Ajunsi in Isaccea, aproape de centrul orasului, langa sediul primariei exista un indicator ce te indruma catre cetatea Noviodunum. Drumul de acces este in stare buna, avand de parcurs aproximativ 2 km. Ne-am indreptat catre cetate cu ideea preconceputa ca si aici vom gasi un sit arheologic la care s-a lucrat candva si acuma este “pus in conservare”, invadat de vegetatie. Dar, surpriza! Un site arheologic bine intretinut, lucrari in plina desfasurare, se sapa, se trasa, se decoperta, in fine, am vazut si noi pe viu cum se desfasoara o activitate arheologica.
De remarcat ca este singurul obiectiv vizitat anul acesta unde am vazut activitate arheologica.
Cetatea este mare, asa ca nu va limitati daca ajungeti aici numai la portiunea explorata de langa sosea. Urcati pe deal, in spatele zidurilor, aici existand alte sapaturi ce se intind pana la malul Dunarii.
Si in partea opusa soselei pe care sositi din Isaccea (pe partea dreapta) sunt sapaturi arheologice, asa ca daca ajungeti in zona explorati cat mai mult imprejurimile. Norocul nostru a fost ca cei care lucrau in acest sit arheologic au fost foarte cooperanti si ne-au indrumat catre toate zonele de interes.
Cetatea Noviodunum, prin elementele de fortificatie descoperite, prin vestigiile scoase la iveala, este fara indoiala cel mai important sit arheologic din Dobrogea, un obiectiv ce nu trebuie ratat daca aveti drum in zona sau daca sunteti pasionati de istorie.
Pentru o mai buna cunoastere a trecutului istoric (dar si prezentul) al cetatii va puteti documenta din plin accesand noviodunum.ro