Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării şi unităţile geografice vecine au fost declarate rezervaţie a biosferei. Totodată a fost înfiinţată Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ca instituţie specializată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural şi dezvoltarea durabilă a regiunii.
Anul acesta, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va marca aniversarea a 26 de ani de la declararea rezervaţiei biosferei prin acţiuni de conştientizare şi educaţie ecologică în cadrul Festivalului Borşului de peşte de la Crişan, ediţia a IV- a, unde în colaborare cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Filiala Tulcea, se vor organiza (în data de 2 septembrie) concursuri pentru copii cu tematică ecologică şi gastronomie, ateliere de creaţie, jocuri, etc.
Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european şi, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din reţeaua naţională care a dobândit triplu statut internaţional.
Delta Dunării a fost desemnată Rezervaţie a Biosferei în anul 1990 de către Programul „Man and Biosphere” (MAB) al UNESCO şi tot în acelaşi an, prin Decretul nr. 187/1990, România acceptă Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural, adoptată de Conferinţa generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, la 16 noiembrie 1972, la Paris.
Anul 2016 marchează totodată şi împlinirea a 25 de ani de la înscrierea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pe Lista Convenţiei Ramsar privind zonele umede de importanţă internaţională, în special ca habitat pentru păsările acvatice precum şi pe Lista Convenţiei Patrimoniului Mondial UNESCO, ca o recunoaştere a valorii de patrimoniu natural universal a acestui teritoriu.
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanţă comunitară (SCI) cât şi ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA), datorită frumuseţii şi bogăţiei zonei şi varietăţii de biotopuri şi resurse, care o fac unică nu numai în Europa ci şi în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii. Toate acestea determină statutul special şi măsurile de protecţie aplicabile pe teritoriul RBDD care sunt întărite şi de prevederi legale în vigoare.
În septembrie 2010, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară şi pentru o durată de 10 ani, a distincţiei de spaţiu european protejat acordată în anul 2000. Diploma Europeană pentru Arii Protejate este una dintre cele mai prestigioase distincţii din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora. Diploma a fost acordată Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în anul 2000 şi reînnoită în anul 2005 şi 2010 deoarece, prin zonele sale umede care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, ea are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa.
Anul 2016 este unul deosebit de important pentru dezvoltarea durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, recent fiind aprobat Acordul de Parteneriat 2014-2020 semnat de Guvernul României cu Comisia Europeană, la nivel național urmând a fi implementată Investiția Teritorială Integrată Delta Dunării ce beneficiază de o alocare estimativă de 1,1 miliarde euro. Aprobarea Strategiei integrate de dezvoltare durabilă reprezintă o etapă importantă în procesul de implementare a Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării.
Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu sprijinul Băncii Mondiale și în cooperare cu instituții publice locale și centrale, având definită Viziunea pentru Delta Dunării (zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării): O „deltă vie” (o zonă unde oamenii trăiesc și muncesc), cu echilibru între mediu și comunitate; cu o economie locală durabilă și sănătoasă – bazată, în principal, pe natură și turism cultural; cu un proces de planificare bazată pe incluziune (localnici, autorități, mediu de afaceri).
Sursa comunicat de presa ARBDD