joi, 7 decembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDobrogea de NordLocalitati judetul TulceaLocalitatea Carcaliu - judetul Tulcea

Localitatea Carcaliu – judetul Tulcea

Comuna Carcaliu este amplasată la o distanță de 10 km față de Măcin, la 24 km de Brăila și la 73 km de Tulcea.

Generalități

Comuna Carcaliu are o populație de 2457 locuitori, cu o structură etnică în care rușii-lipoveni reprezintă o pondere semnificativă, de peste 80%. Suprafața administrativă a comunei se întinde pe o suprafață de 28,91 km2.

Localitatea Carcaliu a fost înființată spre sfârșitul secolului al XVIII-lea de către câteva familii de pescari ruși-lipoveni, care erau creștini ortodocși de rit vechi și au emigrat din Rusia, cel mai probabil din regiunile marelui fluviu Volga (Voronej și Saratov). Una dintre primele mențiuni documentare ale existenței localității Carcaliu poate fi găsită pe Hărțile rusești din 1835. Istoricul român C. C. Giurăscu ne informează că aceste hărți au fost create între anii 1828-1832. Numele localității Carcaliu este o corupție a termenului turcesc Kará-Kalé, care înseamnă „cetatea neagră”, derivând de la cuvintele „Kará” (negru) și „Kalé” (cetate, piatră). Înainte, localitatea purta numele slavonesc de Kámena (Piatră), iar după cucerirea turcă, a primit numele actual. Populația este în mare parte de origine lipoveană (rusă). La începutul secolului XIX, când era destul de numeroasă, a fost înființat un sat care a primit numele de Kámena. Turcii au schimbat ulterior numele în Kará-Kalé. Numele slav „Kámen” (piatră) este încă folosit în vorbirea localnicilor, iar rușii lipoveni din alte părți ale României mai folosesc numele slav „Kámenka” (piatră). Numele slav „Kámenka” este, de asemenea, înregistrat pe Hărțile rusești din 1835 (vezi: C.C. Giurăscu, Principatele române la începutul secolului al XIX-lea, București, 1957, p. 90).

Acces în localitate

Acces rutier prin drumul județean DJ222L, ce derivă din drumul național DN22D.

Puncte de interes turistic

Comuna Carcaliu se învecinează cu zona protejată a Parcului Natural Muntii Macinului.

Galerie fotografii localitatea Carcaliu:

Fotografii Daniela Ungureanu

Articolul Comuna Carcaliu a fost actualizat in octombrie 2023
ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Pescuitul în luna decembrie

0
Despre pescuitul în luna decembrie. Luna decembrie aduce cu sine temperaturi scăzute și condiții reci în mediul acvatic, iar pescuitul poate deveni o provocare...

RECOMANDAM

Pensiunea BIANCA din Murighiol

Pensiunea Bianca

0