luni, 11 noiembrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Pădurea Letea

Pădurea Letea (2.825 ha) este situata în partea de nord a Deltei Dunării, la est de comuna C.A.Rosetti, pe un subgrind de nisip care se întinde pe o lungime de 14 km și o lățime de 3 km.
Zona strict protejată cuprinde doar o parte din suprafață totală a pădurii, parte ce a fost pusă sub ocrotire încă din anul 1930 și devenită rezervație naturală începând cu 1938.
În total are o suprafață de 5.246,8 ha, din care 2.825 ha intră în categoria zonelor strict protejate. Pădurea este formată din stejari seculari, plopi, frasini, sălcii, tei, arbuști și liane.

Aceasta reprezintă una dintre cele mai spectaculoase și mai bine conservate păduri din Europa, fiind cunoscută pentru diversitatea sa biologică și pentru faptul că găzduiește pădurea de foioase cea mai nordică din continent.

Pădurea Letea este o pădure tropicală de foioase, singura de acest tip din Europa. Ea s-a dezvoltat sub forma unor fășii late (“hasmacuri”) în spatiile dintre dunele de nisip și este formată din stejar de luncă, stejar brumăriu, plop alb, frasin de luncă, tei alb.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Pădurii Letea îl reprezintă dunele de nisip, care dau peisajului un aer exotic și neobișnuit pentru Europa. Dunele de nisip sunt formate de vânt, și se mișcă în permanență. Pădurea se află în continuă luptă cu dunele de nisip, care încearcă să o înghită.

O altă caracteristică a pădurii o constituie abundența de plante cățărătoare: vița sălbatică, hameiul, curpenul de pădure și nu în ultimul rand liana grecească (Periploca graeca), cea care dă pădurii un aspect mediteranean.

Totodată, aici au fost identificate peste 2.000 de specii de insecte, vipera de nisip (Vipera ursinii), vulturul codalb (Haliaeetus albicilla) – care cuibărește aici, trei specii de soim, corbul, etc.

Toate aceste specii de plante și animale, unele dintre ele foarte rare sau cu caracteristici deosebite au făcut că aceasta pădure să necesite o atenție deosebită pentru conservarea și păstrarea valorilor ei naturale.

În Pădurea Letea, există cai sălbaticiti, cunoscuți sub numele de caii de la Letea sau caii sălbatici ai Deltei Dunării. Acești cai sunt descendenții cailor domesticiți care au fost eliberați de localnici sau au scăpat din gospodării. De-a lungul anilor, ei au supraviețuit în sălbăticie, adaptându-se la condițiile specifice ale pădurii și Deltei Dunării. Caii de la Letea sunt o atracție specială pentru turiști și fotografi, care vin aici să îi vadă în habitatul lor natural.

O altă atracție este Stejarul din Pădurea Letea. Copac secular, cu o vechime estimată la 700 de ani, este unul dintre cei mai înalți copaci din Delta Dunării, cu o înălțime de peste 30 de metri și o circumferință a trunchiului de peste 10 metri. Stejarul este situat în partea de nord a păduri. Stejarul este un simbol al Pădurii Letea și al Deltei Dunării. Este o atracție turistică populară și este vizitat de mii de oameni în fiecare an.

Vizitarea Pădurii Letea se face pe baza unui Regulament

Galerie fotografii Padurea Letea:

Fotografii Leonov Valeriu

Vezi galeria de fotografii din padurea Letea

Localizare pe harta a zonei strict protejate Padurea Letea:

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

12 COMENTARII

  1. Pentru mine și copii mei a fost o experiență foarte plăcută. Știam la ce să mă aștept și mi-am dorit această experiență. Multumesc infodelta pentru informațiile și fotografiile postate. Voi prezentați delta așa cum este, adevărată. 😍

  2. Am fost și nu vă recomand. Păcat ca această pădure este în România. În orice țară ar fi fost cu siguranță ar fi fost de 100 de ori mai bine exploatată partea de turism decât noi, românii. O banalitate care ar fi putut fi o aventură. Locul este minunat dacă s-ar investi mai mult în el. În fine, intri 30 m în pădure și gata. Este rezervație și atât s-a putut. 4 cai costelivi care se adăpa dintr-o groapă cu apă. Trist. 10 lei intrarea. Și alte țări au rezervații însă știu să facă și turism și protejarea acestora. Satul Letea este interesant, cu străzile de nisip și cele câteva case tradiționale vopsite alb-albastru. Prânzul poate fi servit la o singură locație în sat unde e o adevărată industrie acolo. Ești programat împreună cu grupul la oră fixă. 80 lei de persoană și te simți ca la pomană la țară alături de alte 30 de persoane. Nu mai comentez ca o să ziceți ca sunt hater. Sfatul meu este să faceți plimbare pe canale și lacuri și să nu vă păcăliți pentru cele 15 minute de nimic în pădurea Letea.

  3. Subscriu la cele spuse de Vica. NImeni nu da niciun bon, alo se aude ANAF-ul? Spaga probabil e pe masura. Se fac bani cu nemiluita, dar bonuri nu da nimeni, de la bacagii care te duc acolo, pana la cel car ete duce cu masina sau cei care servesc masa. Evaziune de milioane. Noi am dat 550 de lei adica cinci milionae cinci sute vechi. Patru oameni. Ganditi-va ca sunt zilnic numai in Letea cateva sute spre mie. Sa zicem 500 ori ~150 de RON=~7milioane pe zi *30=210 milioane pe luna=40 milioane de euro. Eu va spun doar de excursiile la Letea, dar cate nu sunt. daca ar fi sa ia statul impozit ar fi vreo 6-7 milioane de euro pe luna, in trei luni ar fi 20. Si toata ziua spunem ca statul nu are bani de drumuri , spitale. Coruptia e problema cea mai mare a noastra, inspectorii, politia nu-si fac treaba.

  4. Padurea Letea este un loc „exploatat” si nu o zic in sensul bun. E un loc in care localnicii isi bat joc de tot ce ar putea insemna turism. Niste oameni care nu au pic de bun simt si recunostinta pentru ceea ce natura le ofera in mod natural. In sat este un domn „patron” la un birt „La caisa …”,care se crede tatal patronilor si care are o nesimtire fara margini. Cand am cerut o farfurie in plus mi s-a spus ca nu-mi poate da pentru ca ar trebui spalata o farfurie in plus…what? Nu mai spun de faptul ca am insistat sa mi se elibereze bon fiscal pentru ceea ce am platit si a ridicat din umeri cu o nonsalanta ,ca si cand ce e ala!!!!Comert,domnilor…stiti ce inseamna?

  5. Din ce am discutat cu localnicii cai sunt in scadere, si nu prea sunt sălbatici deoarece sunt închiși cu un gard care în această perioadă nu le permite accesul la apa, iar șacalii care sunt în număr foarte mare cam distruge fauna punând în pericol toate animalele care se află în acest țarc zis rezervație, unde animalele ar trebuii sa fie libere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

caii salbaticiti padurea Letea

Caii sălbatici (sălbăticiți) din pădurea Letea

0
Situată în nordul Deltei Dunării, pădurea Letea este cunoscută nu doar pentru peisajele sale unice de dune și liane, ci și pentru prezența impresionantă...

RECOMANDAM