In judetul Tulcea vita de vie poate fi cultivata oriunde. Relieful regiunii, format dintr-o succesiune de coline si terenuri plane, conditiile climaterice, toate acestea ofera conditii dintre cele mai bune atat pentru producerea vinurilor, cat si a strugurilor de masa.
Cele mai importante podgorii ale judetului Tulcea sunt Podgoria Istria-Babadag si Podgoria Sarica-Niculitel.
Principalele soiuri de struguri prelucrate in podgoriile din aceste podgorii sunt: Riesling Italian, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Pinot Gris , Feteasca Regala, Feteasca Alba, Aligote, Babeasca neagra.
Podgoria Istria-Babadag
Situata in partea estica a Dobrogei, la sud de Delta Dunarii, Podgoria Istria-Babadag, cuprinde centrele viticole Istria, Babadag si Valea Nucarilor.
Relieful este reprezentat de doua formatiuni joase: Depresiunea Nalbantului si Campia Agighiolului. Depresiunea Nalbant apare ca un amfiteatru in trepte, care coboara de la circa 100 m in partea nordica la sub 50 m altitudine in partea sudica. Campia Agighiol din extremitatea estica, are forma unui arc. Ea coboara in trepte de glacis dinspre Dealurile Tulcei si culmea de separatie Uzum-Gavana spre tarmul Razelmului.
Profilul podgoriei il constituie soiurile pentru producerea vinurilor rosii de calitate superioara: Merlot , Cabernet Sauvignon, Burgund (centrele Babadag si Istria) si pentru vinuri albe de calitate superioara: Feteasca Regala,Aligote si Muscat Ottonel (centrul Valea Nucarilor).
Podgoria Sarica-Niculitel
In partea nordica si nord-vestica a Dobrogei se afla Podgoria Sarica-Niculitel, cu centrele viticole Niculitel, Tulcea si Macin.
Relieful este extrem de variat, cu subunitati inalte (Muntii Macinului, dealurile Niculitelului si dealurile Tulcei), traversate de vai adanci si depresiuni.
Productia de struguri albi este de circa 65%, iar strugurii rosii acopera 35 % din suprafata.
Principalele soiuri de struguri albi prelucrate sunt Aligote si Riesling Italian, iar din soiurile rosii sunt relevante varietatile Merlot si Cabernet Sauvignon.