miercuri, 24 iulie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Padurea Caraorman

Pădurea Caraorman (2250 ha) ocupă partea centrală a grindului Caraorman, situat în partea sudică a Bratului Sulina, reprezentând un habitat natural impresionant. Declarată monument al naturii în 1940, această zonă de protecție cuprinde cele mai dezvoltate dune de nisip din Delta, însoțite de Padurea Caraorman.

Această pădure este compusă în principal din stejari impunători, având o înălțime de peste 30 de metri, alături de frasini, plopi și o varietate de specii de plante mediteraneene, inclusiv liane ce ating 25 de metri, precum și plante agățătoare cum ar fi vita de vie sălbatică, iedera, hameiul și curpenul. Un punct de referință notabil al acestei păduri este „stejarul ingenuncheat„, cel mai mare stejar din Delta Dunării, având o vârstă de 400 de ani și o circumferință de patru metri, numit astfel datorită ramurilor ce s-au întins până la nivelul solului.

Un alt element de interes în această pădure este „Fântâna Vânătorilor„, amplasată în apropierea „Stejarului ingenuncheat”. Acest ansamblu reprezintă o reproducere a sculpturii „Masa tăcerii” de Constantin Brâncuși.

Pădurea Caraorman servește și ca habitat pentru vulturul codalb, cuiburile acestuia fiind semnalate în zonă. Protejarea acestei păduri contribuie nu doar la conservarea peisajului, ci și la menținerea biodiversității, asigurând în același timp și protecția speciilor vulnerabile. Deosebită față de Pădurea Letea este absența lianei grecești și a viperelor de stepă în acest mediu natural divers și fascinant.

Dunele de nisip din apropierea satului sunt cu adevărat unice în țară, remarcându-se adesea prin înălțimi care depășesc 7 metri și ating chiar și 9 metri.

Galerie fotografii Padurea Caraorman:

Fotografii Cristian Mititelu

Foografii Leonov Valeriu

Localizare pe harta a zonei strict protejate Padurea Caraorman:

Articolul Pădurea Caraorman a fost actualizat in ianuarie 2024

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor

0
Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor este un subiect complex care implică multiple mecanisme și variabile. Înțelegerea modului în care presiunea atmosferică afectează comportamentul...

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0