0

In Delta Dunarii sunt momentan inventariate peste 2240 specii de insecte, dintre care 30 de specii de insecte pot fi intalnite numai in acest areal geografic.

Printre aceste unicate, mentionam rusalia (Palyngenia longicauda),insecta asemanatoare cu o libelula de talie mica, iar ca o specie unicat pe continent, mentionam un fluture nocturn (Rhyparioides metelkana).
Pe langa statutul de rai al pasarilor si al pestilor, Delta a primit si un nejustificat statut de imparatie a tantarilor. Este adevarat ca in Delta, tantarii sunt bine reprezentati ca specii si numar, dar daca nu ar exista actiunea lor suparatoare asupra omului, acestia nu ar fi remarcati in mod deosebit.
In Delta, exista mari populatii de fluturi, intalnind specii autohtone cu aripi albe, rosii, albastre si galbene, cateva dintre acestea fiind raritati si unicate in Europa. Sporadic se regasesc si specii de fluturi ce provin din zone indepartate din Africa de Nord.
Gandacii, sunt bine reprezentati in Delta, atat ca specii acvatice cat si ca specii de uscat, conditiile din aceasta zona avantajand dezvoltarea acestora si pastrarea unor specii devenite raritati pe teritoriul european.
Lacustele , in afara de marea lor raspandire pe teritoriu, se remarca prin prezenta lacustei Saga Pedo ce ataca alte membre de specie si prin prezenta lacustei Acrida Ungarica, cea mai mare lacusta din Romania.
Cel mai comun paianjen din Delta Dunarii este Argiope Bruennichi, colorat in galben cu dungi albe si negre. In acest teritoriu, au fost semnalate si prezenta unor specii rare, cum ar fi vaduva neagra si unele specii de paianjen cu cruce.
Ca specii acvatice bine reprezentate mentionam: pureci de balta, plosnite acvatice, paianjenii de apa, gandaci acvatici.
In afara de speciile de insecte mentionate mai sus, se remarca prin diversitate si numar mare de exemplare:libelulele, urechelnitele, furnicile, mustele, albinele, viespile.


 Imagini Romeo Huidu
| info-delta.ro

DISTRIBUIȚI
Etichete:

Ultimele articole

Paianjen de apa – Limnoporus

Gerridele mai sunt numite si paianjeni de apa. Familia Gerridae este bine reprezentata, in toata lumea identificandu-se peste 500 de specii. Aceste insecte au dimensiunile cuprinse intre 0.2 – 3.5 cm, majoritatea speciilor fiind de culoare inchisa (negru sau maro inchis), forma corpului fiind alungita, picioare lungi si subtiri prevazute cu perisori senzitivi ondulatorii, cu…

Musca, Taunul

Exista o mare diversitate de muste in Delta Dunarii, din care mentionam cateva specii : Musca domestica 6-8 mm . Prezinta doua perechi de aripi, prima fiind bine dezvoltata, folosita pentru zbor, iar cea de-a doua pereche avand rolul de a mentine echilibrul in zbor. Femela depune intre 120- 160 de oua in 1- 5…

Furnica (lasius niger)

Furnica obisnuita (lasius niger) 2 - 4 mm. Capul este prevazut cu doua antene ce joaca un important rol in pipait, mirosit, deoarece vazul nu este bine reprezentat. Mandibulele sunt foarte dezvoltate fiind instrumente bune nu numai pentru hrana si lupta ci si pentru transport si constructii. Furnica prezinta sase perechi de picioare, acoperite cu…

Rusalia (Palingenia longicauda)

Rusalia (Palingenia longicauda). Insecta asemanatoare cu o libelula de talie mica, antene lungi, cu corp zvelt, aproape cilindric, inelat si cu aripi reticulate. Apare de obicei in luna mai, de Rusalii, de unde-i vine si numele popular. Traieste in stadiul de larva timp de 1-3 ani pe fundul lutos al raurilor, fiind o specie foarte…

Articole din sectiune