miercuri, 22 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăPescuitPescuit – diverseSolunar pentru pescuit 2024. Vezi zilele bune de pescuit

Solunar pentru pescuit 2024. Vezi zilele bune de pescuit

Vă prezentăm cele mai favorabile zile pentru pescuit, pentru fiecare luna în parte – solunar pescuit 2024.

Ce este solunarul? Solunarul reprezintă un instrument utilizat în pescuit pentru a identifica perioadele favorabile în funcție de poziția simultană a Soarelui și a Lunii. Această teorie a fost pusă în aplicare de către John Alden Knight în anul 1926, care a observat o corelație între atracția exercitată de Soare și Lună asupra Pământului și comportamentul de hrănire al peștilor. Cuvântul „solunar” este format din două cuvinte latine: „sol” (Soare) și „lunar” (Lună).

Pentru a obține rezultate optime în pescuit, solunarul trebuie consultat înaintea fiecărei partide de pescuit și corelat cu alți factori de mediu, cum ar fi anotimpul, presiunea atmosferică, condițiile meteo și variațiile nivelului apei. Este important de menționat că solunarul nu este singurul factor care influențează activitatea de hrănire a peștilor, ci reprezintă unul dintre elementele care pot contribui la succesul pescuitului.

Factorii solunari includ perioadele de apogeu și perigeu ale Lunii, adică momentele în care Luna se află cel mai departe sau cel mai aproape de Pământ, respectiv. Aceste evenimente pot afecta mareele și pot influența activitatea de hrănire a peștilor. De asemenea, solunarul indică și momentele în care Luna se află în fazele crescătoare sau descreșcătoare, ceea ce poate avea, de asemenea, un impact asupra activității peștilor.

 • Fazele lunii: Luna Nouă și Luna Plină pot afecta activitatea peștilor. În perioadele de Luna Nouă și Luna Plină, când atracția gravitațională este mai puternică, se presupune că peștii sunt mai activi și că își caută hrana cu mai mult interes.
 • Poziția Lunii: Poziția Lunii în raport cu linia orizontului și direcția sa în timpul rasaritului și apusului poate influența activitatea peștilor.
 • Fazele Soarelui: De asemenea, poziția Soarelui și momentele sale de răsărit și apus pot juca un rol în activitatea peștilor.

Este important să se ia în considerare și alți factori importanți în pescuit, cum ar fi experiența pescarului și cunoștințele acestuia despre habitatul și comportamentul peștilor în diferite condiții. Chiar dacă solunarul poate oferi indicii privind perioadele favorabile pentru pescuit, nu garantează în mod absolut succesul.

Factori care pot influența pescuitul:

 • Temperatura apei: Peștii sunt mai activi la anumite temperaturi ale apei. Temperatura optimă pentru diferite specii de pești variază, dar, în general, peștii sunt mai activi la temperaturi între 50 și 80 de grade Fahrenheit.
 • Oxigenul dizolvat: Peștii au nevoie de oxigen pentru a supraviețui. Nivelurile de oxigen dizolvat în apă pot fi afectate de o serie de factori, inclusiv temperatura apei, turbiditatea apei și cantitatea de vegetație acvatică.
 • Clima: Clima poate avea, de asemenea, un impact asupra pescuitului solunar. De exemplu, peștii sunt mai activi în timpul zilelor însorite decât în timpul zilelor înnorate.
 • Lumina: Lumina poate, de asemenea, să influențeze comportamentul peștilor. De exemplu, peștii sunt mai activi noaptea în timpul lunii pline decât în timpul lunii noi.
 • Faza lunii: Faza lunii poate, de asemenea, să influențeze comportamentul peștilor. De exemplu, peștii sunt mai activi în timpul lunii pline decât în timpul lunii noi.
 • Tipul de apă: Tipul de apă poate, de asemenea, să influențeze comportamentul peștilor. De exemplu, peștii sunt mai activi în apele clare decât în apele tulburi.
 • Tipul de fund: Tipul de fund poate, de asemenea, să influențeze comportamentul peștilor. De exemplu, peștii sunt mai activi pe fundul nisipos decât pe fundul pietros.
 • Tipul de vegetație: Tipul de vegetație poate, de asemenea, să influențeze comportamentul peștilor. De exemplu, peștii sunt mai activi în apele cu vegetație abundentă decât în apele fără vegetație.
 • Tipul de hrană: Tipul de hrană poate, de asemenea, să influențeze comportamentul peștilor. De exemplu, peștii sunt mai activi atunci când hrana este disponibilă în cantități mari.
 • Prezența prădătorilor: Prezența prădătorilor poate, de asemenea, să influențeze comportamentul peștilor. De exemplu, peștii sunt mai activi atunci când prădătorii nu sunt prezenți.

Astfel, consultarea solunarului înainte de fiecare partidă de pescuit, în combinație cu cunoștințele pescarului și cu alți factori de mediu relevanți, poate spori șansele de a avea o partidă reușită. Pescuitul rămâne, totuși, o activitate complexă, în care multe variabile interacționează, iar experiența și adaptabilitatea pescarului joacă un rol important în obținerea succesului dorit.

Tabele solunare lunare valabile atât pentru peștii pașnici cât și pentru răpitori – solunar pescuit 2024:

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Canal Obretinciuc – Obretinul Mic

0
Canalul ce face legatura intre lacul Obretinciuc - Lacul Obretinul Mic din Delta Dunarii. Galerie fotografii Canal Obretinciuc - Obretinul MicLocalizare pe harta Canal Obretinciuc...

RECOMANDAM