10 C
Tulcea
21 aprilie, 2018

Viticultura in judetul Tulcea

In judetul Tulcea vita de vie poate fi cultivata oriunde. Relieful regiunii, format dintr-o succesiune de coline si terenuri plane, conditiile climaterice, toate acestea ofera conditii dintre cele mai bune atat pentru producerea vinurilor, cat si a strugurilor de masa.

Cele mai importante podgorii ale judetului Tulcea sunt Podgoria Istria-Babadag si Podgoria Sarica-Niculitel.
Principalele soiuri de struguri prelucrate in podgoriile din aceste podgorii sunt: Riesling Italian, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Pinot Gris , Feteasca Regala, Feteasca Alba, Aligote, Babeasca neagra.

Podgoria Istria-Babadag

Situata in partea estica a Dobrogei, la sud de Delta Dunarii, Podgoria Istria-Babadag, cuprinde centrele viticole Istria, Babadag si Valea Nucarilor.
Relieful este reprezentat de doua formatiuni joase: Depresiunea Nalbantului si Campia Agighiolului. Depresiunea Nalbant apare ca un amfiteatru in trepte, care coboara de la circa 100 m in partea nordica la sub 50 m altitudine in partea sudica. Campia Agighiol din extremitatea estica, are forma unui arc. Ea coboara in trepte de glacis dinspre Dealurile Tulcei si culmea de separatie Uzum-Gavana spre tarmul Razelmului.
Profilul podgoriei il constituie soiurile pentru producerea vinurilor rosii de calitate superioara: Merlot , Cabernet Sauvignon, Burgund (centrele Babadag si Istria) si pentru vinuri albe de calitate superioara: Feteasca Regala,Aligote si Muscat Ottonel (centrul Valea Nucarilor).

Podgoria Sarica-Niculitel

In partea nordica si nord-vestica a Dobrogei se afla Podgoria Sarica-Niculitel, cu centrele viticole Niculitel, Tulcea si Macin.
Relieful este extrem de variat, cu subunitati inalte (Muntii Macinului, dealurile Niculitelului si dealurile Tulcei), traversate de vai adanci si depresiuni.
Productia de struguri albi este de circa 65%, iar strugurii rosii acopera 35 % din suprafata.
Principalele soiuri de struguri albi prelucrate sunt Aligote si Riesling Italian, iar din soiurile rosii sunt relevante varietatile Merlot si Cabernet Sauvignon.

 

Ultimele articole

Soiuri de struguri din Dobrogea

Strugureleeste fructul vitei de vie, in forma de ciorchine. Denumirea stiintifica : Vitis vinifera Strugurele este compus din doua parti principale: ciorchinele si boabele. Ciorchinele , numit si rahis este scheletul strugurelui si sustine boabele. El este compus dintr-un peduncul, cu un ax principal, pe care se regasesc ramificatii. Din greutatea totala a unui strugure,…

Vinul – descriere, clasificare, compozitie

Vinul, cunoscut ca bautura alcoolica de foarte multa vreme este unul dintre produsele alimentare cu larga circulatie. Prin vin se intelege bautura alcoolica rezultata din fer­mentarea completa sau partiala a strugurilorproaspeti sau a mustului de struguri proaspeti. In afara faptului ca vinul este o bautura placuta, care impresioneaza prin aspectul, culoarea, aroma si gustul sau,…

Vinurile de Macin

In Dobrogea, vita de vie poate fi cultivata oriunde. Insa in Podgoria Sarica Niculitel, la fiecare pas, incotro te intorci, sunt locuri bune pentu vii. Relieful regiunii, format dintr-o succesiune de coline si terenuri plane, larg invalurat, nu ridica probleme pentu viticultura; lumina si caldura sunt peste tot din belsug; solul are o buna structura…

Articole din sectiune

Va recomandam sa cititi

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Cum a fost in minivacanta petrecuta la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ne-a spus Georgian, realizatorul emisiunii "In Carlig", ca vom fi cazati la hotelul Wels nici nu mi-am facut probleme. Ceva in interiorul meu mi-a spus ca totul…