0

Manastirea Cerbu este situata intre Ciucurova si Topolog, intr-un cadru natural de o mare frumusete. Este o manastire in constructie, cu un proiect uimitor.

Putini sunt cei care cunosc sfantul lacas Cerbu, ridicat pe meleaguri odinioara salbatice, imblanzite astazi prin cuvantul lui Dumnezeu. Pentru acest loc zdruncinat de o cruda istorie, a cautat Domnul un om vrednic de lucrarea Sa si l-a gasit in persoana parintelui Ignatie. Inzestrat cu vointa divina, parintele a coborat din Bucovina si a pus bazele asezamantului monahal care a luat numele de Manastirea Cerbu si hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”.

Loc de profunda meditatie, cu oameni de o daruire absoluta, Manastirea Cerbul isi deschide larg portile catre credinciosul care ii trece pragul.
Calatorul v-a fi surprins sa descopere arcada de piatra galbuie de la intrarea in incinta manastirii, rasarind dintre copaci ca o raza de lumina. Simbol al orientarii noastre crestin-ortodoxe, crucea sculptata in piatra se inalta pe marginea arcadei, unind parca cerul cu pamantul.
Manastirea, lacas singuratic, este situata pe un platou inconjurat de paduri si culmi de deal cu o vegetatie specifica Dobrogei.
Biserica micuta, construita in plan dreptunghiular, cu o singura turla, te cucereste prin simplitate.
Pictura exterioara, realizata pe o nisa a fatadei vestice, o reprezinta pe Maica Domnului inaltand rugi spre cer. Expresia impovarata de necazurile grele ale omenirii si lacrimile varsate intru iertarea pacatelor noastre iti trezesc o puternica emotie. La timp de slujba, Maica Domnului pare sa se roage peste capetele plecate ale credinciosilor.
Interiorul bisericii iti ofera acel sentiment de intimitate, de familiaritate, necesar pentru a te simti mai aproape de Dumnezeu. Scenele religioase reprezentate pe catapeteasma bisericii sunt impresionante.
In perfecta armonie cu planul bisericii, imitand liniile simple ale constructiei, s-a ridicat, din piatra si lemn, cladirea chiliilor.
Pe dealul din fata este infatisat, in miniatura, drumul Golgotei. Cele 9 opriri ale lui Isus purtand crucea in spate sunt simbolizate prin 9 troite unde credinciosii aprind lumanari. Urcand pe drumul ce serpuieste printre cele 9 constructii, ajungi la capela din varful dealului. De aici ti se deschide o panorama a manastirii si a imprejurimilor.
Imaginea bisericutei, varfurile razlete ale copacilor, bolta senina, norii pufosi, glasul cristalin al clopotului, vocea blanda a parintelui iti vor reda pacea interioara.
Cineva spunea ca “se va intoarce mereu la Manastirea Cerbu precum se intoarce cerbul la izvoare”.

Localizare harta manastirea Cerbu

Galeria foto – manastirea Cerbu

 Material si imagini de Daniela Ungureanu

Galeria foto – manastirea Cerbu 2012


.

Fotografii de
© Liviu Hariton

 

Galeria foto – manastirea Cerbu 2015


Fotografii 2015
© info-delta.ro
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cum a fost in tura cu canoea din Delta Dunarii

Am ramas dator sa va impartasesc experienta mea din Delta Dunarii cu canoea. Initial a fost vorba sa ne urcam intr-un caiac dublu, dar cand am vazut la mal canoea mi s-a parut mai spatioasa si mai eleganta asa ca am ales canoea. Pentru ca e…

Degustari de vinuri la Crama Dobrogeana - Alcovin Macin

Nu stim cum se intampla dar de fiecare data cand facem cate-o tura prin Dobrogea de Nord, inevitabil ajungem si pe la Crama Dobrogeana din Macin. Unde mai pui la socoteala ca de fiecare data oamenii de acolo ne intampina ca niste adevarate gazde cu bucate…

Ultima Frontiera, regal la stiuca

Daca nu ai pescuit niciodata, nu ai cum sa intelegi ce tremur iti taie respiratia la pleoscaitul cozilor si sunetul ascutit al franei, cand esti atacat la capatul sperantelor tale de cate un monstru mult visat. Dar totusi poti sa ti dai seama cum adrenalina curge…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Aici va spuneam ca in minivacanta din delta am stat la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ma aflam pe plaja din fata hotelului am realizat de fapt ca anul trecut am publicat intr-o sectiune din site o fotografie ce…