Pe teritoriul Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii traiesc 327 de specii de pasari, reprezentand aproximativ 81% din avifauna Romaniei. Cele mai numeroase specii de pasari ce le poti intalni in calatoria ta sunt cele acvatice, reprezentand 82% din avifauna acvatica europeana, 114 specii in total. In Delta Dunarii cuibaresc 218 specii de pasari.
Iata cateva curiozitati despre pasarile din Delta Dunarii
- Codalbul este cea mai mare pasare rapitoare din Delta Dunarii, anvergura aripilor sale ajungand la 2,5 metri.
- Prigoria nu are nevoie de apa, ea luandu-si necesarul de lichide din insectele pe care le consuma.
- Lisita este o specie agresiva si puternic teritoriala in timpul sezonului de imperechere, ambii parinti fiind implicati in apararea teritoriala.
- Pescarasul albastru isi sapa cuibul in malurile abrupte, la o adancime de peste 1 m.
- Gasca de vara este stramosul gastei domestice, de care se deosebeste foarte putin.
- Piciorongul si ciocantorsul sunt declarati monumente al naturii, fiind pusi sub protectia legii.
- Starcul cenusiu poate sta pe timp de aproape o ora nemiscat pe marginea apei.
- Ritualul nuptial al pescaritei mari determina zboruri ale partenerului de pana la 200 m inaltime, iar apoi, la revenirea acestuia pe sol, masculul ofera peste femelei pentru a o atrage.
- Masculul de chira de balta selecteaza teritoriul de cuibarit si daca femela din anul anterior intarzie mai mult de 5 zile, e posibil sa caute alta femela.
- Marea majoritate a populatiei de gasca cu gat rosu in perioada octombrie – martie se afla in Dobrogea.
- Pelicanul Cret se afla in topul celor mai mari pasari din Delta Dunarii, anvergura aripilor sale atingand 3,2 metri. La polul opus, in Delta Dunarii se afla pitulicea “Ochiul Boului”( Troglodytes troglodytes) cu o anvergura a aripilor de pana la 17 centimetri si o greutate de pana la 13 grame, fiind cea mai mica pasare de la noi din tara.