joi, 17 aprilie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Nalangate

Este o reteta destul de veche si simplu de realizat, pe care o prepara bunicile din Dobrogea.
1 iaurt (300 g), 2 oua, 2 linguri de zahar, bicarbonat de sodiu (1 lingurita), esenta de lamaie sau vanilie.
Intr-un castron se bat oualele cu zaharul si se amesteca cu iaurtul. Apoi, treptat sa nu faca cocolase se adauga faina pana pana la consistenta unei smantani groase. Se adauga bicarbonatul de sodiu stins cu putin otet, esenta de lamaie sau vanilie cateva picaturi (se poate folosi si coaja de lamaie rasa) si se mai adauga 2 linguri de faina pentu ca s-a mai subtiat compozitia. Aproximativ au fost adaugate cam 12 linguri cu varf de faina.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga cu o lingura compozitia. Daca este prea moale si se intinde prea mult in tigaie, se mai adauga faina. La incins nu puneti prea mult ulei ca este absorbit de compozitie.
Se prajesc „turtitele” si pe o parte si pe cealalta la foc mic. Cand sunt gata se scot pe platou si se presara cu zahar pudra. Se servesc de preferinta calde.

Multumim doamnei Aurora si doamnei Anca din comuna Valea Teilor, judetul Tulcea pentru reteta.
Fotografii de la cititori:

Fotografii primite de la Ella

ULTIMELE ARTICOLE ADAUGATE

VA RECOMANDAM

28 COMENTARII

  1. Azi am plans mi adus aminte de Mamaia mea scumpa care mi le facea atunci cand eu eram mica uneori le facea si de post ea tinea toate posturile Doamne cat de bune erau 😭😭😭Nu am stiut niciodata reteta creierul meu a refuzat plecarea ei si odata cu asta parca am vrut sa uit tot ce imi amintea de ea ca sa nu mai sufar.Dar am visat o si mi am adus aminte e ora 1.03 minute am gssit aceasta retata si am facut si eu am 42 de ani savurez o nalaganta in noduri in gat pentru ca plang.Va multesc pentru retata Dumnezeu sa va binecuvanteze

  2. Daca ati sti de cand caut reteta asta! Nu-mi mai aminteam exact compozitia lor,credeam ca se fac cu lapte dulce ca si clatitele! Asa cum le descrieti, seamana mai mult cu pancakes, doar ca se hrănesc in ulei mai mult! Eu imi amintesc putin altfel aspectul lor,mai aderat, cu margini mai „crenelate”! Poate mama (Acum are 89 de ani si nu ma mai pot baza pe memoria ei )facea aluatul putin mai fluid?

  3. BUNA SEARA, VREAU SA VA SPUN UN MIC SECRET CU ACESTE NALANGATE, PENTRU A NU SE IMBIBA CU MULT ULEI CORECT SE PRAJESTE IN PUTIN ULEI DAR IN COMPUZITIE PUNETI O LINGURA DE ULEI SAU 2 DACA AVETI MAI MULTA COMPOZITIE ASA CA ULEIUL DIN COMPOZ.NU MAI DA VOIE SA SE IMBIBE ASA MULT SI VOR FI SI MAI BUNE, VA SPUN ACEST MIC SECRET PT CA SUNT SI EU DOBROGEANCA GET-BEGET DIN TULCEA SI AM STRAMOSI MEI RUSI SI BULGARI,STIU DE LA SCUMPA MEA MAMA CARE NU MAI ESTE PRINTRE NOI SI LA RANDUL EI A INVATAT DE LA BUNICI ETC, ETC….VA PUP

  4. Am mancat nalangate facute de bunica la Galati. De aproape 40 de ani caut reteta pentru ca eram prea mica cand bunica facea aceste nalangate. Erau bune calde, dar erau superbe cand erau reci si ma furisam in camera buna sa fur cate o nalangata. 😀
    Mersi ca ai postat reteta. bunica facea alangate din laptele care i se acrea. Pe vremea aceea nu existau frigidere, mancarea se tinea la rece in pivnita. 🙂 Deci daca vi s-a prins laptele (dar lapte adevarat nu pasteorizat, se poate folosi la aceasta reteta.

  5. Uitasem de ele,mi le facea bunica cand eram mica (Ciucurova-Tulcea),le-am facut si eu copiilor mei cand erau mici.Acum i le voi face nepotelului meu ! Multumesc ca mi-ati reamintit !!!!

