4

Ajunsi in Isaccea, aproape de centrul orasului, langa sediul primariei exista un indicator ce te indruma catre cetatea Noviodunum. Drumul de acces este in stare buna, avand de parcurs aproximativ 2 km. Ne-am indreptat catre cetate cu ideea preconceputa ca si aici vom gasi un sit arheologic la care s-a lucrat candva si acuma este “pus in conservare”, invadat de vegetatie. Dar, surpriza! Un site arheologic bine intretinut, lucrari in plina desfasurare, se sapa, se trasa, se decoperta, in fine, am vazut si noi pe viu cum  se desfasoara o activitate arheologica.

lucrari la cetatea noviodunumDe remarcat ca este singurul obiectiv vizitat anul acesta unde am vazut activitate arheologica.

marcaje arheologice la cetatea noviodunumCetatea este mare, asa ca nu va limitati daca ajungeti aici numai la portiunea explorata de langa sosea. Urcati pe deal, in spatele zidurilor, aici existand alte sapaturi ce se intind pana la malul Dunarii.

vas descoperit la cetatea noviodunumSi in partea opusa soselei pe care sositi din Isaccea (pe partea dreapta) sunt sapaturi arheologice, asa ca daca ajungeti in zona explorati cat mai mult imprejurimile.cetatea noviodunum Norocul nostru a fost ca cei care lucrau in acest sit arheologic au fost foarte cooperanti si ne-au indrumat catre toate zonele de interes.

lucrari arheologice la cetatea noviodunumCetatea Noviodunum, prin elementele de fortificatie descoperite, prin vestigiile scoase la iveala, este fara indoiala cel mai important sit arheologic din Dobrogea, un obiectiv ce nu trebuie ratat daca aveti drum in zona sau daca sunteti pasionati de istorie.

Pentru o mai buna cunoastere a trecutului istoric (dar si prezentul) al cetatii va puteti documenta din plin accesand noviodunum.ro

Imagini surprinse in calatoria noastra la cetatea Noviodunum puteti vedea aici.

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. Buna ziua!

    Felicitari!

    In vara trecuta ati surprins o parte din lucrarile din sectorul echipei engleze. Pe viitor, va asteptam si in sectorul nostru, care cuprinte trei din turnurile cetatii romane tarzii. Vara viitoare, pentru o zi (sau mai multe), va invit sa fiti alaturi de noi si sa participati la sapaturi.

    P.S. Blogul Noviodunum poate fi regasit acum la o noua adresa: http://www.blog.noviodunum.ro. Este unul din eforturile noastre de a promova acest sit, dar in acelasi timp, incercam sa facem o promovare si manifestarilor culturale din Dobrogea de nord

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.