0

Va invitam sa cititi un excelent articol semnat de Alice-Claudia Gherman,  publicat si in revista ,,Via si Vinul”. Fotografiile ce insotesc materialul ne-au fost furnizate ce catre Alcovin Macin.

Turism. Cicloturism. Mai pe romaneste, turism cu bicicleta. O forma de turism foarte interesanta, care imbina utilul cu placutul: sportul cu frumusetea unei calatorii in natura. Si daca la asta adaugam un strop de vin de la o crama de pe traseu, experienta devine cu atit mai placuta. Adica devine turism viti-vinicol cu bicicleta. Cine il practica? Evident, ciclo-turistii, acele specimene de oameni carora le plac drumetiile pe doua roti, dar fara sa polueze. Se deplaseaza singuri, cu partenerul de viata sau in grupuri mici, cu prietenii. Au virsta cuprinsa undeva intre 35 si 55 de ani, studii superioare, iubesc cultura, adora natura. La capitolul venituri, cicloturistii stau bine, caci au venituri peste medie si isi cheltuiesc banii mai mult pentru bunuri si servicii (masa, cazare, taxa de vizitare si – de ce nu? – degustare de vinuri). Sint mai largi la punga decit turistii sositi cu automobilul.

Avem tema, am creionat profilul cicloturistului, putem porni la drum. Incotro ne indreptam? Propun sa vizitam Muntii Macinului. De ce? Fiindca, asa cum zice romanul, impuscam doi iepuri dintr-o lovitura. Vedem cei mai vechi munti din Romania si, ca sa ne tragem un pic rasuflarea dupa atita pedalare, ne delectam cu un vin bun in “Pivnita lui Terente” sau in “Crama Dobrogeana” de la firma Alcovin Macin. Toata lumea stie ca aici se fac celebrele vinuri Sarica Niculitel, deci o oprire la aceste crame este mai mult decit obligatorie. A nu, nu e cazul sa va ginditi direct la vin si sa sariti peste etapa cu bicicleta pe traseele din acesti munti. Am zis cicloturism! Sa o luam in ordine: mai intii dam jos citeva kilograme, ca oricum erau in plus, apoi invatam cite ceva de la maestrii oenologi despre calitatile vinurilor acestor meleaguri si tainele servirii lor la masa.

Crama de la Macin nu poate fi ratata, e situata intre doua arii protejate Parcul Natural Muntii Macinului si Rezervatia Silvica Dealul Chervant. O insula cu vita de vie, pe 200 de hectare, amplasata printre munti si paduri. Pitoresc pina la lacrimi… de Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Aligoté sau Feteasca Regala. Daca preferati lacrimile mai singerii, atunci spuneti-le Merlot, Pinot Noir sau Feteasca neagra ca tot Macin si Sarica Niculitel ziceti. Mai bine de atit nici ca se poate. Unde in alta parte a Romaniei, decit in Dobrogea, muntii isi dau zdravan mina cu viile primind sarutul de vapaie al soarelui? Si se iubesc asa de mult. Inca ceva! Unul dintre traseele ciclo-turistice se numeste chiar Valea Vinului-Cerna si cuprinde ruta: Cerna – Valea Cernei – Valea Poteca Tigancii – Vf. Vergu – Vf. Vinului – Creasta Cardonului – Hamcearca.

