marți, 23 iulie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDelta DunariiPasari din Delta DunariiPorumbel gulerat - Columba palumbus

Porumbel gulerat – Columba palumbus

Generalitati: Poarta numele si de porumbel sălbatic. Este o specie de pasăre de talie medie, fiind mai mare decât porumbelul domestic.

Descriere: (38 – 45 cm). Penajul său general este de culoare cenușiu-movaliu, cu aripi negre și vârfurile penelor din coadă (rectrice) negre. În zbor, se remarcă prin două dungi albe pe aripi și două pete albe pe lateralele gâtului, ușor de observat datorită contrastului puternic cu restul penajului. Penajul de pe ceafă este irizat, prezentând reflexii verzui-movalii. Pieptul și abdomenul sunt acoperite de un penaj roz-movaliu, iar ciocul este roșiatic la bază și devine galben spre vârf. Irisul ochilor este de culoare galben deschis. Porumbelul gulerat (porumbelul sălbatic) are o lungime a corpului de 38 – 45 cm, o anvergură de 68 – 77 cm și o greutate cuprinsă între 284 și 690 g.

Reproducerea: cuibărește în Europa, nordul Africii și în vestul și sud-vestul Asiei. Perioada de reproducere a porumbelului gulerat se extinde din februarie până în septembrie. Cuibul este construit din rămurele și este căptușit cu iarbă și frunze, fiind amplasat de obicei în bifurcațiile crengilor mai groase ale arborilor. De obicei, femela depune între 1 și 3 ouă (cel mai frecvent 2), care sunt clocite timp de 16 – 17 zile. Puii părăsesc cuibul la aproximativ 28 – 29 de zile după eclozare.

Hrana: Se hrănește în principal pe sol, dar și în coronamentul arborilor. Dieta sa este predominant vegetală, incluzând semințe, fructe, flori, lăstari, frunze verzi, cereale de pe terenurile cultivate, ghinde și jir. De asemenea, consumă și hrană de origine animală, precum râme, păianjeni, melci și diverse insecte.

Habitat: Se găsește la marginea habitatelor forestiere mature (foioase, mixte și de conifere), la intersecția cu habitatele deschise, precum terenuri arabile sau pășuni, dar și în păduri mai deschise sau aliniamente de arbori.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor

0
Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor este un subiect complex care implică multiple mecanisme și variabile. Înțelegerea modului în care presiunea atmosferică afectează comportamentul...

RECOMANDAM