Situl este amplasat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, intre Canalele Sontea si Olguta, in apropierea lacului Taraschina, in Delta Dunarii.
Cercetarile arheologice de la Taraschina imbogatesc substantial cunostintele asupra popularii litoralului Marii Negre in cursul mileniului al V-lea a.Chr.
Acest sit, astazi partial acoperit de apele Dunarii, constituie cea mai veche locuire bine documentata din Delta Dunarii. Comunitatea stabilita la Taraschina intre 4800 si 4250 a.Chr. a trebuit sa faca fata unor modificari ale mediului inconjurator, in parte legate de cresterea rapida a nivelului Marii Negre. In fata acestor schimbari, reprezentantii sai au stiut sa dezvolte noi strategii sociale si economice de adaptare. Putem vorbi in acest caz de existenta unui proces de co-evolutie intre societatile umane si mediul inconjurator.
Situl prezinta o forma de dom artificial, caracteristica asezarilor de tip tell. Au fost descoperite podele construite si numeroase elemente de arhitectura ce corespund unor structuri de locuire din chirpici.