  6. pentru cornulete cu rahat:1cana untura,1 cana bors,1 cana ulei,drojdie cato nuca ,un praf desare si faina cat sa poata fi modelata coca.dupa coacere se daucornuletele prin zahar pudra.in loc de rahat puteti folosi gem sau marmelada.spor la treaba

  7. A fost o adevarata placere sa redescopar aceasta reteta… bunicul meu le facea dimineata , iarna si ma trezeam si mirosea a lemn pt ca facea focul in soba 🙂 si a nalangate (preferatele mele forever)… nici nu stiam originea lor… bunicii erau din Baragan deci am fost surprinsa sa aflu ca e din Dobrogea si mai ales sa aflu ca e o reteta…credeam ca este ceva dulce inventat de el 🙂 oricum love it

  8. Am cautat mult timp aceasta retzeta. Mama imi facea aceste gogosi , si nu am mai vazut la nimeni altcineva sa faca. Imi aduc aminte ca mancam impreuna cu verii mei pana ni se facea rau. O sa incerc retzeta si va voi spune daca sunt asa cum le facea mama. Practic se topeau in gura.

  9. sant ff bune ,
    am–
    facut shi cu mar ras , in aluat
    o bunatate . incercatzi
    felicitari ptr. acest site
    ff bine sa mai v ad din Dobrogea mea .
    Stau de 3 ani in Reggio Emilia , Italia , shi fac aceste mancaruri si dulciuri dobrogene , invatate de la buncile mele , de la mama mea …matushi , rude .
    Va doresc sanatate , si multumiri ptr. aceste ,,amintiri ,,care le citesc aici .

  10. de cand caut aceasta reteta,….nu-mi mai puteam aduce aminte din copilarie cum se faceau,,,,stiu doar ca stateam nerabdatoare langa mamaia mea,,,,si abia asteptam sa se faca , ca sa mananc….multumiri doamnei , din VALEA TEILOR…

  11. Imi plac la nebunie! Le preparau ambele bunici venite din Bulgaria, mama mea si chiar eu. DAr….nu prea tineam cont de cantitatea de ulei si nu ieseau chiar foarte bune. Acum va multumesc pt secret. Va mai astept!

  12. Multumim pentru nalangate. Numai le-am vazut si le-am simtit mirosul si gustul.
    Dobrogean de peste Dunare
    ps astept reteta cu „gatul babei” – placinta cu bostan

  13. azi aveam pofta de ceva dulce ,ce se face repede si deodata mi-a venit in minte numele de nalangate ,stiam ca facea mama cind eram mica si apoi eu am facut odata cind aveam 18 ani …. stiu ca i-mi placeau mult …,asa ca am decis sa pun pe bara de google numele nalangate si m-a aruncat direct in pagina dumneavoastra !!!! ,am lasat si filmul care il vedeam si la ora 23.30 m-am pus sa le fac ,au iesit f bune asa cum stiam ca trebuie sa iasa ,va multumesc mult si nu aveti idee cit m-a bucurat sa maninc iar ,sincer aceasta reteta m-a facut cu ajutorul dvs sa retraiesc emotiile copilariei !!!va pup de pe meleagurile SPANIEI ,ZARAGOZA ,unde sint de 6 ani!!!!!

  14. Multumim din suflet pentru aceste retete minunate care ne aduc aminte de copilarie! Sunt foarte bune si v-am ruga sa afisati mai multe, de ex: reteta de cornulete cu rahat, foietaj cu crema de ciocolata, torturi…Succes!

  15. Multumesc! Multumesc tuturor celor care au gasit ragazul de a impartasi si celorlalti din cunoasterea lor… am regasit amintirea unor lucruri ce le credeam demult pierdute.

  16. ‘@ raluca v: Nalangatele se mananca neaparat calde! Iar despre prajit, acest lucru intradevar se face in putin ulei pentru ca altfel se imbiba cu ulei. Astfel, se prajesc si pe o parte si pe cealalta dar si un pic pe margini, pentru ca nu le cuprinde pe deplin uleiul.

  17. am mancat si eu odata dar erau imbibate cu ulei si nu mi-au picat prea bine. cred ca au fost facute cu ulei mult. prb ca cine le-a facut nu a tinut cont ca se fac in ulei putin. si erau si reci 🙁

  18. M-ati surprins sincer! acum cateva zile descoperisem reteta asta la voi si astazi cand intru vad si o gramada de poze. acuma este mult mai ok. ar fi frumos ca la toate retetele voastre sa faceti asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

excursie cu barca in delta dunarii

Minighid de conduita pentru vizitatorii Deltei Dunarii

0
Atunci cand planuiti o calatorie in Delta Dunarii, trebuie sa stiti ca incepand cu 1990, Delta Dunarii este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind...

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0