Reclama este sufletul comertului. Si oamenii intreprinzatori din Delta Dunarii si din orasul Tulcea au invatat lucrul acesta, asa ca au scos la imprimanta anunturi si le-au lipit peste tot in calea turistilor:
„Plimbari cu salupa in Delta Dunarii!”. „Excursii in Delta Dunarii”. „Tura rapida pe lacuri si canale in Delta Dunarii”. „Excursii de o zi in Delta Dunarii”
Acuma, nu vrem sa fim catalogati drept rau intentionati, ca avem ceva cu afacerea oamenilor, dar … cateva sfaturi nu strica.
Sfaturi excursii cu barca in Delta Dunarii
La inceputurile calatoriilor noastre, de cateva ori am avut surpriza neplacuta de a inchiria o barca cu ghid pentru o excursie prin imprejurimi si sa fim ametiti pe niste canalute cu ceva japse cu cativa nuferi si gata turul magnific! Si sa ramanem cu impresia ca am fost oarecum fraieriti, ca nu am primit ceea ce ne doream in pretul oferit. Asta se intampla atunci cand nu ai o destinatie concreta pe care sa o negociezi cu barcagiul. Am zis barcagiu? De preferat ar fi un Ghid! Adica sa fie in stare sa-ti spuna ceva despre Delta Dunarii, ce pasare este „aia”. Asa doar sa te dea cu barca si habar sa nu ai pe unde esti sau ce pasare vezi.. este trist. Tepe se dau peste tot, deci si in Delta Dunarii!
Sa presupunem ca mergem in Sfantu Gheoghe. Un sat in care pe timpul verii isi tripleaza locuitorii datorita turistilor. Daca esti necunoscator si vrei o plimbare “prin Delta”, se rezolva repede: imbarcarea – traversare brat Sf. Gheorghe – canalul Turcesc – retur – canalul Tataru 500m (2-3 japje cu nuferi pentru pozat) –retur – debarcarea. Timpul inseamna bani, turisti amatori de plimbare sunt., asa ca daca tine … de ce nu? In definitiv, omul si-a facut treaba si uite ca au trecut 2-3 ore. Cam asta este un „tur” al Deltei. In schimb situatia sta altfel daca in prealabil ati consultat o harta si vrei mai mult, sau mai bine zis vrei o plimbare adevarata. Veti vedea ca ratati o sumedenie de locuri ce merita vizitate: Sacalin (exista un traseu delimitat pentru acces turisti, veti vedea o multime de pasari, pelicani, lebede, cormorani), canalul Erenciuc (un loc superb cu copaci ce acopera canalul), lacul Erenciuc (zone intinse de nuferi albi) , lacul Puiu, lacul Rosu ( exista acolo un popas), lacul Potcoava, lacul Lumina etc si sa nu mai vorbim de canalele ce unesc aceste lacuri. Chiar daca unele sunt ceva mai departe, ele trebuiesc vazute. Si asta luand in considerare numai zona Sfantu Gheorghe.
Asa ca stabiliti un traseu si discutati-l cu barcagiul sau cu ghidul (cazul fericit). Stim ca poate este mai scump decat “micuta plimbare” dar merita cu prisosinta! Abia atunci veti descoperi adevarata Delta Dunarii. Asa ca noi va dam cateva sfaturi :
1. dati inainte un ochi pe Google maps si in functie de locul unde mergeti, bifati niste obiective pe care sa le vizitati;
2. suplimentati un pic bugetul alocat sejurului, pentru plimbarile cu barca, pentru ca sincer o sa regretati apoi ca nu ati vizitat destul Delta Dunarii;
3. negociati pretul calatoriei. Daca nu cadeti la pace poate mai gasiti doritori de calatorie cu care sa impartiti costurile. In grup e mai bine 🙂 Si nu o lasati „la pace”, de genul lasa domnule ca vedem noi dupa ca este mai mult ca sigus ca o sa va strice impresia despre Delta. Cel mai frumos este sa stabilit pretul final dinainte si toata lumea va fi multumita. Am zis pretul final pentru ca el poate fi format din: pret barca, inchiriere ghid, pret ora de mars, pret ora de stationare, pret benzina consumata etc! Nu le stiati, nu?
4. mergem in calatorie, ok dar sa vedem si noi cu ce! Da? Cereti sa vedeti mijlocul de transport. Si nu uitati de vestele de salvare!
5. nu va aruncati la o calatorie cu super-salupa de super-viteza ca nu o sa intelegeti mai nimic din calatorie. In plus un motor mare inseamna un consum ridicat de combustibil, deci un pret mai mare de platit. Vizitati Delta la viteze mici ca sa puteti simti natura si sa puteti vedea detaliile ce o fac atat de specifica si unica.
Si nu uitati ca o plimbare cu barca in Delta Dunarii costa ceva banuti, asta ca sa stiti de la bun inceput cu ce se mananca. Ca idee traversarea (nu e excursie, da?) Jurilovca – Gura Portitei (16 km) cu vaporasul, asa la gramada costa 60 lei/persoana/tur-retur. Insa daca vrei sa ajungi pe cont propriu, dus/intors doar de la 350 – 500 lei pleaca barca! Si daca esti singur … cam costa, nu?
Fara durere de cap sunt acele excursii cu pret si program fix. Adica stii ca pleci de la Tulcea la ora „x”, pana la Mila 23. Aici mananci (inclus in pret) si apoi te intorci la Tulcea la ora „y”. Totul la pret fix. Sau pleci din Mila 23, ca tot am adus-o in discutie, pana la padurea Letea, mananci acolo, vizitezi si padurea si te costa o anumita suma fixa. Ai la vedere si traseul, beneficiile si costul fix. Mergi in grup ce-i drept dar macar stii la ce sa te astepti.