joi, 27 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDelta DunariiDelta Dunarii

Delta Dunarii

Bine ați venit în Delta Dunării! Pentru a înțelege măcar o părticică din complexitatea și frumusețea Deltei Dunării, nu este suficient să citiți aceste rânduri. Este nevoie să vizitați acest vast și complex mediu natural, să vă plimbați cu barca pe canale și lacuri, să ascultați freamătul stufului și zgomotele naturii. Abia atunci vă veți da seama cât de bogați suntem cu un astfel de loc mirific, supranumit „Raiul păsărilor și al peștilor”. Un loc pe care trebuie să-l păstrăm pentru generațiile viitoare, cel puțin așa cum este el acum.

Delta Dunării, aspecte generale

Delta Dunării este un loc unic, unde puteți întâlni peste 1.830 de specii de copaci și plante, 2.440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 341 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere. Multe dintre acestea sunt declarate specii unice și monumente ale naturii. În apele sale trăiesc 136 de specii de pești, care constituie o sursă importantă de hrană pentru păsări și mamifere acvatice, precum și o resursă științifică și economică valoroasă.

Delta Dunării adăpostește toate speciile vegetale lacustre ale Europei, reflectate în medii de viață diverse:

  • Vegetația plutitoare submersă
  • Vegetația riverană de pe marginile inundabile ale bălților și lacurilor
  • Vegetația de pajiști a grindurilor marine
  • Vegetația zonelor sărate și a zonelor cu apă temporară

Delta Dunării este cel mai important loc de popas pentru păsările migratoare care călătoresc între regiunea tropicală și cea arctică. Cinci dintre cele mai importante drumuri de pasaj trec pe aici. Multe dintre aceste păsări vă vor însoți în timpul plimbărilor cu barca. Pe lângă speciile migratoare, aici cuibăresc și numeroase specii rare, unele fiind oaspeți de vară, iar altele, oaspeți de iarnă, care vin să-și petreacă sezonul rece în acest paradis natural.

Delta Dunării se află pe locul doi în Europa ca întindere, după Delta Volga, având aproximativ 4.180 km². Dacă luăm în considerare și complexul lagunar Razim-Sinoie și limanul Dunării, suprafața se extinde la aproximativ 5.500 km². Aproximativ 82% din Delta Dunării se află pe teritoriul României, restul fiind situat în Ucraina.

Delta este împărțită în trei tipuri de zone:

  1. Arii strict protejate (506 km²)
  2. Zone tampon (2.233 km²)
  3. Zone economice (3.060 km²)

Vegetația fixă ocupă 43% din suprafață, pădurile (naturale și plantate) 4%, terenurile agricole 11,5%, iar pajiștile 6%. Lacurile, care în prezent numără 479, ocupă 7,8% din suprafața Deltei.

Peste jumătate din suprafața Deltei Dunării (312.440 ha) este acoperită de ecosisteme naturale acvatice și terestre, incluse în lista zonelor cu valoare de patrimoniu universal UNESCO. Acestea includ zone funcționale cu regim diferențiat și zone destinate reconstrucției ecologice. Restul suprafețelor sunt utilizate pentru piscicultură, agricultură și silvicultură.

Delta Dunării este cea mai umedă zonă a Europei, cea mai joasă și mai nouă regiune de câmpie. Cele mai mari înălțimi se regăsesc pe grindurile marine: 13 m în Letea și 8 m în Caraorman. Altitudinea medie a Deltei este de 0,52 m față de nivelul Mării Negre.

Dunarea ajunsa la Patlageanca (la vest de Tulcea) se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud, brat care mai apoi, la Ceatalul Ismail, se desparte in Bratul Sulina (directia vest-est) si Bratul Sfantu Gheorghe (directia NV-SE). Lungimea bratelor Dunarii: bratul Chilia 120 km, bratul Sfantu Gheorghe 70 km si bratul Sulina 64 km.

Adâncimile apelor variază: 39 m pe Brațul Chilia, 34 m pe Brațul Tulcea, 26 m pe Brațul Sfântu Gheorghe și 18 m pe Brațul Sulina. Cea mai mare adâncime din Delta, excluzând brațele Dunării, se află în Lacul Belciug (7 m).

Poziția geografică a Rezervației este definită de următoarele coordonate geografice: 28°10’50” (Cotul Pisicii) și 29°42’45” (Sulina) longitudine estică; 45°27′ (brațul Chilia, km 43) și 44°20’40” (Capul Midia) latitudine nordică.

Aceasta este, în linii mari, o descriere generală a Deltei Dunării, încercând în paginile acestui site să aducem detalii cât mai complete, dar și să vă invităm să o vizitați și să o protejați.

Delta Dunării, aspecte detaliate

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Reteta Lufar la grătar cu legume coapte

Lufar la grătar cu legume coapte

0
Lufărul este un pește răpitor deosebit de gustos, apreciat pentru carnea sa albă, fragedă și aromată. Îl găsim în apele Mării Negre, unde înoată...

RECOMANDAM