Anul 2018 a fost primul an in care pescuitul stiucii in Delta Dunarii s-a desfasurat in regim catch & release (prinde si elibereaza). A urmat 2019 cand s-a permis retinerea a doua exemplare/zi, urmand ca in 2020 restrictiile la stiuca sa fie ridicate si sa poata fi retinuta in conditiile legii. In anii 2021 si 2022 prin Ordinul de prohibitie s-a interzis iarasi retinerea stiucii in Delta Dunarii, pescuindu-se numai in regim catch & release (prinde si elibereaza).
Iata ca in 2023 stiuca se poate retine in Delta Dunarii!!!
Conform Ordinului privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2023 publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 75 din 27 ianuarie 2023, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor stiuca, salau, somn si crap, este permis numai cu eliberarea imediata a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu retinerea unui singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3 kg, dintr-o singura specie.
Conform ordinului de prohibitie nu aveti voie sa pescuiti la stiuca in perioada 27 ianuarie, pana la data de 20 martie si in perioada de prohibitie generala, adica 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.
In apele care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv. Pentru apele care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv.
La pescuitul stiucii in Delta Dunarii trebuie sa mai tineti cont si de zonele cu regim de protectie intergrala, de zonele de refacere biologica pentru resursele acvatice vii din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (inclusiv zonele renaturate Zaghen si Carasuhat), zone in care pescuitul este interzis tot timpul anului (la toate speciile de pesti).
Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este interzis pescuitul recreativ/sportiv pe lacurile si canalele care nu sunt mentionate anexa 3 din Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor nr. 159/1266 din 24 iunie 2011 privind aprobarea conditiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentului de practicare a pescuitului recreativ/sportiv si modelelor permiselor de pescuit recreativ/sportiv in ariile naturale protejate.