Delta Dunarii are o suprafata de 4180 Km2, impreuna cu complexul lagunar Razim – Sinoie si limanul Dunarii, aceasta suprafata se extinde la aproximativ 5500 Km2. Este cea mai noua unitate geografica din tara noastra.
Pozitia geografica: Se afla in Dobrogea de Nord, in Sud-Estul tarii.
Geneza: Delta Dunarii s-a format in urma cu aproximativ 16000 de ani prin blocarea unui golf ca urmare a depunerii aluviunilor aduse de Dunare.
Istorie: Prima stire istorica despre Delta Dunarii ne-a lasat-o grecul Herodot.
Relieful: Este o campie aluvionara in plina evolutie si reprezinta cel mai tanar relief de acumulare din tara noastra la aparitia caruia au participat si participa in egala masura fluviul Dunarea si Marea Neagra. Altitudinea medie a Deltei Dunarii este de 0.52m.
Solul: Este majoritar nisipos, pe grinduri. In afara de acestea mai sunt soluri folosite ca teren arabil sau pajisti.
Clima Deltei Dunarii este de stepa temperat – continentala influentata de vecinatatea Marii Negre si de suprafetele intinse de apa. Iernile sunt sarace in zapada, iar verile fara canicula. Precipitatiile sunt sub media anuala, fiind regiunea cu cele mai putine precipitatii din tara
Apele: Delta Dunarii este strabatuta de cele trei brate ale Dunarii, intre care se afla multe lacuri si canale.
Flora: In Delta Dunarii poti vedea peste 1830 de specii de copaci si plante.
Fauna: este una din cele mai bogate si variate din Europa: mamifere (44 specii), pesti (133 specii), pasari (341 specii), amfibieni (10 specii), reptile (11 specii).
Fotografii Referat Delta Dunarii pentru clasa a 4-a
Puteti alege oricare dintre fotografiile care insotesc acest articol pentru a ilustra referatul