Denumirea de Rezervatie a Biosferei a fost adoptata de catre UNESCO, in cadrul Programului “Omul si Biosfera”, lansat in anul 1971, pentru a invata oamenii sa intretina peste tot in lume relatii armonioase cu mediul inconjurator.
Rezervatiile biosferei conserva zone naturale, caracteristice diferitelor regiuni ale Pamantului, in care asezarile umane reprezinta o componenta integranta. Ele reprezinta un cadru optim pentru supravegherea si cercetarea mediului, precum si educarea si pregatirea oamenilor in vederea pastrarii zonelor naturale.
Principalele functii ale rezervatiilor biosferei sunt :
- conservarea resurselor pentru generatiile viitoare;
- pastrarea formelor traditionale de folosire a pamantului;
- gasirea modului de folosire a resurselor naturale spre bunastarea populatiei, fara sa degradeze mediul;
- schimbul de informatii cu celelalte rezervatii ale biosferei;
- cooperarea internationala pentru rezolvarea problemelor protectiei si conservarii naturii.
In septembrie 1990, la recomandarea unei organizatii neguvernamentale, numita Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN) si ca urmare a stradaniilor unui grup de oameni de stiinta, Guvernul Romaniei a declarat intreaga Delta a Dunarii si unele zone invecinate (580 000ha) ca Rezervatie a Biosferei (RBDD).
Tot din luna septembrie a anului 1990, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta si ca Zona Umeda de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor de apa, fiind inclusa in Conventia RAMSAR alaturi de alte 600 astfel de zone.
In luna decembrie 1990, Delta Dunarii a dobandit maxima recunoastere internationala prin acceptarea de a figura pe Lista UNESCO a Patrimoniului Natural si Cultural Mondial
Pagina realizata cu sprijinul INCDD