0
Descriere: Lungimea totala 30-40 cm, din care coada 20-26 cm. Are un pliu la gat; gulerul cu marginea posterioara denticulata, formata din 7-12 placi. La mascul, coada este cilindrica, latita la baza. La femela coada este mai lunga. Masculii adulti sunt verzi cu nuante pana la albastrui sau albastru, pe cap si gat cu pete negre. Femelele adulte sunt mai mult cenusii cu diferite nuante de la cafeniu, cafeniu intunecat si negru, de obicei cu doua siruri de pete mai albe dar se pot intalni si femele verzui cu liniile egale si cu dungile albe, adesea patate cu negru. Alearga, se urca si sare foarte iute, agresivi.
Reproducerea : prin mai-iunie, femela depune cate 6-12 oua in nisip sau pamant moale, ponta putandu-se repeta la cateva saptamani. Ouale sunt albe-murdar, lungi de 15-18 mm si cu diametrul de 8-11 mm. Clocirea variaza, in functie de caldura si umiditate, de la 2,5 la 3,5 luni.
Hrana: Se hraneste cu coleoptere, himenoptere (gandaci, viespi, albine, furnici)
Habitat: Destul de comun in tara noastra, traieste prin luminisurile si lizierele padurilor de stejar sau pe malurile insorite si cu vegetatie ale Dunarii si lacurilor.
DISTRIBUIȚI
Etichete:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune