Data de 1 septembrie a fost declarata Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de catre Ministerul Mediului ai Dezvoltarii Durabile.
Aceasta zi a fost aleasa pentru a marca data la care a intrat in vigoare Hotararea Guvernului Romaniei nr. 983 din anul 1990 prin care intreaga Delta a Dunarii ai unitatile geografice vecine au fost declarate rezervatie a biosferei. Totodata a fost infiintata Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ca institutie specializata sa implementeze masurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural ai dezvoltarea durabila a regiunii.
Delta Dunarii, una dintre cele mai intinse delte de pe continentul european ai, totodata, cea mai bine conservata zona umeda din Europa, este cea mai reprezentativa arie naturala protejata din reteaua nationala care a dobandit triplu statut international.
In septembrie 1990, la recomandarea Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN) ai ca urmare a stradaniilor unui grup de oameni de atiinta, Guvernul Romaniei a declarat intreaga Delta a Dunarii ai unele zone invecinate insumand o suprafata totala de 580.000 ha, ca Rezervatie a Biosferei Delta Dunarii (RBDD). Valoarea patrimoniului natural al Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” a fost recunoscuta prin includerea acesteia in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei, in cadrul programului „Omul ai Biosfera” (1990), prin declararea ca zona umeda de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor de apa ai includerea in Lista Conventiei Ramsar (septembrie 1991), precum ai prin includerea in Lista patrimoniului natural mondial – UNESCO (decembrie 1991).
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este inclusa in reteaua europeana de arii naturale protejate, fiind declarata in intregime sit Natura 2000, atat ca Sit de importanta comunitara (SCI) cat ai ca Arie Speciala de Protectie Avifaunistica (SPA), datorita frumusetii ai bogatiei zonei ai varietatii de biotopuri ai resurse, care o fac unica nu numai in Europa ci ai in cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.
In septembrie 2010, Comitetul de Miniatri al Consiliului Europei a decis reinnoirea, pentru a doua oara ai pentru o durata de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordata Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in anul 2000. Diploma Europeana a Ariilor Protejate, este una din cele mai prestigioase distinctii din Europa, atat datorita criteriilor atiintifice care trebuie respectate, cat ai mecanismului de monitorizare continua a respectarii acestora. Prin zonele sale umede care adapostesc o flora ai o fauna extrem de diversa, Delta Dunarii are o valoare biologica, peisagistica ai culturala deosebita pentru Europa.
Cea mai intinsa zona compacta de stufariauri de pe planeta, Delta Dunarii este faimoasa de asemenea ca fiind una dintre cele mai intinse zone umede de pe pamant. Habitatele naturale formate aici ofera conditii propice de dezvoltare a unei biodiversitati impresionante a ecosistemelor deltaice.
Cunoscuta ca un colt de rai, ca paradis al pasarilor, delta desfaaoara de-a lungul anotimpurilor unul dintre cele mai fastuoase spectacole pe care le poate produce natura in general. Nicaieri in Europa nu poate fi intalnit un tinut cu atat de variate ai numeroase forme ale vietii. Nu exista turist, iubitor al naturii, care sa nu gaseasca in Delta Dunarii cea mai inedita si mai valoroasa oferta pentru pasiunea sa.
Vestigiile arheologice situate in spatiul de contact al Dunarii cu Podiaul Dobrogean, monumentele istorice, de arhitectura ai de arta, muzeele ai obiectivele culturale completeaza atractiile turistice ale Deltei Dunarii.
Anul acesta, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii va marca aniversarea a 27 de ani prin vernisajul unei expozitii de fotografii vechi intitulata „Delta Dunarii – Trecutul Continuu”, organizata in parteneriat cu Universitatea de Arhitectura ai Urbanism “Ion Mincu” ai Asociatia Salvati Flora ai Fauna Deltei Dunarii, in perioada 31 august – 7 septembrie 2017.
Expozitia aduce in atentia publicului aspecte din perioada interbelica, din viata grea dar pitoreasca a locuitorilor deltei, ce au reprezentat de-a lungul timpului sufletul acesteia.
Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 31 august 2017, ora 15.00 la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii,Tulcea.
Sursa, comunicat ARBDD