Cu bicicleta in Muntii Macinului

Accesul turistilor in Parcul National Muntii Macinului se face din localitatile: Macin, Greci, Cerna, Balabancea, Hamcearca, Nifon si Luncavita. Drumurile nationale pe care se poate ajunge in aceste localitati sint DN 22A si DN 22D, dispre Tulcea, Braila si Galati. Cele mai favorabile perioade pentru drumetie sint primavara si toamna (daca prindem si un cules de vii la Macin cu atit mai bine), vara sint de preferat traseele prin padure. In Muntii Macinului, sint mai multe trasee turistice: Tutuiatu – 20 km, Greci-Dealul cu Drum-Nifon – 14 km, Virful Crapcea – 8 km, pe de o parte, si Culmea Pricopanului – 6 km/4h – ruta: Macin-Regia Tutunului-Virful Sulucu Mare-Piatra Raioasa-Seaua Serparu-Vf.Caramalau-Fantana de Leac-Macin. Mai sint Cozluk-Valea Plopilor – 12 km si Valea Vinului-Cerna – 11 km. Traseele sint, de obicei, marcate iar, in mare parte, sint drumuri forestiere, propice bicicletelor. Peste tot, peisajele mirifice populate cu peste 500 de specii de plante. Dintre acestea, unicat in Romania e o specie de fag, ceva intre fagul european si cel oriental. In functie de traseu, mai intilnim goruni, tei, carpeni, stejari, mojdreni. Cit priveste zestrea faunistica, aceasta e compusa din: fluturii endemici, reptilele – testoasa dobrogeana, balaurul dobrogean, vipera cu corn, sopirla de stepa, pasari precum dumbraveanca, prigoria, acvila tipatoare mica, mierla de piatra, pitigoiul de livada iar dintre mamifere: popindaul, dihorul patat, pisica salbatica, jderul de piatra si cerbul carpatin. Nu-i musai sa le intilniti pe traseu, cind treceti cu bicicleta, dar e bine de stiut ca ele exista si, la o adica, le puteti repera. Atentie la vipere! Sint foarte multe in zona. Veti intilni aici si sacalii, mult mai mici decit lupii si mai putin periculosi. Daca optam, de pilda, pentru traseul Pricopanul, atunci se pleaca din DN 22D, de la Regia Tutunului urcind pe drumul din Valea Serparu pina la ramificatie unde pornim spre dreapta si urcam Dealul Pricopanului pe versantul vestic. Ajungand la Vf. Sulucu Mare (370 m), continuam pe creasta, spre nord, traversind saua Sulucu, urcam Vf. Sulucu Mic si Vf Piatra Riioasa, care coboara in Saua Serparu. Din sa, traseul urmeaza drumul care ocoleste prin est virful Vraju, se continua tot spre nord, ocolind Vf. Caramalau iar in Valea cu Bazin se ajunge la Manastirea Fintina de Leac. Dupa o oprire la manastire, putem acum sa ne indreptam catre Crama Alcovin.

De la ciclo-turism la ciclo-degustare

Obositi de atit efort prin munti, e cazul sa facem o pauza. Apare intrebarea: Crama lui Terente sau Crama Dobrogeana? Dati cu banul, sint cele doua sali de degustare ale societatii Alcovin, producator din Macin, centru viticol in podgoria Sarica-Niculitel. Crama lui Terente suna parca mai tentant, e o pivnita in adevaratul sens al cuvintului, adinca, fiindca doar asa e vinul bun, si, in plus, poarta numele misteriosului bandit Terente – Regele Baltilor, dar si oroarea si visul secret al domnitelor. Aici, degustarea se face cu tot dichisul, asistata de specialisti care ofera turistului, pardon ciclo-turistului, suficiente cunostinte referitoare la degustarea si servirea vinurilor (ordinea degustarii, temperatura de servire, etc.), soiurile specifice zonei ori alegerea si asocierea vinului la masa. La Crama lui Terente, degustarea se organizeaza pentru cel mult 17 persoane, cuprinde sapte vinuri si este urmata de bufet suedez. Daca optati insa pentru Crama Dobrogeana, atunci vor fi sase vinuri si un meniu, la alegere: tochitura, saramura din piept de pasare, friptura de porc sau de pui cu garnitura de cartofi natur, cartofi prajiti sau amestec mexican si salata.

In rest bucurati-va de mingiierea soarelui dobrogean si de trupul plin si catifelat al vinurilor de Macin.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Am mers de nenumarate ori in Muntii Macin, am ajuns pe Vf. Tutuiatu din Greci, am stat chiar si cu cortul, pentru ca undeva mai sus de Manastirea Fantana de Leac din Macin e un parculet. Am mers primavara, vara si toamna si asa cum ai spus si tu, indicat ar fi ca vara sa nu vizitam aceste locuri 🙂 Totul (integral) pe bicicleta, cu un grup de prieteni, cu plecarea din Galati, intregul traseu fiind de 13 ore. Problema e ca nu am intalnit cramele dar anul acesta sper ca le vom gasi. In rest, pot spune ca privelistea este incomparabila cu Carpatii. Totul arid si uitat de lume, pe cat de pustiu, pe atat mai aproape de natura. Ne-am aventurat sa-i privim cu mai multa vegetatie incat ne-am pierdut in padurea deasa din spatele muntilor, cum ii privesti din Macin. A fost superb cand reteaua de telefonie ne spunea „Bun venit in Ucraina”. :))Traseul era in felul urmator: Luncavita->Cetatuia->Valea Seaca->Vf. Tutuiatu->Greci. Ar fi multe de povestit asa ca recomand tuturor sa faca, mai mult sau mai putin, cunostinta cu acesti munti, eventual astept propuneri spre o noua expeditie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…