14 C
Tulcea
19 octombrie, 2018

Rezervatiile naturale din Dobrogea de Nord

Ariile protejate constituite pe teritoriul judetului Tulcea si recunoscute la nivel national, sunt in total 35, insumand o suprafata de 586.238,05 ha, din care o Rezervatie a Biosferei – Delta Dunarii care este structurata pe zone functionale astfel: zone cu regim de protectie integrala – 50.600 ha, zone tampon – 223.300 ha; Parcul National Muntii Macinului cu o suprafata de 11.321ha , 18 Rezervatii Stiintifice incluse in RBDD si 9 Rezervatii Naturale.

1. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii – sit cu valoare de patrimoniu natural mondial si de zona umeda de importanta internationala, include in total 18 zone de protectie integrala din care15 in judetul Tulcea.
2. Parcul National Muntii Macinului – cu o suprafata de 11.321 ha, este situat pe teritoriul administrativ al localitatilor: Macin , Greci (situate in vestul parcului) comuna Cerna (amplasata in vestul si sud-vestul parcului), comunele Hamcearca si Luncavita (situate in estul acestuia) precum si Jijila (situata in partea de nord).
3. Rezervatia naturala Varful Secaru – rezervatia este situata in partea de vest a Podisului Babadag , la aproximativ 4 km sud-vest de localitatea Atmagea, comuna Ciucurova.
4. Rezervatia de liliac Valera Oilor – rezervatia este amplasata in zona central -nordica a Podisului Babadag, pe directia S-V, la 10 km distanta de localitatea N. Balcescu , respectiv la 2 km vest de DN Tulcea-Bucuresti, intre localitatile Ciucurova si N. Balcescu.
5. Rezervatia naturala Valea Ostrovului  – rezervatia are o suprafata de 61,80 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Dorobantu.
6. Rezervatia naturala Valea Mahomencea – este amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea .
7. Rezervatia naturala Uspenia – rezervatia are o suprafata de 22 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Slava Cercheza.
8. Rezervatia naturala Razboieni – rezervatia are o suprafata de 41 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea.
9. Rezervatia naturala Peceneaga – rezervatia are o suprafata de 132 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Peceneaga.
10. Padurea Valea Fagilor – rezervatia avand o suprafata totala de 154 ha, este situata in perimetrul parcului National Muntii Macinului, in vecinatatea Comunei Luncavita, pe drumul judetean Luncavita-Nifon.
11. Padurea Niculitel – nu se cunoaste amplasarea exacta a rezervatiei si nici la cine se afla documentatia de constituire si planul de situatie.
12. Rezervatia naturala Padurea Babadag – Codru – rezervatia are o suprafata de 524,60 ha.
13. Rezervatia naturala Muntele Consul – rezervatia are o suprafata de 328 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunelor Izvoarele si Horia.
14. Rezervatia naturala Muchiile Cernei – Iaila – rezervatia are o suprafata de 1891 ha.
15. Rezervatia naturala Manastirea Cocos – rezervatia are o suprafata de 4,6 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Niculitel.
16. Rezervatia naturala Magurele – rezervatia are o suprafata de 292 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Topolog.
17. Rezervatia naturala Lacul Traian – rezervatia are o suprafata de 326 ha.
18. Rezervatia botanica Korum Tarla – rezervatia are o suprafata de 2,4 ha, fiind situata in partea de nord a Padurii Babadag, intr-o zona de platou, la circa 1 km de orasul Babadag. La vest se invecineaza cu popasul “Doi Iepurasi” si DN Tulcea -Constanta, iar la est cu Padurea Visterna.
19. Rezervatia de liliac Fantana Mare – rezervatia are o suprafata de 0,3 ha, fiind situata in zona central sudica a Podisului Babadag, la limita cu Podisul Casimcei, pe valea Topologului, la 3 km S-E de satul Fantana Mare. Rezervatia face parte din Unitatea de Productie Dumbrava.
20. Rezervatia naturala Enisala – rezervatia are o suprafata de 57 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Sarichioi.
21. Rezervatia naturala Edirlen – rezervatia are o suprafata de 25,50 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunelor Frecatei si Izvoarele.
22. Rezervatia naturala Deniz Tepe – rezervatia are o suprafata de 305 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Mihail Kogaliceanu.
23. Rezervatia naturala Dealurile Bestepe – rezervatia are o suprafata de 415 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunelor Mahmudia si Bestepe.
24. Rezervatia naturala Dealul Sarica – rezervatia are o suprafata de 100,10 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunelor Frecatei si Niculitel.
25. Rezervatia naturala  Dealul Mandresti – rezervatia are o suprafata de 5 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Niculitel.
26. Rezervatia naturala Dealul Ghiunghiurmez – rezervatia are o suprafata de 1421 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Dorobantu.
27. Rezervatia naturala Dealul Calugaru – Iancina – rezervatia are o suprafata de 130 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca, la sud de Lacul Razim.
28. Rezervatia naturala Dealul Bujorului  – rezervatia are o suprafata de 50,8 ha, fiind amplasata in zona central-nordica a Podisului Babadag, la aproximativ 4 km N-E de satul Atmagea (com Ciucurova).
29. Locul fosilifer Dealul Bujoarele – rezervatia are o suprafata de 8 ha, este alcatuita dintr-un complex de dealuri cu altitudini mici, amplasate in partea de SV a Muntilor Macin, la 5 km de localitatea Turcoaia, intre Granitul de Iacobdeal la vest si Culmea Priopcea la est.
30. Rezervatia naturala Coltanii Mari – rezervatia are o suprafata de 53 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea.
31. Rezervatia naturala Chervant – Priopcea – rezervatia are o suprafata de 568 ha, si este amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Cerna, drumul national Macin-Constanta, la nord de comuna Cerna, traverseaza rezervatia.
32. Rezervatia naturala Casimcea  – rezervatia are o suprafata de 137 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea.
33. Rezervatia naturala Carasan -Teke – rezervatia are o suprafata de 4,6 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Izvoarele.
34. Rezervatia naturala Beidaud  – rezervatia are o suprafata de 1121 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Beidaud.
35. Rezervatia geologica Agighiol  – rezervatia are o suprafata de 9,7 ha, fiind amplasata in partea nordica a Lacului Razelm, la NV de localitatea Agighiol, intre Dealul Redi si Agighiol.

