marți, 3 octombrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Momeli pentru pescuit in Delta si Dunare

In articolul de fata vom vorbi despre cele mai frecvente momeli folosite atat pentru pescuitul pe Dunare cat si pentru pescuitul in Delta Dunarii.
Dar pentru asta vom clasifica pestii in doua categorii: pestii pasnici (crap, platica, caras) si pestii rapitori (stiuca, salau, biban, somn).
Momeli pentru pestii pasnici
Nu pana de mult, cea mai utilizata momeala pentru acestia o reprezenta rama neagra, sau cum i se mai spune: rama serpeasca. Gasita in abundenta in zona mlastinilor, la marginea canalelor, ea reprezenta o solutie optima pentru pescuitul crapului, platicii. Datorita anilor secetosi, aceasta momeala a devenit din ce in ce mai inaccesibila, pentru extragerea lor fiind necesara saparea pana la adancimi de ½ m, ceea ce a reorientat pescarul catre alte momeli. Localnicii din Delta spun ca acuma este mai greu sa prinzi un crap la varga cu rama serpeasca, pentru ca “s-au spurcat pestii la altele”. Afluenta crescuta a pescarilor in Delta din ultimii ani, a adus si o mare diversitate de momeli: mamaliga, boilles, porumbul (sub diferite forme, uscat, conservat cu arome). Astfel, in prezent, nu se mai poate spune ca te duci in Delta si dai la crap numai cu rama serpeasca, pescuitul acestui peste devenind o loterie in ceea ce priveste momeala.
O momeala redutabila pentru platica si nu numai, este lipitoarea de pamant. Diferita prin coloristica (neagra), fata de sora ei, lipitoarea de apa (verzuie), o putem gasi daca sapam in malurile afanate si inundate de pe canale. Se poate folosi direct pe ac sau, o metoda mai dificila de realizat, intoarsa pe dos ( se taie la un capat lipitoarea si cu ajutorul unui betigas se intoarce pe dos). Este o momeala ce cere o oarecare indemanare deoarece se lipeste cu ventuzele de degete in timpul actiunii de montare pe ac.
Ca o concluzie, la pescuitul pestilor pasnici din Delta sau de pe Dunare se pot folosi: rame groase (serpesti, albe), lipitori, mamaliga, porumb, boilles si tot ceea ce va mai inspira pe dumneavoastra.
Momeli pentru pestii rapitori
Cand spunem pesti rapitori, noi cel putin ne gandim la pescuitul cu naluci artificiale, gen linguri, wobllere, twistere. Dar exista si o clasa de pescari care folosesc pestisori vii si resturi de produse animale pentru capturarea rapitorilor.
Pe Dunare, datorita curentului puternic al apei, lingurile folosite vor avea greutati mari 16g-25g iar twisterele vor fi echipate cu jiguri grele de la 18-20 de grame in sus.
Nu trebuie sa mai precizam ca trusa cu “jucarii” trebuie sa fie destul de bine dotata datorita pierderilor cauzate de agataturi si rupturi.
Pe lacurile si canalele din Delta, totul revine la normal, alegand lingura preferata a dumneavoastra “cea care prinde” si twistere cu jiguri de calibru normal 4-9 grame.
Culorile acestor naluci variaza in functie de limpezimea apei, in general la pescuitul pe fund sau in ape tulburi folosindu-se naluci cu o cromatica cat mai deschisa (argintate, nichelate, albe) iar in ape limpezi se pot folosi cromatici combinate. Bine’nteles ca aceasta nu este o regula obligatoriu aplicabila, aici intervenind apetitul si agresivitatea pestilor rapitori, conditiile atmosferice (cer senin, innorat), vegetatia acvatica, indemanarea pescarului … si de ce nu, norocul.
Ce trebuie retinut este ca pe Dunare se folosesc naluci artificiale de calibru mare.
ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Apus de soare delta dunarii

Apus de soare in Delta Dunarii – Video

0
Apusul de soare in Delta Dunarii este unul dintre cele mai frumoase momente pe care le poti trai in aceasta zona unica. In timp...

Pescuitul în luna octombrie

RECOMANDAM

Pensiunea 4 Salcii din Balteni de Sus

Pensiunea 4 Salcii

0