2
Insula Popina ( 98 ha ) Situata in nordul lacului Razelm, in apropierea amenajarilor piscicole Iazurile si Sarinasuf si a localitatii Iazurile. De natura calcaroasa, are o suprafata de cca 98 ha si o inaltime maxima de 47 m. In perioada 1948-1994, Insula Popina a fost rezervatie naturala, dupa 1994 devenind zona strict protejata din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Insula, fiind izolata de continent, a putut conserva numeroase specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene, caracteristice zonelor stepice, constituind locul de cuibarire a unor pasari dar si habitatul unor reptile si insecte, unele dintre ele destul de periculoase. Aici se intalneste planta endemica Ornithogalum oreoides precum si una dintre cele mai veninoase specii de paianjen, numit si vaduva neagra.
Insula Popina este singurul loc din tara unde gasim lacusta Isophya dobrogensis.
In zonele stancoase de tarm se pot intalni exemplare de sarpe de apa iar in zonele argiloase cateva perechi de califar alb.
Reprezinta un loc de popas important pentru pasarile migratoare si de cuibarit pentru califarul alb. Primavara, se pot intalni pasari de mlastina, pasari de padure: privighetoarea roscata, etc.
Localizare pe harta:

Galerie fotografii Insula Popina:

Fotografie Valeriu Leonov

DISTRIBUIȚI
Etichete:

2 COMENTARII

  1. :)) Balarii? Cu ce sunt mai dezagreabile „balariile” comparativ cu dozele de bere, pet-urile, chistoacele, servetelele, scutecele si alte „accesorii” ale „turistilor”?
    Nu ai citit articolul?! Sau poate nu ai capacitatea sa intelegi ceea ce este scris in articol.

  2. De ce nu o dati spre folosinta? Sau macar o parte. Litoralul lacului dati l in folosul primariilor pentru a fi amenajata o plaja, ca e pacat ca zona are asa mare potential turistic dar e impiedicata de bălării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune