Mănăstirea Valea Teilor, situată la 4 km de comuna Valea Teilor, înspre Niculitel, într-un peisaj absolut fantastic, acest așezământ de călugări începe să se contureze din anul 2007.
Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în anul 2007, când la 5 decembrie, sub binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Dr. Teodosie al Tomisului, s-a sfințit locul, pe terenul lui Caravela Iulia, donatoare la dorința ei către Arhiepiscopia Tomisului, cu Înaltul Teodosie.
Mănăstirea poartă hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și, prin venirea în noua eparhie a Tulcei a Prea Sfințitului Visarion Băltat, în cadrul unei slujbe a pus și hramul Paraclisului Sfinții 40 de Mucenici. În imediata vecinătate se află un izvor cunoscut de către localnici ca având puteri miraculoase.
Are cinci praznice, dar cele mai importante sunt următoarele: Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia – 9 martie; Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – 24 iunie; Sfinții Cuvioși Arsenie și Teodosie cel Mare – 9 mai; Izvorul Tămăduirii – prima vineri după Paște.
Părintele stareț al mănăstirii, ieromonahul Dionisie Neguț, îi așteaptă pe cei dornici să viziteze mănăstirea, să se reculeagă câteva zile, punându-le la dispoziție patru camere la mansardă. Ca proiecte de viitor, părintele stareț ne-a „schițat” locul unde va fi amplasată biserica mare și noile chilii, ridicarea acestora depinzând de donațiile credincioșilor.
Ca amplasament, mănăstirea este situată într-o poiană înconjurată de păduri, izolată chiar și de viața oarecum liniștită a satelor din împrejurimi. Accesul către locul de rugăciune se face pe drumul forestier ce derivă din șoseaua ce leagă localitatea Valea Teilor de localitatea Niculițel sau pe drumul din comuna Valea Teilor.
Străjuită de păduri, departe de civilizație, mănăstirea Valea Teilor reprezintă un loc de reculegere și meditație pentru creștinii din toată țara.
Prima vizită la Mănăstirea Valea Teilor am făcut-o în vara lui 2010. Drumul până acolo a fost destul de greu la vremea respectiva, pe un traseu forestier destul de izolat, mi-a dat senzația că mă îndrept spre un loc uitat de lume. Pe măsură ce înaintam, peisajul devenea din ce în ce mai impresionant, cu păduri care înconjurau mănăstirea, ascunsă într-o poiană retrasă.
Când am ajuns, am fost surprins de cât de simplu și autentic părea totul. Mănăstirea era încă în dezvoltare – biserica mare nu era construită, iar chiliile erau puține. Totuși, locul avea o atmosferă calmă, aproape magică, datorită liniștii și naturii din jur. Aici timpul părea să curgă altfel, iar tot ce auzeai erau păsările și foșnetul copacilor.
Părintele Dionisie, starețul mănăstirii, m-a întâmpinat cu căldură și mi-a arătat locurile, povestindu-mi despre planurile de extindere. Deși nu eram foarte implicat în viața religioasă, discuțiile noastre au fost interesante.
Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această vizită a fost senzația de izolare și pace pe care o oferea locul. După câteva ore petrecute plimbându-mă prin curte și prin pădure, am simțit că mă deconectez total de la grijile de zi cu zi.
Mănăstirea Valea Teilor nu m-a impresionat doar ca loc religios, ci ca o oază de liniște și natură pură. Acea primă vizită din 2010 a rămas specială pentru mine, făcându-mă să mă reîntorc la mănăstire în anii ce au urmat. Fiecare vizită aducea ceva nou – fie că era vorba de mici schimbări în peisaj, de noi construcții la mănăstire sau pur și simplu de anotimpuri care transformau natura din jur.
Galerii fotografii mănăstirea Valea Teilor
Am început să vizităm Mănăstirea Valea Teilor din 2010 și, de-a lungul timpului, am realizat o serie de fotografii care surprind atât exteriorul, cât și interiorul bisericii. Vizionează galeriile foto organizate pe ani pentru a vedea evoluția acestui loc deosebit.
Localizarea pe hartă a mănăstirii Valea Teilor
Articolul Mănăstirea Valea Teilor a fost actualizat in octombrie 2024
Buna ziua! InfoDelta nu detine info cu numarul de contact?? Si cam cum ajungi acolo sa iti doresti a sta daca este mentionat ca trebuie rezervare? O facem la luna si in stele?? Deci, numele vostru InfoDelrta nu se justifica. Ma degraba Nu InfoDelta.
Buna ziua,
Nu va intelegem supararea. Aveti la dispozitie tot internetul sa va informati daca nu gasiti aici ceea ce cautati.
Bună ziua , minunate locuri de rugăciune și încărcarea sufletului de frumos ! Doresc să ajung la această frumoasă Mănăstire in luna iulie, august ,dar pentru relații de cazare un Nr de telefon doresc ! Vă mulțumesc ! Doamne ajută !
Bună seara.Ne puteți ajuta cu un număr de telefon?Doamne ajută!Amin!
Buna ziua, din pacate nu avem
Buna ziua ,,,,va rugam frumos daca ne puteți ajuta cu un Nr de telefon de la mănăstirea valea Teilor