22 C
Tulcea
15 iunie, 2018

Principala motivatie pentru care Delta Dunarii nu a fost declarata, in scopul protectiei, ca Parc National, este existenta pe teritoriul ei a 25 de localitati insumand circa 15.000 de locuitori.

Raspandirea lor aproape peste tot unde au fost locuri favorabile pentru intemeierea unor asezari umane si convietuirea de secole impreuna cu natura, folosind-o sub toate formele ei atat de variate, justifica pe deplin afirmatia ca locuitorii deltei sunt parte integranta din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

In relatie directa cu resursele naturale ale deltei ocupatiile traditionale ale locuitorilor sunt pescuitul, agricultura, cresterea animalelor, taierea stufului iar in unele zone agroturismul.
Delta Dunarii poate constitui un exemplu de convietuire interetnica. Alaturi de romani, care sunt majoritari, traiesc in deplina armonie alte 21 nationalitati dintre care cele mai bine reprezentate sunt rusii – lipoveni, ucrainienii si turcii , tatarii. Datorita acestei particularitati, Delta este considerata cea mai cosmopolita unitate geografica de pe glob.

Pentru localnicii din Delta Dunarii, principala si cea mai veche indeletnicire este pescuitul. Pestele reprezentand o sursa importanta de hrana, iar valorificarea acestuia le aduce venituri care ii ajuta sa supravietuiasca.
Desi s-a redus mult ca activitate in ultimii 18 ani, prelucrarea stufului si a papurei, a ramas totusi o activitate de baza a locuitorilor Deltei Dunarii. Stuful se foloseste in mod traditional ca sursa de energie de catre localnici , impletituri de stuf pentru producerea de carpete, decoratiuni interioare, jaluzele, pereti despartitori, garduri.

Agricultura si cresterea animalelor reprezinta o alta indeletnicire a locuitorilor din aceasta zona, practicate in special pe grinduri. Cresterea animaleloreste practicata doar pentru autoconsum.

Apicultura, ocupatie traditionala in trecut, in prezent este practicata de catre un numar mic de apicultori.

O alta sursa de venituri, dezvoltata in anii de dupa 1990, o reprezinta agroturismul. Multi localnici, intuind potentialul turistic pe care il ofera Delta, precum si lipsa unui turism organizat, a locurilor de cazare, si-au dezvoltat propria afacere, cazand turisti, oferindu-le din ce in ce mai multe servicii, adaptandu-se rapid la cererea pietii.

Potentialul cultural si istoric, cu numeroase vestigii arheologice (Argamum, Histria, Heracleea), elementele de etnografie si folclor si asezarile umane cu o infatisare si viata social-economica specifice deltei, constituie inca un argument in favoarea protejarii acestui tinut unic din Romania si chiar din Europa.

Pescar profesionist Plantatie de vita de vie Prelucrarea stufului
Apicultura – stupi de albine Plantatie de floarea soarelui Cresterea animalelor

Imagini Romeo Huidu | info-delta

Ultimele articole

Impletitul fibrelor vegetale – mestesuguri

Mestesugul impletitului, unul dintre cele mai vechi din lume, are din ce in ce mai putini practicanti la noi in tara. Cei care mai practica acest mestesug, confectioneaza din diferite fire si fibre vegetale diverse obiecte cu rol decorativ dar si practic pentru gospodarie. Ca materii prime se folosesc coaja de tei, paie de secara,…

Hamuraria – mestesuguri

Un mestesug intalnit din ce in ce mai rar pe teritoriul Dobrogei de Nord. Este o arta prin care mesterii prelucreaza pielea de porc si vita producand hamuri, sale, chingi, curele si alte obiecte pentru cai. Galerie foto hamurarie: Fotografii © Leonov Valeriu Fotografii © Leonov Valeriu

Calafatuiala barcilor – mestesuguri

Odata cu aparitia barcilor din fibra de sticla si din alte materiale diferite de lemn, acest mestesug este pe cale de disparitie. Calafatuire: operatie de astupare cu calafat. Cu ajutorul unor dalti speciale, calafatul era fortat intre filele bordajului (sau scandurile puntilor) pentru a le etanseiza, fara a le afecta elasticitatea. Calafat: material alcatuit din…

Pastoritul in Dobrogea

Principala ramura a pastoritului traditional practicat in Dobrogea a fost oieritul. Dupa venirea comunismului, treptat, importanta oieritului a scazut in favoarea cresterii bovinelor, iar incepand cu anul 1990 si cresterea bovinelor a fost in mare parte abandonata, animalele fiind lasate sa creasca in salbaticie in Delta Dunarii (,,pastoritul in balta’’). Uneltele folosite la lucru de…

Articole din sectiune

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Cum a fost in minivacanta petrecuta la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ne-a spus Georgian, realizatorul emisiunii "In Carlig", ca vom fi cazati la hotelul Wels nici nu mi-am facut probleme. Ceva in interiorul meu mi-a spus ca totul…