Ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017 in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139/23.02.2017 a fost publicat Ordinul comun al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministrului Mediului, cu nr. 12/144 februarie 2017 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2017.

Ordinul privind prohibitia pescuitului instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 1 aprilie – 30 mai inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 1 aprilie – 15 mai inclusiv, cu exceptiile prevazute in ordin.

Se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in fata gurii Dunarii – Meleaua Sfântu Gheorghe pâna la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 1 aprilie -30 mai inclusiv.

In Complexul Razim-Sinoe si in lacurile litorale se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial si recreativ al oricaror specii de pesti si alte vietuitoare acvatice, pe o durata de 60 de zile, in perioada 1 aprilie – 30 mai inclusiv.

O exceptie de la perioadele mentionate anterior o constituie pescuitul in scop comercial, recreativ si familial la stiuca, perioada de prohibitie pentru aceasta specie de pesti incepe la data intrarii in vigoare a prezentului Ordin (23 februarie) pana la data de 15 martie inclusiv, dar si cu respectarea prevederilor art. (1), a respectivelor perioade de prohibitie.

Din prevederile Ordinului privind prohibitia pescuitului in scop comercial, familial si recreativ al scrumbiei de Dunare, aceasta se stabileste pe sectoare, astfel (Art. 8):

a) pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Marea Neagra pâna la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durata de 10 zile, in perioada 14 aprilie – 23 aprilie inclusiv;
b) pe sectorul de Dunare si bratele sale de la Ceatal Chilia, Mm 43, pâna la Vadul Oii, km 238, pe o durata de 15 de zile, in perioada 15 aprilie – 1 mai inclusiv;
c) pe sectorul de Dunare si bratele sale, de la Vadul Oii, km 238, pâna la Gura Timocului, km 845,6, pe o durata de 30 de zile, in perioada 15 aprilie – 15 mai inclusiv;
d) in conformitate cu prevederile legale in vigoare in perimetrul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci in perioada 4 aprilie – 13 aprilie inclusiv, in zonele aprobate prin Hotarârea de Guvern nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei ,,Delta Dunarii,,.

Tinand seama de prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 449/2008 privind caracteristicile tehnice, conditiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial si metodele de pescuit comercial in apele maritime si continentale, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul privind prohibitia pescuitului in anul 2017 interzice:

  • folosirea navoadelor in delta si in lunca inundabila a Dunarii si in complexul Razim – Sinoe si in celelalte lacuri litorale, in perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv;
  • folosirea uneltelor de pescuit de tip setca in baltile, lacurile, garlele si canalele de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, in perioada 1 iunie – 30 septembrie inclusiv;
  • folosirea uneltelor de pescuit de tip setca in complexul Razim – Sinoe si in celelalte lacuri litorale, tot timpul anului.
  • prin exceptie, se poate prelungi perioada de interzicere a folosirii uneltelor de pescuit de tip setca in perimetrul Rezervatiei Biosferei ,,Delta Dunarii,, in conditii hidrologice nefavorabile, prin Decizia Guvernatorului R.B.D.D.

Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” este permis pescuitul cu carlige cu nada (paragate si pripoane), cu interzicerea folosirii ca momeala a speciilor de pesti si alte vietuitoare acvatice protejate.

Ordinul privind prohibitia pescuitului prevede ca dimensiunile minime ale pestilor si ale altor vietuitoare acvatice vii care pot fi pescuite sa fie conforme cu cele aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 342/2008 privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, pe specii, care pot fi capturate din mediul acvatic.
Art. 11, alin. 1, 2 si 3 prevad conditiile care permit desfasurarea activitatii de pescuit, in perioada de prohibitie, in amenajarile piscicole situate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii’’.

Sursa comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Complex lacustru Roşu-Puiu

Complexul lacustru Roşu – Puiu

0
Situat în județul Tulcea, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, acest complex acvatic este delimitat de:Vest: Canalul Crișan - Caraorman și grindul Caraorman; ...

RECOMANDAM