Imi amintesc cu placere, bocanetele pe care le facea bunica mea, atunci cand eram copil. Au trecut peste 35 de ani de cand amintirile mele sunt inca vii. Apoi mama a preluat sarcina si le face la fel de bune si acum.
Dar ce sunt aceste bocanete ? Sunt placinte cu foi, din coca de paine, putin mai groase decat cele folosite la placinta dobrogeana, cu o compozitie relativ similara cu cea de la placinta dobrogeana, doar ca se foloseste urda de oi in loc de branza, se pune marar proaspat in compozitie si oua mai putine.
Curios ca nu am gasit aceasta reteta in cartile de bucate, ca nu exista in dictionarul explicativ, cuvantul « bocanete » si nici internetul nu ne este de folos, in acest sens. Sa fie oare un produs specific Dobrogei, sa fie un produs uitat de romani ? Cert este ca poate fi considerat un produs sezonier, de vara, pentru ca ingredientele principale(urda si mararul verde) se gasesc doar vara.
Dar sa prezint reteta :
-Aluatul. 3 cani de apa calduta se pun intr-un vas(covata) in care se dizolva un cub de drojdie si se adauga un praf de sare si o ceasca de ulei. Se adauga faina(cca. 1kg), pana rezulta o coca. Se framanta foarte insistent cu putin ulei cca. 30 min. Rezulta o coca precum cea de paine, care se aseaza, separat, la dospit. Cand creste, se repeta framantatul, pentru fragezire.
-Compozitia se realizeaza din cca. 1,2 kg. urda proaspata de oi, o farfurie de branza sarata de oi, provenita din razuirea pe razatoarea mica a 0.5 kg branza sarata de oi(uscata), mixata cu 8 oua si o legatura de marar, tocat marunt.
Mod de preparare :
Se imparte coca in 8 portii(depinde si de marimea tavii), si se intind foile, dar nu foarte subtiri. Se pune apoi compozitie cat permite foaia si apoi se ruleaza. Sulul obtinut se portioneaza cu cutitul in bucatele mici ; bucatelele se aseaza in tava unsa cu ulei, in aceeasi pozitie ca si sulul initial. Se introduce tava in cuptor si se lasa la foc normal ca pentru placinta, cca 30-45 min., pana cand bocanetele incep sa se rumeneasca. Nu se pune ou batut cu iaurt, deasupra, asa cum se pune la placinte, iar tava va fi acoperita dupa scoaterea din cuptor pentru a se aburi putin.(sa se inmoaie foaia).
Pofta buna !(alaturi de o feteasca regala demisec, de la Vinuri de Macin).
Adaugat de: Dan Jalea
Eu sunt din Agighiol, de copil si pana mai incoace, cam vreo 20 de ani in urma, m-am bucurat de aceste delicatese, din cuptorul de piatra si lut facute de mama mea, ( pesmeti cu branza, o tava cu iaurt si oua batute deasupra, alta cu branza si ou in interior dar fara ou si iaurt, uscati! Facea varzari, pampuste, sau vin cu zahar si psine calda scoasa din cuptor!)acum face la aragaz doar pesmeti sau placinta dobrogeana, pentru ca noi suntem plecati departe, fac si eu , sunt buni, dar nu ca alea…! Unde esti copilarie cu pesmetii tai cu tot! O seara placuta!
Avem si cherdele 🙂
https://www.info-delta.ro/retete-culinare-31/reteta/cherdele-104.html
Apropo, reteta de cherdele este din …. Valea Teior
bunica facea toata vara cind facea piine se numeau cherdele (valea Teilor)
Stau de 4 ani in Italia, REGGIO EMILIA, shi chiar ieri 16.01 2014 , am facut aceste Bocanete, ( mama l e spunea pesmeciori cu branza ) santem din Isaccea, am stat la Tulcea 7 ani , dar toate vacantele , le faceam la Isaccea
Da, sunt si eu cu gene ucrainiene dupa tata, si stiu si imi amintesc cu mare placere si drag, de pirischi facute de biata mama la cuptor, dupa ce facea paine de casa…Erau minunate si nu o sa uit niciodata, de frumusetea lor, cand erau scoase din soba…Ma bucur ca ati amintit de aceste pirischii….
DA IRINA , SANT DIN ISACCEA .
MAMA FACEA CESSHTI PESMETZI CU BRANZA , O BUNATATE.
FAC SI EU MEREU , I-MI PLACE CU O CANA DE LAPTE .
CE SHTIUCI UMPLUTE …
CE SCORDOLEA , FACEA SHI DIN NISETRU AFUMAT
DOBROGEA ESTE DOBROGE . AER , BUCATE BUNE , PAMANTUL DOBROGEAN … INCOMPARABIL , SI OAMENII BUNI .
STAU DE LA 10 ANI , LA GALATZI , INCOMPARABIL , DE 53 ANI , NU MA ADAPTEZ .
La noi la Isaccea,bunica si mama ,cu origini ucrainene,hahole mai precis, faceau mereu aceste bucate si ele se numeau „pirischii” sau piriski,nu stiu cum se scrie corect,sunt foarte bune ,chiar acum am 2 tavi facute din care una cu marar. si una doar cu branza de oi in amestec cu urda.In prezent sunt maritata mai in „sud” adica in Cernavoda iar mama soacra face doar cu umplutura de branza si se numesc „pesmeti”. Bunica materna facea acelasi aluat in care punea varza calita cu jumari si mult marar…Doamne …erau delicatese…!Sunt mandra ca sunt dobrogeanca! Locuri minunate si oameni cu suflet bun..asa ii cunosc eu pe adevaratii dobrogeni indiferent de etnie!