Localizare pe harta



 

Ultimele articole

Rezervatia naturala Muntele Consul

Muntele Consul impreuna cu poiana "Regele Ferdinand" de la Niculitel, reprezinta primele rezervatii naturale din Romania, declarate legal prin Decizia din 27 mai 1927, art. 2, aparuta in Monitorul Oficial nr.126, din 10 iunie 1927 unde acest munte este mentionat cu numele avut anterior (Muntele Cinel).   Localizare pe harta: Galerie foto:     ©…

Rezervatia naturala Padurea Babadag – Codru

Rezervatia prezinta o concentrare mare de specii amenintate cu disparitia, cu numeroase specii de orhidee, reunite pe o arie redusa. Rezervatia are o suprafata de 524,60 ha. Localizare pe harta: Galerie foto:  © imagini Daniela Ungureanu . . Fotografii © Leonov Valeriu

Rezervatia naturala Manastirea Cocos

Rezervatia are o suprafata de 4,6 ha, si este amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Niculitel. Localizare pe harta: Galerie foto: © imagini Daniela Ungureanu

Rezervatia geologica Agighiol

Avand in total 9,7 ha, rezervatia se situeaza in partea nordica a Lacului Razelm, la NV de localitatea Agighiol, intre Dealul Redi si Agighiol. Localizare pe harta: Galerie foto:    © imagini Daniela Ungureanu Fotografii © Leonov Valeriu

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…