luni, 14 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariARBDD si Apa Nova Bucuresti imbunatatesc conditiile de cuibarit ale pelicanilor

ARBDD si Apa Nova Bucuresti imbunatatesc conditiile de cuibarit ale pelicanilor

Campania de constientizare publica prin gesturi simple ”VREAU SA TRAIESC. AJUTA-MA!” este un proiect prin care Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A.R.B.D.D.) urmareste sa trezeasca interesul populatiei in a se implica in problemele ce privesc mediul inconjurator si conservarea biodiversitatii prin gesturi simple.

Viziunea A.R.B.D.D. despre un viitor mai bun pentru biodiversitatea specifica Rezervatiei poate fi conturata si, atat cat i se permite, prin sprijinul acordat de catre societatea civila. Concret, trebuie sa incepem prin gesturi simple, gesturi care spun ceva despre noi si prin care ii putem educa si pe altii, pentru ca dezvoltand oportunitati, dezvoltam mentalitati. Astfel, sub deviza: Viziteaza-ne zilnic si alatura-te comunitatii „Vreau sa traiesc. Ajuta-ma!”, fiecare gest simplu in parte, sub forma unei donatii, poate schimba intr-un fel lucrurile.

Proiectul, promovat pe website-ul: www.ddbra.ro; www.rezervatia-deltadunarii.ro; www.biosfera-deltadunarii.ro ; www.romania-deltadunarii.ro si-a propus prezentarea situatiei speciilor de pasari care au fost deja tinta unor masuri de conservare, ale caror rezultate au fost cuantificate si pentru care se impune continuitate. Dintre acestea face parte si pelicanul cret, care a captat atentia SC Apa Nova SA Bucuresti, fiind sustinute astfel, printr-o donatie de 10.000 EURO o serie de actiuni de conservare intreprinse de A.R.B.D.D..

Pelicanul cret (Pelecanus crispus) este clasificat, conform criteriilor IUCN, ca fiind vulnerabil in toate zonele ce corespund distributiei sale geografice. Declinul populatiei de pelican cret este determinat de:

  • degradarea habitatului si modificarile survenite in regimul hidrografic al zonelor umede, factori care conduc la diminuarea sau chiar disparitia suprafetelor optime pentru cuibaritul in colonii.
  • deranjul, deliberat sau accidental, provocat de activitatile umane desfasurate in apropierea coloniilor;
  • braconaj, distrugerea cuiburilor si colectarea oualor sunt alte doua activitati umane intentionate cu efecte negative asupra populatiilor acestei specii;
  • contaminarea apelor cu metale grele si pesticide utilizate in agricultura.

Masurile directe de conservare ale speciei au inclus:

  • consolidarea insulelor naturale pentru reducerea efectelor eroziunii, instalarea unor structuri artificiale pentru cresterea suprafetei disponibile pentru amplasarea cuiburilor,
  • limitarea accesului la colonii,
  • marcarea unor sectiuni de linii electrice pentru reducerea mortalitatii,
  • reducerea pradatorismului terestru in colonii prin amplasarea unui gard care limiteaza accesul pradatorilor in colonii.

Conditiile de cuibarit ale speciei in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au putut fi imbunatatite, adica suplimentate si facute mai sigure prin intermediul proiectului cu finantare europeana “Salvati pelecanus crispus in Delta Dunarii / Saving pelecanus crispus in the Danube Delta”.

Insula Ceaplace (unde se afla cea de-a treia colonie de pelicani creti ca marime, din Europa) din Lacul Sinoie, este mica, in majoritate acoperita de stuf, cu exceptia malurilor nisipoase, si este erodata in permanenta de actiunea valurilor si de curentilor puternici, suprafata ei micsorandu-se de la un an la altul. Malurile acestei insule au fost consolidate prin construirea unor pereti protectori din piloni din lemn de salcam si fascine de salcie, sub nivelul apei. Peretii instalati contribuie la reducerea eroziunii si permit refacerea portiunilor erodate favorizand acumularea sedimentelor.

Deoarece aceste lucrari de imbunatatire a conditiilor de cuibarit se degradeaza si se distrug in timp este necesara refacerea lor pentru mentinerea conditiilor optime de cuibarit in aceasta locatie, cea mai importanta din Romania pentru pelicanul cret.

Astfel, in perioada octombrie – noiembrie 2012, imediat dupa inceperea migratiei de toamna a pelicanilor s-au efectuat lucrari pentru intretinerea suprafetelor disponibile pelicanilor pentru cuibarit. In zona coloniei de pe Insula Ceaplace (Lacul Sinoie) s-au realizat lucrari de reparare a platformei:

– Platforma fixa construita in zona inundabila a insulei are rolul de a compensa reducerea suprafetei disponibile amplasarii cuiburilor, datorata eroziunii. De aceea a fost necesara construirea unui gard din stalpi de lemn si fascine, pentru a reduce actiunea valurilor asupra insulei si pentru a consolida malurile insulei Ceaplace de pe Lacul Sinoie

– Platformele artificiale si lucrarile de consolidare a insulelor pe care se afla colonii de pelicani creti au fost reconditionate pentru a fi mentinute conditii cat mai bune pentru cuibarit si odihna.

– In zona coloniei de pe Insula Ceaplace (Lacul Sinoie) s-au amplasat maldare de stuf in partea de sud a insulei, in zona depresionara a acesteia, neacoperita de apa.

Suportul financiar pentru realizarea lucrarilor a fost acordat de S.C. APA NOVA Bucuresti S.A, filiala Veolia Apa, care este din noiembrie 2000, pentru o durata de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti si are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apa, tratarea si distributia apei catre consumatori, evacuarea apelor uzate si a apelor meteorice de pe teritoriul municipiului Bucuresti.

GUVERNATOR, Edward BRATFANOF

Sursa:  comunicat de presa ARBDD 4 decembrie 2012

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

aurora boreală vizibilă din Delta Dunării

Aurora boreală în Delta Dunării

0
Marian Alexandru a surprins recent un fenomen rar în România: aurora boreală, vizibilă din Delta Dunării. Deși acest fenomen spectaculos este asociat mai ales...

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0